06 Aralık 2018 21:17

Vizyon mu, vizyonsuzluk mu?

Sonuç olarak patronlar zenginliklerine zenginlik katarken biz meslek liseliler sonuna kadar sömürülüyoruz.

Paylaş

Burak PEKER

Kayseri          

                            

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıkladığı, “Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesi”ne dair dergimizde bir dizi yazı yazıldı. Vizyon Belgesi’nde yer alan Meslek Lisesi başlığı altında “Mesleki teknik eğitim öğrencileri okurken çalışıyor” maddesiyle şu anki sistemde de staj adı altında ucuz iş gücü olarak çalışan öğrencilerin daha lisenin başlarında sömürü çarkına itilmeye çalışıyor.

“TASARRUF” HEP BİZDEN!

Öte yandan diğer dikkat çeken bir değişiklik ise alan eğitimlerinin 9.sınıfta başlaması. Alan eğitim derslerinin artması nedeniyle temel dersleri alamayan meslek lisesi öğrencilerinin elinden bir de sınavsız geçiş hakkı alınmıştı. Böylece meslek liselerinin üniversiteye girme şansı yok denecek seviyeye indi. Ben de dahil olmak üzere dershanelere gitmeden, özel ders almadan üniversite sınavlarına ya girmeyi tercih etmiyoruz ya da sınava girdiğimiz takdirde ülkemizde binlerce örneği olduğu gibi, başarılı olamıyoruz.

UCUZ İŞ GÜCÜ İSTEĞİ GİDEREK ARTIYOR!

Ekonomik kriz gerekçesiyle eğitim bütçesinden kesinti yapılırken, hükümet yanlısı holding sahiplerinin milyon dolarlık borçları siliniyor. Hemen hemen her fırsatta “Ülkenin geleceği siz gençlersiniz.” dense de 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’yle, eğitim yatırımları için yeterli kaynak ayırmak yerine, hayırseverlerin yapacağı katkı ve bağışlardan medet umar hâle geldiler. Buradan soruyoruz, silah sanayiye milyon dolarlar harcanırken eğitimin önemini ağzından düşürmeyen hükümet hayırseverlerin vicdanına bırakıyor.

Öte yandan "Mesleki eğitim kurumlarının döner sermaye gelirlerinden yapılan %14'lük hazine kesintisinin %1'e düşürülmesi, meslek liselerinin okurken çalışması" maddesi dikkat çekici. Sonuç olarak patronlar zenginliklerine zenginlik katarken biz meslek liseliler sonuna kadar sömürülüyoruz. Toplam olarak ders saati azaltılırken atölye dersleri artıyor, kültür derslerinde azalmaya gidiliyor. Meslek liseliler sosyal yaşamdan, bilimsel eğitimden tamamen uzaklaştırılırken meslek liseleri eskiden olduğu gibi bugün de sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiriliyor, meslek liselilere ucuz işgücü olmak dışında seçenek bırakılmıyor.

“YANLIŞLIKLARA KARŞI ÇIKALIM!”

Bütün bunlar üzerine sohbet ettiğimiz meslek lisesi öğrencisi Hasan, yapboz tahtası gibi sürekli değişen sistemin gözle görülür kurbanı yine biz meslek liseli gençlerin olduğunu, sınavsız, geçiş hakkı kaldırılınca üniversite kazanmak için binbir çaba içindeyken 2023 vizyonunda gördüğümüz maddelerde üniversite hayali kurmamıza dahi izin verilemediğini söyleyerek söze başlıyor ve anlatmaya devam ediyor bölümündeki sıkıntıları: “Ücretsiz eğitim dense de elektrik bölümü öğrencesi olarak iletken kablodan tutalım çalıştırmaya çalıştığımız zillere, ampullere kadar bizler alıyoruz, sadece atölye öğretmenlerimizin yaptığı sezon arası ve sezon sonu yazılı sınavların kâğıt ücretlerine kadar bizden talep ediliyor. Vermediğimiz takdirde ise dersten bırakılacağız tehdidine maruz kalıyoruz, biz de çaresiz atölye derslerini vermeden sınıfı geçemeyeceğimiz için bu ücretleri ödüyoruz.” Hasan’ın çağrısı ise kısa ve öz: “Bu işler bizi aşar diye düşünmeyelim, hakkımızda alınan kararları inceleyelim, yanlışlıklara karşı çıkalım!”

ÖNCEKİ HABER

Küçük bir temsilcilik hikayesi

SONRAKİ HABER

BM ABD'nin Hamas'ın kınanmasını istediği karar tasarısını reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...