16 Ocak 2019 11:00

Kenevir pazarının 2025’te 11 milyar dolara ulaşması bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme taşıdığı kenevir ekimiyle ilgili tartışmalar başlarken; kenevir pazarının 2025’te 11 milyar doları aşması bekleniyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tekrar gündeme taşıdığı kenevir ekimi konusunu değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Karataş, 2017 verilerine göre dünya kenevir pazarının 4 milyar doları bulduğunu, 2025 yılında bu rakamın 11 milyar doları aşmasının beklendiğini söyledi.

Uzun yıllar tıbbi amaçlar dışında Türkiye’de üretimi yasak olan ve 2016 yılında 19 ilde üretimi serbest olan kenevirin onlarca sektörde 50 bin çeşide varan bir üretim skalası olduğunu ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Karataş, “Konuya küresel bazda baktığımızda dünya kenevir pazarı 2017 yılında 4 milyar dolara ulaşmış durumda. 2025 yılında bu rakamın 11 milyar doları bulması bekleniyor” dedi.

Kullanım alanı ve yararları saymakla bitmeyen kenevir ekiminin bir devlet politikası olarak ele alınıp üretiminin teşvik edilmesinin son derece yararlı olduğunu ifade eden Karataş, “Bu hamlenin ekonomimize büyük bir katma değer sağlayacağını umuyoruz” dedi.

‘KENEVİR FORUMU’ DÜZENLENECEK

Gıda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin kenevir üretimine başlanacağını bildirmesinin isabetli beyan olduğunu söyleyen Karataş, İstanbul Aydın Üniversitesinde 19 Ocak 2019 Cumartesi günü ‘2’nci Endüstriyel Kenevir Forumu-Köye Dönüş Projesi’ başlıklı bir etkinlik düzenleyeceklerini bildirdi. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ozan Kabak, 11 milyon avroya Stuttgart'a transfer oldu

SONRAKİ HABER

Aladağ davası yarın yeniden Kozan’da görülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...