12 Haziran 2019 13:44
Son Güncellenme Tarihi: 12 Haziran 2019 14:34

Aliağa Belediyesi işçileri aileleriyle eylemde: Atılan işçiler geri alınsın

Aliağa Belediyesinde işten atılan işçiler, aileleriyle birlikte eylem yaparak atılan işçilerin geri alınmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Turan KARA
İzmir

MHP’li Aliağa Belediyesinde işten atılan işçiler eylemlerine devam ediyor. Belediye binası önünde toplanan işçiler “Atılan işçiler geri alınsın” sloganlarıyla Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a seslendi. İşçilerin alkışlı protestoları arasından belediyeye giren Serkan Acar’ın rahat tavırları ise tepkiyle karşılandı.

İşten çıkarılan kadın işçiler “En son 2007’de kadro alındı. En azımız 15 yıllık işçi. Bunca senelik emeğimiz hiç edildi” dedi. Dün işten çıkışlarını öğrenen kadın işçiler, çocuklarının durumu öğrendiklerinde ise üzüldüklerini dile getirdi.

16 yıldır belediyede çalışan bir kadın işçi, “15 yıl hizmet binasında çalıştım beni şantiyeye sürdüler. Son bir yıldır da süpürgeye vermişlerdi. Emekliliğime üç yıl kala kapının önüne kondum. Hayatım alt üst oldu. Ben şimdi nerden iş bulayım” dedi.

‘BAŞKALARININ DA CANI YANACAK’

MHP’li Başkan Serkan Acar’dan herkesin korktuğunu dile getiren bir işçi ise “Kimse ses çıkaramıyor. Bak bana zarar verdi işte, işten çıkardı. Daha da insan çıkaracakmış. Başkalarının da canı yanacak” diye konuştu.

20 yıldır belediyede çalıştığını söyleyen bir başka kadın işçi ise çocukların akşam evde ağladıklarını belirterek, “Onların geleceklerini düşünmek zorundayım” dedi.

‘BİR AN ÖNCE İŞİMİZE DÖNMEK İSTİYORUZ’

15 yıldır belediyede çalışan bir kadın ise “Bizler kalifiye işçileriz. Belediye Başkanı bizleri işten çıkarıp kendi kadrosunu kurmak istiyor. Bizlere ödediği ücretten tasarruf edecek. Hem sendikayı hem de kadrolu işçiyi istemiyor. Dün çıkarıldığımızı öğrendiğimizde şok olduk. Bugün iş yerimizin önüne geldik ama çalışmıyoruz. Bu çok tuhaf bir his. İlk defa başıma geliyor. Bir an önce işimize dönmek istiyoruz. Çocuklarımız var. Borçlarımız var. Bu hiç adil değil” dedi.

İşten çıkarılan Aliağa Belediyesi işçileri içerisinde eşiyle birlikte çalışıp çıkışı verilenler ise kendileri için durumun daha da zor olduğunu dile getirdi.

‘BU SALDIRI SENDİKALI DİĞER İŞÇİLERE SALDIRIDIR’

Petkim işçisi ve Petrol-İş Aliağa Şube Yöneticisi Mustafa Edis yapılanın kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Edis, “Ha TÜPRAŞ, PETKİM işverenin istersem atarım anlayışı ha Serkan Acar’ın davranışı, fark yok. Şimdi bu havzada kamu iş yerinde iş güvencesi ve sendikal hakkına bu saldırı yapılmışken diğer özel iş yerlerinde biz güvende mi olacağız? İnsani ve hukuki boyutu daha kötü tabi ki ama bu saldırı Aliağa’da sendikalı, iş güvencesiyle çalışan diğer işçilere de yapılmıştır. Bölgemiz sendikalı ve toplu sözleşmeli çalışmanın böyle pervasızca hiçe sayılacağı bir yer yapılmaya çalışılacaktır. Bu yanlışa izin verememeliyiz” diye konuştu.

PETROL-İŞ ŞUBE YÖNETİCİLERİNDEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Petrol-İş Aliağa Şube yöneticileri de yaşananlara tepki göstererek işçilerle dayanışma çağrısında bulundu.

Koç Holdingle yapılan toplusözleşme görüşmesi için İstanbul’da olan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay ise Serkan Acar’ın işçi kıyımına tepki göstererek, “Aliağa Belediyesinde ben istediğim kişiyi işten çıkarırım istediğim kişiyi işe alırım, bunun için yetkiyi halktan aldım diyen anlayışı ve ona bu yetkiyi veren kitleyi bu konuda sessiz kaldığı için şiddetle kınıyorum. Ayrıca bu yetkiyi emekçilerin alın terine ihanet ederek kullanan tüm anlayışlara yazıklar olsun. Belediye işçisi yalnız değildir” dedi.

AİLELER DE ÖFKELİ

İşten atılan işçilerin aileleri de ilk gün belediye binası önüne gelerek Başkan Serkan Acar’la görüşmek istedi. Ancak Serkan Acar insanların karşısına çıkmadı. Belediye binası önünde PETKİM, TÜPRAŞ, İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan işçi temsilcileri ile 80 yaşlarında kadınlar, ortaokul ve lise öğrencileri, yürümekte zorlandığı için tekerlekli sandalye ile gelenler, işçilerin eşleri, kardeşleri de yer aldı.

Kendi döneminde 273 milyon lira borçlanan belediyeden işçilerin ekonomik gerekçelerle çıkarılması Başkan Serkan Acar’a tepkileri artırdı.

Ablası ve annesiyle birlikte belediye önünde olan bir lise öğrencisi, “Konuşursam ağlayacağım” derken, 4 kişilik ailede başka çalışan olmadığını, yapılanın haksızlık olduğunu dile getirdi.

‘ONUN İÇİN OY TOPLADIK, HARAM OLSUN’

25 yıldır Aliağa Belediyesinde çalışan işçinin eşi Mesude Avcı ise “4 kişilik bir aileyiz başka çalışan yok evde. Büyük oğlum askerde, küçük oğlum ortaokula gidiyor. Evin tüm geçimiyle eşim ilgileniyor, ben çalışamıyorum belimden rahatsızım. Hastane ve bakım işleriyle de eşim ilgileniyor. Hakkımızı alacağız başka çare yok” dedi.

Bir kadın ise 15 yıldır çalışan oğlunun neden çıkarıldığını bilmediğini ifade ederek şunları söyledi: “Çalıştık, kazandırdık, oğlumu işten çıkardı. Doldurdu milleti gezilere götürdü binlerce otobüslerle, hep fakir fukaranın cebinden çıktı o paralar, şimdi de çocuklarımızı işten çıkardı. Ben başkanı severdim, desteklerdik, kapı kapı gezip oy topladık onun için, haram olsun. Benim karşıma çıkmasını istiyorum, gelsin bana söylesin ne söyleyecekse ama yüzümüze bile bakmıyor” dedi.

İŞTEN ATMALAR DEVAM ETTİ

Öte yandan Aliağa Belediyesinde işten atmalar da devam ediyor. 100’ü kadrolu 22’si şirket çalışanı işçinin işten atılmasının ardından mesai bitiminde 10 işçinin daha işten çıkarıldığı öğrenildi.

Aliağa Belediyesinde kadrolu çalışan 100 işçinin işten çıkarılmasının ardından işçiler belediye binası önündeki eylemlerini sürdürdü. Dün sabah saatlerinde iş akitlerinin fesih edildiğini öğrenen Genel-İş Üyesi işçiler eylemlerinin ikinci gününde Aliağa belediyesi önünde çadır kurarak bekleyişlerini sürdürdü.

Şimdiye kadar 122 işçinin çıkarıldığı Aliağa Belediyesinde sendika yetkilileri Belediye Başkanı Serkan Acar’ın görüşme taleplerine yanıt vermediğini aktarırken mesai başlangıcında belediyeye gelen Acar’ın kapıdan girerken işçilere bakarak gülümsemesi işçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

15-20 yıllık emeklerinin hiçe sayıldığını dile getiren işçilerden biri belediye önünde baygınlık geçirdi. Gün boyu sendikanın kurduğu çadırda sloganlar atarak işten çıkarılmalarını protesto eden işçilere Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü çadırı kaldırmaları ve slogan atmamaları yönünde ikazlarda bulundu. İşçilerin kurduğu çadırı kaldırmaması durumunda müdahale edileceğini söyleyen İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve Sendika temsilcileri arasında tartışmalar sürdü. İşçiler belediye önüne kurulan çadırı boş bir araziye taşırken belediye önündeki protestolarını sürdürdü.

Mesai saatinin bitiminin ardından işçiler Demokrasi Meydanı’nda eylemlerine devam ederken temizlik işleri, park bahçe ve sosyal kültürel işler biriminde çalışan 10 işçinin daha muhasebeye çağırılarak işlerine son verildiği öğrenildi.

ÖNCEKİ HABER

Bolu Belediyesi işçilerinin yürüyüşü 3. gününde sürdü

SONRAKİ HABER

Şiirin ve umudun yorulmaz iğnesi Sennur Sezer mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...