30 Eylül 2012 12:22

Antikapitalist Müslümanlar'dan manifesto

Anti-Kapitalist Müslümanlar, örgütlenme hazırlıklarını tamamlayarak Fatih İnşa Kültür Evi'nde düzenledikleri toplantıyla manifesto yayınladı. Salona "Allah ekmek özgürlük" pankartı asıldı. Halkların Demokratik Kongresi(HDK)'nin de destek verdiği toplantıya yazar İhsan Eliaçık, HDK Yürütme Kurul

Antikapitalist Müslümanlar'dan manifesto
Paylaş

Manifestoda, Anti-Kapitalist Müslümanlar olarak kapitalizm karşıtlığını sadece söylemde değil, pratik olarak da yaşama geçirebilecek iradeye sahip oldukları belirtildi. Manifestonun kimlik bölümünde şu vurgular dikkat çekti: "Müslüman" bütün zamanlarda ve mekanlarda ezeli ve ebedi evrenler adımızdır. Yerlerde ve göklerde bütün mülkün Allah'a ait olduğu gerçeğini teslim edenler, bundan razı olanlar, bu nedenle de doğal düzendeki barış halini bozmayanlar, doğal barış halini sürdürmek ve yaşatmak isteyenler demektir. Kapitalizme karşı oluşumuz ise tarihsel bir vurgudur. Çünkü çağımıza egemen olan sistemin adıdır kapitalizm. Her peygamberi mesaj, kendi zamanının egemen sistemine karşı durmuştur. Bunun için "Anti-Kapitalist" vurgusunu yapıyoruz"

Manifestoda, "Anti-Kapitalist Müslümanlar, alternatif bir çalışma, iş bölümü ve yaşamı örgütler. Tüm gönüllerini ihtiyaçtan fazla mal biriktirmemeye, ellerinde ihtiyaç fazlası her türlü birikimi paylaşmaya çağırır. Tüm halkların olduğu gibi Kürt halkının hak ve özgürlük taleplerini bu minvalde destekler. Ermeni halkının uğradığı zulme karşı çıkar. Her tür inkarı, asimilasyonu, katliamı zulüm ve insanlık suçu olarak görür" ibareleri yer aldı.

Manifestonun okunmasının ardından yazar İhsan Eliaçık söz aldı. Eliaçık, kapitalizme karşı bu manifestonun sosyalist bir dille değil ayetlerle yola çıkılarak yazıldığını ve bu açıdan ilk olduğunu söyledi. Allah, ekmek ve özgürlük kavramlarının kendileri için çıkış noktası olduğunu ifade eden Eliaçık, "Annelerimiz, babalarımız Kur'an ve ekmeği yerden alıp yukarıya koyarlar. İşte bizim için her şey budur. Bu ülkede Kur'an'ı ve ekmeği yukarı kaldırıp yücelteceğiz" diye konuştu. Konuşmasında siyasi iktidarı da eleştiren Eliaçık, AKP'nin kendini dindar göstip kendi devletini kurduğuna vurgu yaparak, "Para peşinde koşan iktidarlar düşecek ve parçalanacaklardır. İktidar cazibesi kimseyi yanıltmasın gerçek olan halktır" değerlendirmesini yaptı. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te öğretmenler yine meydanlarda

SONRAKİ HABER

Velilerden imam hatip protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...