04 Aralık 2018 13:55

Tuncel ve Kışanak'ın bireysel başvuruları reddedildi

AYM, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın bireysel başvurularını reddetti.

Kolaj: Evrensel

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, ‘terör örgütü üyeliği’ iddiasıyla tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanıyken görevden alınan Gültan Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptıkları başvuruların dayanaktan yoksun olduğu iddiasıyla kabul edilemeyeceğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesinin internet sitesinde yayımlanan karara göre, 2010'da BDP'nin eş genel başkanlığına, 2014'te Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkanlığına seçilen Kışanak hakkında soruşturma başlatıldı. Daha önce yürütülen soruşturma dosyaları da birleştirilen Kışanak, 30 Ekim 2016'da ‘terör örgütü üyeliği’ iddiasıyla tutuklandı.

Tutuklu yargılanan Kışanak, son tutuklama kararına yaptığı itirazın reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Kışanak başvuru dilekçesinde, isnat edilen eylemlerin ifade özgürlüğü ve siyasi faaliyette bulunma hakkı kapsamında olduğu gerekçeleriyle tutuklanmasının hukuki olmadığını, bu nedenle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini vurguladı. AYM, başvuruyu dayanaktan yoksun olduğu iddiasıyla kabul edilemez buldu.

AYM kararında, Kışanak'ın terör örgütüne üye olma suçundan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100. maddesi uyarınca tutuklandığı, dolayısıyla tutuklama tedbirinin kanuni dayanağının bulunduğu iddia edildi.

Kararda, başvurucunun tutuklanmasına karar veren Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliğinin, Kışanak'ın terör örgütünün üyesi olma suçu yönünden kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu sonucuna vardığı ifade edildi.

Kararda tutukluluk kararına DTK faaliyetlerinin dayanak gösterilmesi de dikkat çekti.

SEBAHAT TUNCEL'İN BAŞVURUSU

Tuncel'in başvurusuna ilişkin karar da Anayasa Mahkemesinin internet sitesinde yayımlandı.

Karara göre, Tuncel, 2007'de DTP, 2011'de BDP'den İstanbul Milletvekili seçildi, daha sonra DBP'ye katıldı ve bu partinin eş genel başkanı oldu.

HDP’li milletvekillerine dönük operasyonları protesto etmek için 2016'da Diyarbakır Adliye binası önünde toplanan halkın içinde bulunan Tuncel, polis saldırısının ardından gözaltına alındı ve hakkında soruşturma başlatıldı. Tuncel, 6 Kasım 2016'da Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince ‘terör örgütü üyeliği’ iddiasıyla tutuklandı.

Tutuklu yargılanan Tuncel, tutukluluğa devam kararına yaptığı itirazın reddedilmesi üzerine, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Tuncel, suçlamaya konu eylemlerinin siyasi faaliyetler esnasında yaptığı konuşmalar olduğunu, kuvvetli suç şüphesinin ve tutuklama nedenlerinin bulunmadığını, tutuklamanın hukuki olmadığını, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini söyledi. AYM, Tuncel'in başvurusunu da dayanaktan yoksun olduğu iddiasıyla reddetti.

Kararda, Tuncel'in Demokratik Toplum Kongresi toplantılarına katılması da ‘haklı’ tutukluluk gerekçesi olarak sunuldu. (AA)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'lüler: İrem'in ölümü önlenebilirdi

SONRAKİ HABER

Yüksek İhtisas Hastanesi kapanıyor, kadın işçiler kaygılı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...