26 Haziran 2019 00:50

Fabrikalarda hava değişiyor, AKP’den kopuş büyüyor

İstanbul Esenyurt’ta farklı fabrikalardan işçilerle seçim sonucunu ve işyerlerindeki tartışmaları konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Büyük farkla Ekrem İmamoğlu lehine sonuçlanan İstanbul seçimlerine ilişkin tartışmaları öğrenmek için işçilerle konuştuk. 31 Mart seçimlerinde Binali Yıldırım’a oy veren AKP’li ve MHP’li işçilerin tercihinin değişmesinde ekonomideki kötüye gidiş, EYT sorununun çözümsüz kalmasının yanı sıra bir de seçimlerin haksız şekilde iptal edilmesi etkili olmuş. Değişim isteğinin arttığına dikkat çeken işçiler, değişen hava için AKP’ye oy verenlerin açık açık söyleyememesini örnek gösteriyor.

23 yıldır Mercedes’te çalışan bir işçi, “Ben ömrüm boyunca MHP dışında kimseye oy vermedim” diyerek şöyle konuştu: “Bahçeli’ye başkanlık seçiminde zaten kızmıştık, ‘Neden bizim bir adayımız yok’ diye. Daha önce birbirine demedikleri kalmadı. Sonra oturup el sıkışıp aynı masaya oturdular. AKP yaptığı her şeyi yapıyor sonra da kandırıldık diyor. Ben buna inanmıyorum. Bizi kandırıyor. Ondan sonra da zaten tepkimizi koyduk. 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde de ilk defa İmamoğlu’na oy verdim. Tepki olarak perdenin arkasına bile gitmedim. Aldım zarfı bastım kaşeyi, koydum zarfın içine verdim.”

EYT ÇOK ÖNEMLİ FAKTÖR

Çevresinde de çok fazla tepki oyu veren kişi olduğunu söyleyen işçi, “Özellikle EYT’liler çok kızdılar. EYT büyük faktör oldu. 400 kişinin olduğu bir bölümde çalışıyorum. Yaklaşık 200’ü ile muhabbetim var. 200’ün 100’ü EYT’li. Bayağı tepki var. ‘Ankara’ya gittik. Sesimizi duyuramadık. Biz oy verdik, başa getirdik. Bunlar bizim hakkımızı nasıl savunmaz, hakkımızı daha kim savunacak’ diye tepki gösteriyor” diye konuştu.

ÖĞRENCİ AKBİLİNİN DÜŞMESİ ETKİLİ OLDU

Ekonominin her geçen gün kötüye gittiğini ve bunun da işçinin tercihinde etkili olduğunu belirten işçi, “Her şey uçtu gidiyor. En çok sevindiğim işlerden biri öğrenci Akbilinin düşmesi oldu. 85 liradan 40 liraya düşmesi ne demek. Resmen yıllarca insanları sömürmüşler. Madem bunu 40 liraya çekebiliyordun, 25 yıldır İstanbul’un başındasın neden yapmadın. Garibanı yıllarca sömürmüşler. Çevremdeki arkadaşlarıma bakıyorum bunun bile çok etkisi oldu” diye konuştu.

SEÇİMDEN SONRA FABRİKAYA GELMEDİLER

Koyu AKP savunucusu birkaç işçinin seçim sonrası fabrikaya gelmediğini aktaran Perfetti işçisi ise şöyle konuştu: “31 Mart’ta Binali Yıldırım’a oy verip şimdi vermeyen 2-3 kişi var. Adam seçilmişse seçilmiş. Milletin iradesine saygı duyacaksın. AKP’ye oy verip de açık açık söylemekten çekinen işçiler de var. Makul açıklaması yok. Elim gitmiyor ne yapayım diyor. HDP’li işçiler ise, ‘Öcalan’ı dinliyoruz neden dinliyorsunuz diyorlar. Dinlemiyoruz niye dinlemiyorsunuz diyorlar. Karar verin dinleyelim mi dinlemeyelim mi?​’ diyor.”

AKP’NİN GERİ DÖNÜŞÜ YOK, DAĞILIR GİDER

“AKP’liler suskun. Bir moral bozukluğu var. Bir işçi, ‘Toparlanır, tekrar gelir’ dedi. Bir başka AKP’li işçi de ‘Bu saatten sonra AKP’nin geri dönüşü yok, dağılır gider’ dedi” sözleriyle fabrikadaki atmosferi aktaran Ateşsan işçisi, “Yani genel olarak hem fabrikada hem çevremde bir değişim isteği var. Mesela kardeşim 31 Mart’ta Yıldırım’a oy vermiş şimdi İmamoğlu’na oy vermiş. Hakkı yediler diyor. Akrabalarım var AKP’ye oy veren. ‘Biz AKP’den göreceğimizi gördük, bir de bunu görelim’ dediler. Bir de AKP’lilerin savunacak argümanları yok. Büyük bir moral bozukluğu ve kopuş var. Tabii insanlar hemen bağıra bağıra bunu söylemiyor ama böyle bir hava var” diye konuştu.

Çelikler Alimünyum’da çalışan bir işçi ise, “Fabrikada konuştuk. AKP’li birkaç tane işçi var. 31 Mart’ta AKP’ye vermişlerdi. Şimdi İmamoğlu’na verdik diyorlar. İkinci kez yalandan seçim yaptılar. Hep bize zarar. Bir başka işçi var; o da kızgın AKP’ye. Ama boş kullanmış oyunu. Başka bir AKP’li işçi daha var; ‘Kur’an çarpsın’ İmamoğlu’na verdim’ diyor. Yani benim çevremde en az 5 tane oy gitti. Bir tanesi tekrar AKP’ye oy vermiş. 31 Mart seçimlerinde hırsızlıkla kazandı’ diyordu. Şimdi hakkıyla aldı diyor” diye konuştu.

HAK YERİNİ BULDU

AKP’li işçilerden bazılarının, seçim sonrasında “Hak yerini buldu” dediğini aktaran Ataylar Makina işçisi, “AKP’li ve MHP’li işçiler, ‘Bunu yapmayacaktı. Adam kazanmıştı. Hakkını verecekti. Kendisi istedi. Böyle oldu. Üstelik bunlar bu seçimde de AKP’ye oy veren işçiler” diye konuştu. İşçiler arasında 31 Mart seçimlerinde Yıldırım’a oy verip 23 Haziran’da İmamoğlu’na oy veren 4-5 kişi olduğunu söyleyen işçi, seçimlerin iptal edilmesi ve tatmin edici bir gerekçenin sunulamamasının bu kararda etkili olduğunu ifade etti.

ÖCALAN’IN MEKTUBU MHP’Lİ İŞÇİLERDE RAHATSIZLIK YARATTI

MHP’li Mercedes işçisi hükümetin gündeme getirdiği Öcalan’ın mektubu için “Kendi ayaklarına sıktılar” dedi. İşçi şöyle devam etti: “Sen zaten zamanında bunları Kandil’den indirdin. Bunu bütün Türkiye, bütün dünya gördü, biliyor. Neyi inkar ediyorlar. Şimdi dönüp rakibine ‘Şununla ittifak yapıyorlar, bununla ittifak yapıyorlar’ diyor. Başkalarını kandırabilir ama beni kandıramazlar.” Perfetti işçisi de Öcalan’ın mektubunun MHP’li işçilerde rahatsızlık yarattığını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Aliağa Belediyesinde işten atılan işçilerin ücret alacağı 3 ay sonra verilecek

SONRAKİ HABER

AKP Sözcüsünden Öcalan mektubu tepkisi: Sanki seçime dönük buradan medet umduk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa