10 Aralık 2018 09:07

Arkeolojik kazı alanını çöplüğe çevirdiler

Adana'da tarihi Tepebağ Höyüğü kapsamında kalan arkeolojik kazı arazinin çevresi, uyarı levhalarına rağmen çöp atılarak kirletiliyor.

Fotoğraf: Nuri Pir/DHA

Paylaş

Adana'da tarihi Tepebağ Höyüğü kapsamında kalan arkeolojik kazı ve rekonstrüksiyon yapılan koruma altındaki turistik arazinin çevresi, uyarı levhalarına rağmen çöp atılarak kirletiliyor. Belediye ise çöp konteynerlerinin o bölgeden esnafın talebi üzerine kaldırıldığını söylüyor.

DHA'dan Nuri Pir'in haberine göre, 8 bin yıllık Tepebağ Höyüğü ile tarihi Taşköprü'nün Seyhan ayağı arasında bulunan boş arazide Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü tarafından 2 yıl önce arkeolojik kazı ve rekonstrüksiyon projesi hazırlandı. Koruma altındaki arazinin etrafı, suntalarla örüldü. Yapılan kazılarda, Ortaçağ'dan kalma 127 adet sikke bulundu. Pek çok kurum, turistik önem taşıyan Tepebağ bölgesindeki tarihi mirasları yeniden yaşatmaya çalışırken, bölge ise adeta çöplüğe döndü. Bazı yurttaşların "Arkeoloji alanıdır. Kesinlikle çöp atmak yasaktır" yazısına rağmen tarihi alanın etrafına örülen suntaların dibine çöplerini bıraktığı, bazı esnafın da suntaya reklam yazıları astığı, sprey boyayla da yazı yazıldığı görüldü.

Esnaf Ali Kelleci, bölgede çöp konteyneri bulunmadığı için esnafın sokağa çöp biriktirdiğini belirterek, "Burası önemli bir iş merkezi ve turistik bir yer. Daha önce konteyner vardı ama kaldırıldı. Vatandaş ister istemez burayı kullanmak zorunda. Pis görünüyor ve tarihi dokuya zarar. Çarşımızın girişinde böyle çirkin bir görüntüyle karşılaşmak hoş değil. Yerli ve yabancı turistler buraya çok geliyor" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da öfke sokağa taştı, hükümet sarsıldı

SONRAKİ HABER

Belçika’da yapılan ‘en büyük iklim eylemi’nin ardından...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...