08 Nisan 2011 10:02

Almanyalılar nükleer-elektrik istemiyor

ALMAN haber ajansı DPA’nın Köln merkezli kamuoyu araştırma enstitüsü YouGov’’a yaptırdığı bir araştırmaya göre, Almanya’da yaşayanların yüzde 64’ü en geç 2020 yılında nükleer enerjiden vazgeçilmesini istiyor.Almanya hükümetinin, Japonya’daki Fukuşima nükleer felaketi çe

Almanyalılar nükleer-elektrik istemiyor
Paylaş

ALMAN haber ajansı DPA’nın Köln merkezli kamuoyu araştırma enstitüsü YouGov’’a yaptırdığı bir araştırmaya göre, Almanya’da yaşayanların yüzde 64’ü en geç 2020 yılında nükleer enerjiden vazgeçilmesini istiyor.

Almanya hükümetinin, Japonya’daki Fukuşima nükleer felaketi çerçevesinde Almanya’daki 1980 yılından önce kurulmuş 7 nükleer santrali şimdilik kapatma kararı tartışılmaya başlandı.

Bu 7 santralin yanı sıra iki santral daha bakımdan dolayı faal değil. Nükleer felaketin nelere sebep olabileceği Çernobil örneği unutulmaya yüz tuttuğu dönemde Fukuşima santralinde patlama yaşanması, bu konuyu yeniden gündeme getirmişti.

Bir taraftan eyaletlerde yapılacak seçim diğer taraftan nükleer korkudan dolayı santralleri kapatmayı tartışan Almanya’da şimdi de elektrik ithalatından dolayı konu yeni bir boyut kazandı.

Almanya, atom santrallerinin kapatılmasından bu yana, nükleer santrallerde elektrik üreten Fransa ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden günde ortalama 3 bin 500 megavat elektrik ithal ediyor.

Buna rağmen ‘şimdilik’ kapatılan santrallerin tamamen kapatılmasını onaylayan Almanların oranı sadece yüzde 18.

Yüzde 70’lik kısım ise yabancı nükleer santrallerde üretilen elektriği satın almaktansa ülkedeki santrallerin çalışmasından yana.

Buna rağmen her üç Almandan ikisi yine de en geç 2020 yılında nükleer enerjiden vazgeçilmesini istiyor.

Almanların yüzde 66’sı elektrik fiyatlarının yükselmesi pahasına bunun gerçekleştirilmesini talep ediyor.

Yüzde 48’lik kısım ise yenilenebilir enerji konusunda hızlanma yaşanması için yılda 40 avro daha fazla ödemeye hazır. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Pakistan’da el bombalı saldırı

SONRAKİ HABER

Irak, artık ABD askeri istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...