11 Aralık 2018 11:42

OHAL komisyonu suç işliyor

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu: 'OHAL İnceleme Komisyonu anayasal suç işliyor' dedi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu | Fotoğraf: MA

Paylaş

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilip, iki yıl boyunca uygulamada kalan Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde tam 36 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarıldı. Çıkarılan bu kararnameler ile kamuda, emniyet, ordu, yargı ve akademide 125 bin 806 kişi görevlerinden ihraç edildi. Yine onlarca kurum ve dernek kapatıldı. Mağduriyetlerin önüne geçme iddiasıyla ise 2017 yılında yine 685 sayılı bir KHK ile OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, KHK mağdurlarının yaşadığı sorunları ve Komisyonun kurulma amacını Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’e yorumladı.

‘BİLİM İNSANLARI ÜLKEDEN GİDİYOR’

KHK mağdurlarının maddi ve manevi olarak “sosyal ölüm” yaşadığını ifade eden Gergerlioğlu, “1945 yılında Almanya’dan bilim insanları Türkiye’ye gelirdi. Alman bilim adamları Türkiye’de tıp öğretmişti. Ancak şimdi zaman değişti. Buradaki bilim insanları Almanya’ya kaçmaya çalışıyor. Bu da Türkiye’de demokrasi anlamında en kadar bir gelişmenin yaşandığını net olarak gösteriyor. Bu istek bile Türkiye’nin en kadar vahim bir noktada olduğunu gösteriyor. Bu ülkenin gelişmiş ve nitelikli her kesimden insanı ülkeyi terk etmek istiyorsa; o ülkede çok büyük bir sorun var demektir. Hükümet yetkilileri ise, dışarıdan bilim adamları getirmeye çalışmakta. Ancak kendilerinin oluşturduğu Türkiye’yi görememekte” ifadelerini kullandı. Benzer şekilde KHK mağduru olmayan akademisyen ve bilim insanlarının da gelecek kaygısı yaşadığı için mutsuz olduğunu belirten Gergerlioğlu, bu durumun bilim ve akademide yaşanan üretimsizliğe ve gerilemeye yol açıp, Türkiye’deki üniversitelerin dünyada ilk 500’e girememesini örnek gösterdi. Gergerlioğlu, “Böyle bir ortamda bilim olmaz. Bilim insanı da olmaz. O yüzden son derece umutsuz ve karamsar bir ortamda bilim insanlarımız yurt dışına çıkmak için fırsat aramakta” dedi.

OHAL KOMİSYONU ‘OYALAMAYA’ DÖNÜK

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun ise, bir “engelleme ve oyalama” komisyonu olarak kurulduğunu ifade eden Gergerlioğlu, nedenini ise şöyle açıkladı: “Türkiye’de insanların hukuka erişmesini engellemek için bu komisyon kuruldu. 2,5 yıldır Türkiye’de insanlar hukuka kavuşamıyor. İlk başta İdare Mahkemesi’ne gittiler. İdare Mahkemeleri, ‘biz sizinle uğraşamayız’ deyip reddettiler. Anayasa Mahkemesi’ne gittiler. ‘Bunlar bizim değil, gidin’ dediler. AİHM’ye gitti insanlar. AİHM de ‘Ben sizinle uğraşamam’ dedi. Döndüler çaresiz bir şekilde onlar herhangi bir hukuk yolu da gösterilmeyecekti. Daha sonra OHAL Komisyonu diye bir ucube kuruldu. Hukuk yolu mu? İdari yargı yolu mu? Ne olduğu belli değil. Sizi mağdur ve ihraç edenler, sizi tekrardan değerlendirecek. Kötü niyetli olanlar tekrardan bir kötü niyet süzgecinden sizi geçirecekler. Tabi ki de öyle oldu. Hukuksuz bir şekilde ihraç edilenler, hukuksuz bir şekilde değerlendirmeye tabi tutuldu. Keyfe göre ya kabul edildi ya da reddedildi.”

‘YARGILANMASI GEREKEN KOMİSYON’UN KENDİSİ’

Komisyonunun bugüne kadar yapılan 125 bin başvurudan sadece 42 binini sonuçlandırdığı bilgisini paylaşan HDP’li vekil, ortaya çıkan bu sonuçla komisyonun ne kadar kötü niyetli olduğunu gösterdiğini belirtti. Görevlerine iade edilenlerin oranının yüzde 7,5 civarında kaldığı üzerinde duran Gergerlioğlu, “Bunun en kadar hukuki olduğu tartışmalı. Çünkü hangi kritere göre iade ve ret edildiği belli değil. Tamamen şüpheli kriterlere göre bunlar yapılıyor. Takipsizlik ve beraat alanlar komisyon için hiçbir şey ifade etmiyor. Kendisini Anayasa’nın üstünde gören Komisyon, Anayasa’yı ihlal edip, anayasal suç işliyor. Aslında yargılanması gereken Komisyondur.” dedi. (Adana/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Sarı yelekliler olmayız’ diyen Ergün Atalay’a patronlardan övgü

SONRAKİ HABER

SES, Sağlık Bakanlığının 30 dakika genelgesinin iptali için dava açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...