14 Mayıs 2019 07:16

NYT: ABD, Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermeyi planlıyor

İran’la yaşanan gerilim üzerine ABD’nin Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermeyi planladığı iddia edildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

New York Times gazetesi, ulusal güvenlik yetkililerine dayanarak ABD’nin Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermeyi planladığını yazdı.

Gazete, ABD ordusunun Başkan Donald Trump’ın ulusal güvenlik desteğini yenileme planları çerçevesinde Ortadoğu’ya 120 bin Amerikan askeri gönderme planı yaptıklarını aktardı.

New York Times’in adını açıklamadığı Amerikan ulusal güvenlik yetkililerine dayandırarak verdiği haberinde, ABD’nin bu önlemi, İran’ın Amerikan kuvvetlerine saldırması veya nükleer silah programını güçlendirmesi tehdidine karşı alacağı belirtiliyor.

Yetkililer gazeteye, revizyon emrinin Başkan Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’un liderliğindeki ekip tarafından verildiği, ancak herhangi bir toprak işgalinin söz konusu olmayacağını iddia etti.

120 bin asker sayısının ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgali sırasındaki asker sayısına yakın olduğu belirtiliyor.

Gazete, Başkan Trump’ın asker sayısı veya planın diğer detayları hakkında bilgilendirilip bilgilendirilmediğinin bilinmediğini belirtirken; Trump’ın ‘İran’da bir rejim değişikliği arıyor musunuz?​’ sorusuna karşılık “İran’da neler olacağını göreceğiz. Bir şey yapmaya kalkarlarsa bu çok büyük bir hata olur” yanıtını hatırlattı.

Bolton bu ayın başında yaptığı uyarıda, ABD’nin İran ile bir savaş arayışında olmadığını ancak Devrim Muhafızları Ordusu ve İran ordusundan gelecek herhangi bir saldırıya karşı hazırlıklı olduğunu belirtmişti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü de gazeteye yaptığı açıklamada, ABD ordusunun İran ile bir savaşa hazırlanmadığını ancak bölgede Amerikan çıkarlarını korumaya hazır olduğunu kaydetti.

Öte yandan ABD geçtiğimiz aylarda Suriye’de bulunan askerlerini kademeli olarak geri çekme kararı almıştı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Sanık avukatı Şule Çet’in babasını suçladı: Para göndermedi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Tabip Odası: Açlık grevi takibini bağımsız hekimler yapmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...