22 Mayıs 2019 11:17

TRT'nin A Haber FM'i "şifahi talimatla" yayınına aldığı belirtildi

TRT'de itiraf niteliğinde bir iç yazışmada A Haber FM'in yayınının "şifahi talimatla" protokol yapılmadan devreye girdiği belirtildi.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

TRT'nin, televizyon ve radyo vericilerini Turkuvaz Medya Grubuna usülsüz kullandırmasına ilişkin iddianın ayrıntıları ortaya çıktı. TRT Erzurum Bölge Müdürü Ayça Alemdar'ın Verici İşletmeleri Dairesi Başkanlığına gönderdiği itiraf niteliğindeki yazıda, "şifahi talimatla" protokol yapılmadan A Haber FM'in yayınının devreye girdiğini belirtildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iddiasının detayları CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a verdiği soru önergesinin ekinde ortaya çıktı. Önergede Turkuvaz Aktif Televizyon Prodüksiyon A.Ş.’nin protokol bile yapılmadan, TRT’nin kaynaklarını kullandığını gösteren resmi yazının yanısıra e-posta içeriği ve tutanak yer aldı.

"PROTOKOL YAPILMAMIŞ AMA TRT KAYNAKLARI KULLANILIYOR"

TRT Erzurum Bölge Müdürü Ayça Alemdar'ın TRT Verici İşletmeleri Dairesi Başkanlığına gönderdiği yazıda, A Haber Radyonun TRT’nin verici istasyonlarını kullanmasına rağmen Turkuvaz Aktif Televizyon Prodüksiyon AŞ’yle herhangi bir sözleşme, protokol imzalanmadığı aktarılıyor. TRT antetli yazıda yer alan ifadeler şöyle: “Başkanlığımızın şifahi talimatı doğrultusunda; Müdürlüğümüze bağlı Hınıs-Merkez ve Narman Aşağıyaylalar TV/FM verici istasyonlarında Turkuvaz Aktif Televizyon Prodüksiyon A.Ş. personelince bina ve plon kullanılmak suretiyle montajı yapılarak A Haber FM yayını devreye verilmiş, fakat geçen süre içerisinde gerekli protokoller yapılmamıştır.”

"BAŞKANLIĞIMIZIN BİLGİSİ DAHİLİNDE"

TRT’nin kaynaklarının Turkuvaz Medya Grubu tarafından kullanılmasına izin verildiğini gösteren 1 Haziran 2018 tarihinde hazırlanan tutanakta ise “TRT Erzurum Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan Narman Aşağıyaylalar ve Hınıs-Merkez TV-FM verici istasyonlarına Turkuvaz Aktif Televizyon Prodüksiyon A.Ş. teknik ekibi tarafından 300W FM Verici ve anten sistemleri (birer adet dipol anten kullanılarak) kurulumları Başkanlığımız bilgisi dahilinde yapılmıştır” ifadesi yer alıyor.

TRT Erzurum Müdürlüğü’nde verici hizmetlerinden sorumlu kişinin TRT Ankara Verici İşletmeleri Müdürüne gönderdiği e-postada da benzer şekilde TRT’ye ait verici istasyonlarında Turkuvaz Medya Grubu tarafından sistem kurulumu yapıldığı bilgisi yer alıyor: “Müdürlüğümüz coğrafi görev alanında hizmet vermekte olan, Hınıs merkez ve Narman Aşağıyaylalar verici istasyonlarımıza, sizin de bilginiz dahilinde Turkuvaz Aktif Televizyon Prodüksiyon A.Ş. tarafından sistem kurulumu yapıldığını ve bunlara dair belgelerin ekte gönderildiğini bildirir, işlerinizde kolaylıklar dilerim”

"YETİM HAKKI YENİLİYOR"

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal verdiği soru önergesinde ATV, A Haber, A Haber Radyo ve A Spor gibi yayın organlarını bünyesinde barındıran Turkuvaz Medya Grubu’nun şifai talimatlarla protokolsüz ve ücretsiz bir şekilde TRT’nin kaynaklarından yararlandırıldığını belirterek, “tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemek anlamına gelmiyor mu?​” diye sordu. Resmi yazıda protokol yapılmadığının bildirildiğine dikkat çeken Tanal, “İktidar yandaşı Turkuvaz Medya Grubu’nun nasıl bir ayrıcalığı var ki, tek bir kuruş ödemeden devletin, TRT’nin kaynaklarından istifade ediyor?​” diye sordu. Sorumlular hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmayacağının açıklanmasını isteyen Tanal, “A Haber Radyo’nun protokolsüz ve herhangi bir bedel ödenmeden TRT üzerinden yayın yapmasına göz yummaya devam edecek misiniz?​” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rojavalı hakimler, IŞİD’lilerin yargılanması için yardım istiyor

SONRAKİ HABER

Hizbullah yöneticilerinin tahliyesi Meclis gündemine taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...