30 Mayıs 2019 12:15

Şeker, lokum, çikolata, baklava fiyatları bir yılda ikiye katladı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bayram öncesi şeker, çikolata, lokum ve baklava gibi ürünlerdeki fiyat artışına dikkat çekti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ramazan Bayramı yaklaşırken ortalama kalitede kabul edilen lokum, geçen yıl 30 lira iken bugün 60 liradan satılıyor. Çikolata ise bir yıl öncesine göre yüzde 50 oranında zamlandı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bayram öncesi şeker, çikolata, lokum ve baklava gibi ürünlerdeki fiyat artışına dikkat çekti. Gürer, “Bayramlarda ikram edilen, şeker, çikolata, baklava ve lokum gibi ürünlerin fiyatı neredeyse bir önceki yıla oranla ikiye katladı” dedi.

ŞEKERDE FİYAT YÜZDE 100 ARTTI

Gürer, “Şekerde fiyat artışı yüzde 100’e ulaşmış durumda. AKP, uyguladığı ekonomik politikalar ile enflasyonu tetikledi. Gıdada fiyatları ikiye katladı. Şekerde dahi ağzımızın tadını kaçırdı” dedi.

Geçen yıl 55 lira olan ortalama kalitede bir baklava 90 liraya kadar yükseldi. “110-120 liraya kadar çıkan fiyatlar var” diyen Gürer, “Malzeme içeriği fiyatı katlıyor. Ceviz ve fıstık fiyatları da el yakıyor. Bu ürünlerdeki ortalama fiyat artışı yüzde 50’ye ulaştı. Sadece bu ürünlerde değil, tüm temel ürünlerde ciddi oranda artış var” ifadelerini kullandı.

Gürer, iktidarın açıkladığı enflasyon rakamı ile vatandaşın hissettiği enflasyon rakamları arasında da ciddi fark bulunduğunu vurgulayarak, “Ramazan Bayramlarının olmazsa olmazları arasında bulunan şeker, çikolata, lokum ve baklava gibi ürünlerde yüzde 50’ye varan artışlar sabit gelirli, dar gelirlilerin alım gücünü her alanda zorluyor. Girdi fiyatlarında meydana gelen artışlar, bu ürünlerin tüketiciye ulaştığı fiyatları iki katına çıkardı. Kullandıkları ambalaj, ceviz, fıstık gibi ürünlerdeki artış üretecinin, tüketiciye ulaştırdığı ürünlerde etiket fiyatı artışına neden oluyor. Enerji ve akaryakıt zamları üreticiyi doğrudan etkiliyor. Üretim, nakliye vb. artışın fiyata yansıması fiyatı daha da artırıyor” dedi.

KAYIT DIŞI ÜRÜN UYARISI

Gürer, “Kayıt dışı üretim yapan imalathanelerde kira, sigorta, vergi olmadığı için ve kullanılan malzemelerin denetlenmiş ve kontrol edilmiş malzemeler olmaması nedeniyle, gerçek manada üretim yapan diğer imalathanelere göre ürünü daha ucuza mal etmeleri nedeniyle bir fiyat farkı ortaya çıkıyor. Baklavalarda fıstık görümüne sahip olan ama özünde onun yerine tutmayan malzemelerin kullanıldığı biliniyor. Nişasta bazlı şeker kullanılarak yapılan tatlandırıcılar ile üretilen bir ürün ile şeker pancarı şekerinden üretilen bir ürün arasında elbette hem kalite hem de fiyat açısından bir fark bulunuyor. Üretilen ürünler çok daha ucuz bir fiyatla piyasaya sürülüyor. Dar gelirli vatandaş da ister istemez bu imalathanelerde üretilen ucuz ürünlerden almak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)


VAN ESNAFI: BAYRAM ŞEKERİ ALAN BİLE YOK

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala iş yapamadıklarını dile getiren Van esnafı, şu ana kadar bayram şekeri bile alan olmadığını söylüyor.

Önceki yıllarda bayrama 10 gün kala özellikle akşam saatlerinde sokakları dolup-taşan Van’da, bu yıl önceki yıllardan eser kalmadı. Sadece bayramlarda iyi satış yapan kent esnafı da krizin etkisi yüzünden kara kara düşünüyor.

Market işleten Selami Yeşilbaş, “Bayramın vazgeçilmezi olan şeker bile satamıyoruz, sattığımızdan da kilogram başı 1 TL’nin altında kazanıyoruz. Piyasa bu yıl çok durgun. Büyük esnafa giden yurttaşlar kredi kartıyla alışveriş yapıyor bize gelince de deftere yazdırıyorlar. Yoksul kesim bize alışverişe geliyor ama onlarda da para yok. Diyebilirim ki bayram heyecanı yok. Eskiden bayramlara bir hafta kala ürünlerimizin yarısından fazlasını satardık, bu yıl yarısını aldık ama onu da tüketemiyoruz. İnsanların yarısı asgari ücretle çalışıyor ve hepsi de bankalara borçlu” dedi.

15 yıldır mağaza işi yapan ve işlerinin istediği gibi gitmediğini söyleyen İbrahim İsaoğlu, “Eskiden satışlardan dolayı yemek yemeye bile fırsat bulamıyor, dükkandan dışarı çıkamıyorduk. Ancak şu an sinek avlıyoruz. Doların sürekli yükselip inmesi hem bizi hem de alıcıyı zor durumda bırakıyor. Onlar alışveriş yapamayınca haliyle biz de satış yapamıyoruz” diye konuştu.

Manav Ömer Aslan da insanların yalnızca fiyatları sormakla yetindiğini, kimsenin alışveriş yapmadığını dile getirdi. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Temizlik işçileri: Bizim bayramlığımız iş kıyafetlerimiz

SONRAKİ HABER

HDP, açlık grevi ve ölüm orucunu sonlandıranların tedavisine dair uyarı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...