06 Aralık 2018 22:04

Dünya yalan söylüyor

Milyarlarca emekçinin yarattığı zenginliğin yirmi tarafından nasıl paylaşılacağı tartışmalarının bir karikatürü G20!

Kaynak: Max Pixel

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde bir zirve toplantısı yapıldı; G20.Dünya liderleri toplandı diye sayfa sayfa yayınlandı gazetelerde; televizyonlarda devlet başkanlarının fotoğrafları, videoları gösterildi.

20 sayısı dünyanın en büyük 20 ekonomisine tekabül ediyor. Toplantının ana teması ise “bir arada kalkınma” idi. Alınan kararlar üzerine sayfalarca yazı yazılabilir. Ancak temelde çok yalın bir gerçek var: Sonuç bildirgesi yuvarlak cümlelerden oluşan bir yazı metni sadece! Dünyada yaşanan savaşların, açlığın, sefaletin, sömürünün sebebi olan sistemin temsilcilerinin zirvesi para ve paranın sağladığı güç üzerinde şekilleniyor.

Milyarlarca emekçinin yarattığı zenginliğin yirmi tarafından nasıl paylaşılacağı tartışmalarının bir karikatürü G20!

Savaş sanayisine, katliamlara daha fazla bütçe ayırmanın, işsizliği ve yoksulluğu arttıran politikalarda ısrar etmenin, halkları yoğun baskı altında tutmanın hesaplarının yapıldığı zirvelerden “Bir arada kalkınacağız.” bildirgeleri çıkıyor.  

20’ler savaşların suç ortaklığında, işsizliğin ve yoksulluğun garantörleri olma konusunda bir aradalar!

BASKIDA, SÖMÜRÜDE BİRLEŞENLER

Dünyanın hemen her yerinde tüm burjuva devlet iktidarları halk kitlelerine karşı baskıcı politikalarını yoğunlaştırıyorlar.

OHAL, yasaklar, hak gaspları, ırkçı ve savaş yanlısı politikalar, ekonomik krizlerin yükünü “Haftada 80 saat çalışırsanız dünya düzelir.” diyerek emekçilerin sırtına yıkma çabaları, işçi sınıfının ve gençliğin örgütlerine yönelen baskı ve saldırılar…

“İnsanca yaşamak istiyoruz.” taleplerine verilen küstah cevaplar… Yalnızca Türkiye gençliği değil, burjuva iktidarların yönetimi altındaki tüm gençlik benzer sorunları yaşıyor.Barınma yardımlarının kısıtlanmasına karşı çıkan İngiltere gençlerinin, KYK borçlarının silinmesini isteyen Türkiye gençlerinin, yapılan zamların geri çekilmesini isteyen Fransa gençliğinin karşısına “yirmi”ler dikiliveriyor.

Eğitim bütçelerinden yapılan kesintiler, gençliğin geleceğini karartan savaş politikalarına fon oluyor.

Çalışma saatlerinin artması, ücretlerin düşmesiyle artan kar oranları 20’lerin cüzdanlarına banknotlar olarak ekleniyor.

Meclislerden çıkan yasalar yığınların karşısına faşizan yönetimler olarak dikiliyor.

Oysa zirvede “dünya liderleri”, “Bir arada kalkınacağız.” deniyor.

“Dünya” bize yalan söylüyor!“

"YİRMİ”LERİN YALANLARI

Fransa’da “sarı yelekliler”, 25 Kasım’da sokaklara çıkan yüzbinlerce kadın, hak gasplarına greve giden işçiler, eğitimde bütçe kesintisine itiraz eden liseliler, kısaca yığınlar ise bu dünyanın ağır yüklerinden ve baskısından kurtulmanın yol arayışını sürdürüyorlar. “Bu arayış, sistem partilerinin yığınların taleplerini istismarıyla bağlı bir aldanma sonucu henüz genel olarak bu partilerden birinden diğerine destek olarak şekillenmesine rağmen, onu aşan eğilim ve tutumlar da giderek güç kazanıyor.”*

Kapitalist barbarlığın temsilcileri yalanları ile gençliği kendi tarafında tutmak istiyor. Çünkü gençlik yığınları hangi sınıfın gücü olarak hareket ederse o tarafın geleceği kazanacağını biliyorlar. “Yirmi”lerin geleceği bizim istediğimiz bir gelecek olmadığına göre, bu barbarlıktan kurtulmuş bir gelecek için sermaye gericiliğinin karşısında örgütlenmek, onların yalan propagandalarının karşısına taleplerle çıkmak bir zorunluluk oluyor. Bunun için çıkar yolu, bizim istediğimiz geleceğin kurucusu olan işçi sınıfı ile birlikte açacağız.Bu uzun ve inatla, sabırla hareket etmeyi gerektiren bir yol.Tek tek bulunduğumuz fakülteden, liseden, atölyeden attığımız adımları güçlendirerek, biriktirerek ilerleyeceğiz. Yurt koşullarına itiraz sesleri, yemekhane zamlarına karşı imza kampanyaları ile, insanca yaşayacak ücret talepleri, karşılıksız burs talebi ile birleşmeli.Gerici eğitim müfredatına itirazlar evrim tartışmalarında, izin verilmeyen kulüp etkinlikleri demokratik üniversite talebinde buluşmalı.Önümüzdeki dönem daha da ağırlaşan yaşam koşullarına işaret ettiği gibi, birlikte hareket etme, itirazları örgütlü karşı çıkışlara çevirme imkanımıza da işaret ediyor.Üstelik yalnız değiliz, dünyanın dört bir yanından, farklı dilleri konuşsak da aynı şeyleri söylediğimiz milyonlarca kardeşimiz ile birlikteyiz.

“Yirmi”lerin yalanları kendilerine kalsın, biz milyarların gerçeği ile hareket ediyoruz!

*https://www.evrensel.net/yazi/82622/gerilim-siyasal-askeri-siddet-ve-krizler-donemi-ii

ÖNCEKİ HABER

Gençlik örgütü pamukta mı yetişir?

SONRAKİ HABER

Savcılık, Hakan Atilla'ya karşı temyiz başvurusunu geri çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa