25 Haziran 2019 13:48

Aydın’daki JES karşıtı toplantıyla ilgili soruşturmalara tepki 

Aydın Çevre Kültür Platformu yöneticileri ile Aydın Tabip Odası başkanı hakkında JES karşıtı toplantı yaptıkları gerekçesiyle başlatılan soruşturmaya tepki: Soruşturma değil teşekkür bekliyoruz.

Germencik Çevre ve Doğa Derneği: JES'ler doğaya zarar veriyor

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

 

Ekoloji Birliği ve EGEÇEP, Aydın Çevre Kültür Platformu yöneticileri ile Aydın Tabip Odası başkanı hakkında jeotermal enerji santralleri (JES) karşıtı toplantı yaptıkları gerekçesiyle başlatılan soruşturmaya tepki gösterdi. Her iki ekoloji örgütü de vatandaşa ve devlete Anayasa’nın 56. maddesiyle verilen “çevreyi koruma ödevi”ne vurgu yaparak, bu ödevlerini yerine getiren vatandaşlara devlet kurumlarının soruşturma değil teşekkür etmesi gerektiğini dile getirdi.

“VATANDAŞLAR ANAYASAL ÖDEVLERİNİ YERİNE GETİRİYOR”

Ekoloji Birliği yürütme kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada Aydın’da havayı, suyu, toprağı, yaşamı korumak için özveriyle mücadele eden Ekoloji Birliği bileşeni Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) yöneticileri ile Aydın Tabip Odası başkanına yönelik “Jeotermal karşıtı halk toplantılarına katıldıkları” gerekçesiyle Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley’in ihbarı sonrası soruşturma başlatılmasının kınandığı dile getirildi. Anayasanın 56. maddesinde “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir” denildiğine dikkat çekilen açıklamada; “Tüm devlet kurumlarının Anayasa’nın kendilerine verdiği bu ödevi yerine getiren yurttaşlara ve ekoloji örgütlerine soruşturma açmak yerine teşekkür etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan, Anayasa’nın aynı maddesine göre “Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek...”le yükümlü kılınan devlet kurumlarını da bu ödevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz” denildi.

“ŞİRKETLERDEN DEĞİL HALKTAN YANA YÖNETİCİLİK YAPIN”

Karacasu Kaymakamı’nın yöresinde yaşam alanlarını kirletecek olan JES çalışmalarına karşı çıkanlara teşekkür etmek yerine, savcılığa “kanuna aykırı toplantı” iddialarıyla suç duyurusunda bulunmasını eleştiren Ekoloji Birliği, “Kaymakam Soley’i de doğa katili şirketlerden değil halktan yana yöneticilik yapmaya çağırıyoruz. Ülkenin dört bir yanında, yaşamı, doğayı, kültürü, tarihi korumak için hiçbir karşılık beklemeden mücadele eden, çocuklarımızdan emanet aldığımız bu ülkeyi onlara temiz bir şekilde bırakabilmek için çabalayan yerel ekoloji direnişlerinin birliği olan Ekoloji Birliği olarak bileşenlerimize ve yol arkadaşlarımıza yönelik yapılan bu baskı ve soruşturmalara karşı da hep birlikte direneceğiz” dedi. 

Ege Çevre ve Kültür Platformu da (EGEÇEP) yaptığı yazılı açıklamada JES karşıtı toplantı ile ilgili soruşturma açılması kınanırken, “Tüm devlet görevlilerini yaşamı katleden JES’lere karşı şirketlerden yana değil halktan ve doğadan yana yöneticilik yapmaya davet ediyoruz” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçilerinin TİS talebi: Ücret, yıpranma payı, ek gösterge

SONRAKİ HABER

Ayağına sülfürik asit dökülen işçi kaderine terk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...