16 Haziran 2019 00:00

Şakran Cezaevinden yeni bir hak ihlali iddiası gündeme geldi

Şakran T-3 Kapalı Cezaevinde kalan mahpusların hastaneye kaldırılmadığı, fenalaşıp hastaneye kaldırılan Abdülrahim Çetinkaya'nın da darbedildi iddia edildi.

Şakran T-3 Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Abdülrahim Çetinkaya

Fotoğraf: Zeynep Çetinkaya

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Daha önce hak ihlali haberleriyle bilinen ve açlık grevleri sırasında koğuşlara baskınla adından söz ettiren Şakran Cezaevi, yeni iddialarla gündemde. Şakran T-3 Kapalı Cezaevinde kalan Abdülrahim Çetinkaya’nın yeğeni Zeynep Çetinkaya, mahpusların hastaneye kaldırılmadığını, fenalaşıp hastaneye kaldırılan amcasının da darbedildiğini söyledi.

"HASTALAR SERUMLARINI KENDİSİ TAKTI"

8 Haziran tarihinde İzmir’de bulunan cazevinde amcası Abdülrahim Çetinkaya’nın anlattıklarını aktaran Zeynep Çetinkaya şunları ifade etti: “Amcam ve beraberindeki açlık grevine girenler 101 günlük açlık grevinden sonra ilk günlerde kendi imkanları ile verilen serumları taktıklarını, beslenmelerini ekmekleri ufalayarak sağladıklarını söylediler.”

Açlık grevine giren mahpusların 101 günden sonra hastaneye kaldırılmadığını ifade eden Çetinkaya, “Amcam 2012’de 67 gün açlık grevinde kaldı. Oradan kalan rahatsızlıkları var. Midesinde iltihaplanma, böbreklerinde taş oluşuyor. Fenalık geçirince hastaneye kaldırılıyor. Hastaneye ambulans yerine cezaevine nakil için kullanılan ring aracı ile götürülüyor. Hastaneye giderken yol boyunca ve hastanede kaldığı 2 gün boyunca askerler tarafından hakaretlere ve darba maruz kalıyor” dedi.

"AÇLIK GREVİ SÜRESİNCE PSİKOLOJİK BASKI VARDI"

8 Haziran tarihinde görüştüklerinde amcasının kolunda 6 tane morluk olduğunu dile getiren Çetinkaya, “Yolda ve hastanede darbedilirken ucunda iğne olan serum kelebeği defalarca kopuyor ve yeniden takıyorlar. Yaşadığı şiddetin boyutunu kolunda kalan morluklarda gördük” dedi. Amcasının açlık grevi boyunca yaşanan hakaret ve psikolojik baskıyı da anlattığını dile getiren Çetinkaya, açlık grevindeki mahpuslara askerlerin “Sizi kimse duymuyor, istekleriniz yerine getirilmeyecek, hepiniz burada öleceksiniz” şeklinde sözler sarf ettiğini de aktardı.

Amcasının böbreğinin iflas etmiş durumda olduğunu dile getiren Çetinkaya, “Çok ağır hak ihlalleri ile karşı karıya kaldılar, tedavi edilmediler. Bu yüzden suç duyurusunda bulunacaklar” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili ulaştığımız İHD İzmir Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek de Şakran Cezaevi ile ilgili “serum verilmediği”, “jandarmanın serum taktığı”, “mahpuslara zorla marş dinletildiği” ve “takviye gıdaların eksik verildiği” gibi iddiaları doğruladı. İHD avukatlarının bu uygulamalara müdahale ettiklerini belirten Çiçek, hasta mahpusun ringle taşınmasının ve darbedilmesinin doğru olmadığını da ifade etti. Habere konu olan iddiaları telefonla sorduğumuz Şakran Cezaevinden ise “Yetkililer ve doktorlar hafta sonu yok” cevabı geldi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da binlerce işçi haykırdı: Kıdem tazminatımız gasbedemezsiniz!

SONRAKİ HABER

Müslümanlaştırılan Ermenilerin hikayesi belgeselleşti: Zenginlik değil travma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...