30 Mayıs 2019 13:31

Fatsa'da altın madencilerin toplantısında vatandaşlar tepki gösterdi

Fatsa'da siyanürle altın işletmeciliği kapasite artırımı için yaptığı “halkı bilgilendirme toplantısı” vatandaşların tepkisine neden oldu. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fatsa-Ünye sınırında Yukarıbahçeler’de beş yıldır Altıntepe Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen siyanürle altın ayrıştırması işletmesi kapasite artırmaya çalışıyor. Kapasite artırımı için başlatılan “halkı bilgilendirme toplantısı”na Ordu Çevre Derneği, Fatsa ADD temsilcileri ve çevre mahallelerden yurttaşlar katıldı.

Toplantıda şirket yöneticileri ve işçilerinin yoğunluğu dikkat çekti. Şirket mühendisinin yaptığı sunumdan sonra katılımcıların soruları ve konuşmaları sırasında karşılıklı atışmaların başlaması üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlisi toplantıdan atma tehdidinde bulunması da tepkiye neden oldu.

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül söz alarak, “Siyanürle altın ayrıştırması gelişmiş ülkelerde yapılmıyor. Bu şirket beş yıldır burada 14 yıl daha burada olacağını belli eden ÇED girişimi var. Bu şu demektir 50-60 yıl daha burada. Maden çevresindeki köylerin yok olacağı, göç edileceği anlamına gelmektedir. Çıkan altın binlerce ton olsa da yasa gereği çıkarılan altının şirketin bildirmiş olduğu oranın yüzde biri devlete vergi olarak veriliyor. Altının yurt dışına çıkarma olanağı da var” dedi.

RADYON GAZLARI DA TEHDİT

Osman Güvenalp da, “Burada yeni bir tehlike var. İyonizan radyonson. Altın madenciliğinde bu tehlike de var. Diğer tehlike de radon gazları. Radon gazı redyoaktif bir gazdır. Alfa radyasyonu yayarlar. Kanserojen etkisi var” diyerek bölge insanlarını bekleyen sağlık sorunları konusunda uyardı.

SES ÇIKARAMIYORLAR

Yukarıbahçeler Mahallesi'de yaşayan Fahrettin Olmuş, “Gece çalışıyorlar. Uyuyamıyorum. Mahalleden birçok kişi madende çalışıyor. Bu nedenle de konuşamıyorlar. Buradan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına soruyorum. 15-20 yıl daha bu gürültüyü ve tehdidi yaşayacak mıyız? Ben istemiyorum” dedi. 

Sivil ve resmi jandarma ve güvenlik güçlerinin olduğu toplantıdaki gerginlik dışarıda da devam etti. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gezi'de hayatını kaybeden gençlerin aileleri: Çok büyük bir aile olduk

SONRAKİ HABER

Basın Konseyi, saldırıya uğrayan 6 gazeteciye mektup gönderdi: Yalnız değilsiniz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...