01 Aralık 2018 18:18

Yalova’da kriz paneli: Çözüm birlikte mücadele!

Yalova’da kriz ve krize karşı mücadele konulu panel düzenlendi. Panelde emekçilerin ortak mücadelesinin önemi vurgulandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yalova KESK Şubeler Platformu ve DİSK Emekli Sen Yalova Temsilciliği ekonomik kriz ve krize karşı mücadele konulu bir panel düzenledi. Yalova Belediyesi Meclis Salonunda yapılan panele Tüm Bel Sen Kocaeli Şube Başkanı Erdal Karakuş, Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, Evrensel Gazetesi Ekonomi Editörü Bülent Falakaoğlu ve Flormar işçisi Nurhan Güner konuşmacı olarak katıldı.

İş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden işçilerin anılmasıyla başlayan panelde ilk olarak söz alan Erdal Karakuş, kapitalizmin doğası gereği kriz yarattığını ve çökmeye mahkum olduğunu belirtti. Karakuş, Türkiye'de bir ekonomi planının olmadığını söyledi. Eğitim, sağlık, barınma, ulaşım, iletişim gibi hizmetleri, devletin ücretsiz sunmadığını, aksine sattığını söyleyen Karakuş, devletin emekçilerle toplumsal bir sözleşme yapmadığını belirtti. Mücadeleyi yükseltmenin yolunun emekçileri bölmeye çalışan ayrıştırıcı söylemi reddetmekten geçtiğini ifade eden Erdal Karakuş, farklı etnisite, inanç, siyasi düşünce ve yaklaşımın bir renklilik olduğunu, birleşik mücadeleden başka bir çözümün mümkün olmadığını söyledi.

‘TÜM EMEKÇİ KESİMLERİNİN YER ALDIĞI BİR MÜCADELE HATTI OLMALI’

Evrensel Gazetesi Ekonomi Editörü Bülent Falakaoğlu ise konuşmasında Ağustos ayında yaşanılanı bir zelzele olarak niteledi ve krizin yeni başladığını ifade etti. Geçmiş dönemde ABD'nin kendi ekonomik bunalımından çıkması için kendi dışındaki ülkelere bol para dağıttığını, AKP'nin de çılgınca bir tüketim ekonomisi yarattığını söyleyen Falakaoğlu, krizle birlikte hükümetin işçi ve emekçilere yönelik baskıları arttırdığına dikkat çekti. Türkiye'de hiç bir patronun yüzde 20 zam yapmaya yanaşmayacağını vurgulayan Falakaoğlu, artık ifşa odaklı değil inşa odaklı bir dil ve siyasetin kullanılması gerektiğini, mücadelenin emekçilerin tüm kesimlerinin dahil olduğu bir hatta yürütülmesinin elzem olduğunu söyledi.

Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen emeklilerin yüzde 48'inin çalıştığını söyledi ve ekonomik krizi en derinden hisseden kesim olduğunu ifade etti. En düşük emekli aylığının 2 bin 500 TL olması gerektiğini söyleyen Beysülen, emeklilerin yüzde 60'ının bankalara borçlu olduğunu sözlerine ekledi. Yerel seçimlerde emekçiden yana parti ve örgütlerin ortaklaşmasının şart olduğunu ifade eden Beysülen, KESK'in bölge mitinglerinin önemine dikkat çekti.

‘DİRENİŞ SÜRESİNCE FABRİKA VE DEVLET YETKİLİLERİ BASKIYI ARTIRDI’

Flormar işçileri adına söz alan Nurhan Güner, anayasal bir hak olan sendika üyeliği sonucunda 13 yıllık çalışma hayatının sonlandırıldığını söyledi. Direnişte geçen 200 günde fabrika yönetimi ve devlet yetkililerinin baskısının arttığını ifade eden Güner, dayanışmanın kendilerine moral verdiğini ve haklarını alana ve işlerine dönene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. (Yalova/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MHP'li başkan gruba eklendi ittifak çatlağı ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

Havalimanı şantiyesinde işçiler gece yarısı kapı önüne koyuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...