16 Haziran 2019 10:18

DİDF'ten ırkçılık karşıtı festival: Birlik ve dayanışmayı büyütelim

DİDF’in düzenlediği Irkçılığa Karşı Birlik ve Dayanışma Festivali’ne binlerce kişi katıldı.

Fotoğraf: Selçuk Kozan / Evrensel

Paylaş

Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından Köln’deki Tanzbrunnne Alanında yapılan Irkçılığa Karşı Birlik ve Dayanışma Festivalinde yerli ve göçmen emekçilerin ırkçılığa ve sosyal kısıtlamalara karşı ortak mücadelesine dikkat çekildi. Ayrıca Türkiye’deki emek ve demokrasi güçlerine uluslararası dayanışma mesajı verildi.

İLK SÖZ GENÇLERDE

Geislingen bölgesinden kadınların halk oyunlarıyla ve DİDF Gençlik bünyesinde kurulan müzik grubunun söylediği türkülerle başlayan festivalde ilk konuşmayı DİDF Gençlik adına Doğuş Birdal yaptı. DİDF Gençlik’in Türkiye kökenli gençler ile diğer uluslardan gençleri okulda, işyerinde, semtte bir araya getirmek, ırkçılığa karşı ortak mücadeleyi örgütlemek için mücadele ettiğini ifade eden Birdal, “Gençlik olarak yaşanan sorunlara karşı sessiz kalmıyorlar. Her cuma günü lise öğrencilerinin gerçekleştirdiği çevre eylemlerinde biz de varız. Alman halkının ırkçılığa karşı düzenlediği her etkinlikte yer alıyoruz. Bu nedenle içimize kapanmayalım, ortak sorunlarımız için birlikte mücadele edelim” dedi.

Birdal, ayrıca DİDF Gençlik’in düzenlediği geleneksel yaz kamplarının bu yıl Avusturya’da yapıldığını belirterek, festivale katılan gençleri kampa davet etti.

Hitler faşizmi döneminde Auschwitz toplama kampında kalan 95 yaşındaki Esther Bejarano ve Microphon Mafia grubunun söylediği ırkçığa ve yabancı düşmanlığına karşı rap şarkıları beğeniyle dinlendi.

TEMİZLİK İŞÇİLERİNDEN ANLAMLI DAYANIŞMA

Festivalin yapıldığı günün aynı zamanda Uluslararası Temizlik Çalışanları Günü olması dolayısıyla, temizlik işçilerinin örgütlü olduğu IG Bau sendikasından anlamlı bir dayanışa sergilendi. Sendika Başkanı Robert Feiger konuşmasını yapmak üzere davet edildiğinde değişik uluslardan temizlik işçileri de pankartlarıyla birlikte sahneye çıktı. “Temizlikçilere saygı”, “Noel paramızı istiyoruz” pankartlarını açan işçiler “Yaşasın uluslararası dayanışma sloganıyla” karşılandı.

DİDF’de davet için teşekkür eden Feiger, yerli ve göçmen işçilerin işyerlerinde ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı birlikte hareket etmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “İnsanların kökeninden bağımızı olarak adil bir ücret talep ediyoruz. Bunu için mücadelemizi güçlendirmeliyiz” dedi. Türkiye’deki işçilerin ve sendikaların mücadelesini yakından takip ettiklerini söyleyen Feiger, “İstanbul Havaalanı’da işçilerin daha iyi çalışma koşulları için verdiği mücadeleyi yakından takip ettik. Saldırıya uğrayan, gözaltına alınan işçiler ile dayanışma içerisinde olduk. Tutuklu bulunan bütün sendikacılar ve işçileri derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Uluslararası dayanışmanızı geçmişte olduğu gibi bundan sonra da devam edecek” dedi. Ayrıca DİDF ile ortak çalışmaları yoğunlaştırmak istediklerini sözlerine ekledi.

Türkiye’den festivale katılan Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ise Almanya’daki sendikacılara ve sendikalara verdikleri uluslararası dayanışma için teşekkür ederek, Türkiye’de emek ve demokrasi güçlerine yönelik saldırılar konusunda bilgi verdi. Aslan, “tek adam rejimine karşı verdiğimiz mücadelede hem sendikalar hem de Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmen emekçiler önemli destekler verdi. Tek adam rejimini geriletmek için, sendikal hak ve özgürlükleri genişletmek için verdiğimiz mücadele kesintisiz devam edecektir. İstanbul seçimleri bu açıdan büyük bir önem taşıyor” dedi.

EKŞİ: SORUNLARIMIZI BİRLİKTE MÜCADELE EDEREK ÇÖZEBİLİRİZ

Rap saatçısı Moe Phoenix ve Türkiye’den etkinliğe katılan Burcu Güneş’in türkülerinden sonra sahneye çıkan DİDF Genel Başkanı Zeynep Sefariye Ekşi, “Böylesine görkemli ve güzel festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen bütün herkese yönetim kurulumuz adına teşekkür ediyorum. Bu anlamlı buluşma ancak birlik ve dayanışmayla gerçekleştirilebilir. Bugün her zamankinden birlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Emekçileri din, dil, mezhep, ırk ayrımı yaparak bölmeye çalışanlara en anlamı yanıtımız dayanışmamızı, birliğimizi güçlendirmektir.

Dünyadaki gelişmelere değinen Ekşi, “Zenginlerin daha zengini yoksalların daha yoksul olduğu bi dünyada buna karşı ortak mücadeleden başka seçeneğimiz yok. DİDF olarak Almanya’daki bütün sosyal mücadelelerin içinde yer alıyoruz. Irkçılığa, savaşa, yüksek kiralara karşı kurulan inisiyatifler içinde yer alıyoruz. Türkiye kökenli göçmenler olarak yoksulluğun olmadığı, herkesin insanca yaşadığı bir Almanya için mücadele edelim. Bütün herkesi etkinliklerimize katılmaya, derneklerimizde yer almaya devam ediyorum” dedi.

Festival daha sonra sonra Kardeş Türküler’in söylediği türküler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. Sanatçı Mikail Aslan da Kardeş Türküler ile birlikte iki tükü söyleyerek festivale destek verdi. Ayrıca, DİDF tarafında gerçekleştirilen turnelere katılan sinema sanatçısı Müfit Can Saçıntı da festivale katılarak kısa bir gösterimde bulundu.

Festival alanında çok sayıda örgüt ve kurum bilgilendirme masalara açarken, çocukları için yarı bir oyun köyü kuruldu. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim yargılamasında 'Cumhurbaşkanına hakaret' davası

SONRAKİ HABER

Hong Kong’da iade yasası protestoları sürüyor: Erteleme değil iptal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...