01 Nisan 2019 15:20

Ukrayna’da devlet başkanını seçimlerin ikinci turu belirleyecek

Ukrayna'da siyaset deneyimi olmayan Komedyen Vladimir Zelenskiy’e destek oranı yüzde 30,2’ye çıktı.

Vladimir Zelenskiy | Fotoğraf: Ivan Vorobiev/AA

Paylaş

Ukrayna’daki devlet başkanlığı seçimlerinde sandıkların yüzde 50’sinden fazlası açıldı. Mevcut Lider Petro Poroşenko’ya verilen oy oranı yüzde 16,7’de kalırken, daha önce siyaset deneyimi olmayan Komedyen Vladimir Zelenskiy’e destek oranı yüzde 30,2’ye çıktı.

Ukrayna Yüksek Seçim Kurulunun yayımladığı verilere göre, 39 adayın katıldığı seçimlerde Oyuncu-Komedyen Vladimir Zelenskiy yüzde 30,4 oyla lider konumda. Roshen şekerleme fabrikalarıyla ünlü Mevcut Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko ise yüzde 16,7 oyla ikinci sırada.

İkinci turda da kazanırsa, Zelenskiy, 45 milyon nüfuslu Avrupa’daki en yoksul ülkelerden birinin başına geçmiş olacak.

SIFIR DENEYİMLE ÖNDE

Sputnik’in aktardığına göre, Zelenskiy’nin siyasi deneyimi ‘Halkın Uşağı’ dizisinde beklenmedik şekilde devlet başkanı seçilen dürüst öğretmen rolü ile sınırlıydı. 41 yaşındaki Zelenskiy’nin adaylığını koymasının ardındansa siyaset yaşamı gerçek hayatta da başlamış oldu. Başta seçilmesi düşük ihtimal görülen Zelenskiy, yolsuzluk ve ekonomi alanında sorunların yaşandığı ülkede mevcut yönetimden duyulan hoşnutsuzlukla beraber avantaj kazandı.

ABD’nin oyuncu ve 40. Devlet Başkanı Ronald Reagan’a benzetilen Zelenskiy, basına röportaj vermek yerine, mesajlarını sosyal medya üzerinden videolarla aktarmayı tercih ediyor. Diğer yandan Zelenskiy ayrıca bir avukat ve iş adamı, ancak kariyerine sahnede devam ediyor.

Zelenskiy, seçilmesi halinde ülkenin doğusundaki seçimi sona erdirmek için tasarlanan Minsk barış sürecinin uygulanması yönünde hareket etmeyi vadediyor.

YOLSUZLUK VE GEÇİM FAKTÖRÜ

Poroşenko 2014’te sivil darbe ile Viktor Yanukoviç’in iktidardan indirilmesinin ardından başa gelmişti. Şekerlemecilikle bir servet sahibi olan Poroşenko, ilk döneminde Batı ile yakın ilişkiler kurdu. Ancak 53 yaşındaki Poroşenko’nun, ülkedeki yolsuzluk sorununu gidermek ve yaşam standartlarını iyileştirmek için pek bir adım atamadığı düşünülüyor.

Kiev Devlet Üniversitesinden ekonomi mezunu Poroşenko, siyasete 1998 yılında milletvekili olarak başladı ve 2000 yılında Yanukoviç’in Bölgeler Partisinin kurucularından biriydi. 2004 yılında Turuncu Devrim’in yönetimine yardım eden yakın dostu Viktor Yuşenko ile de güçlerini birleştirmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Game of Thrones indirirken oyuna gelmeyin

SONRAKİ HABER

Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika 28 Nisan'dan önce istifa edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...