01 Aralık 2018 14:34

Oslo'da ırkçılara karşı eylem yapıldı

Oslo’da geçtiğimiz günlerde Neo-Nazi bir grubun meclis binası önünde toplanmasına tepki olarak ırkçılık karşıtı bir eylem yapıldı.

Fotoğraf: Mahmut Algünerhan

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’in başkenti Oslo’da, ırkçı Neo-Nazi bir grubun Norveç’in birkaç şehrinde toplanmasına tepki olarak meclis binası önünde ırkçılık karşıtı bir eylem yapıldı. Eylemde, "Sokaklarımızda ırkçılara yer yok" denildi.

Başkent Oslo’da geçtiğimiz günlerde "Kuzey Direniş Hareketi" adlı Neo-Nazi bir grup, meclis binası önünde Birleşmiş Milletler Göç Anlaşmasına karşı bir eylem yaptı. Irkçı grup eylemden sonra metroya doğru giderken yolları kendilerini anti-faşist olarak adlandıran bir grup tarafından kesildi ve gruplar arasında çıkan kavgaya polis müdahale etmiş ve 5 kişi gözaltına alınmıştı.

'HİÇBİR IRKÇININ SOKAKLARIMIZDA YERİ YOK'

Anti Rasistisk Senter tarafından düzenlenen eylem, çok sayıda sendika, siyasi parti, gençlik ve kadın örgütleri olmak üzere toplam 52 örgüt tarafından desteklendi. Yağmurlu bir havada gerçekleşen eyleme, beş yüzden fazla kişi katıldı. Eylemde sık sık, “Çokuz, güçlüyüz, Nazi hurdalarını ezeriz”, “Hiçbir ırkçının sokaklarımızda yeri yok” sloganları atıldı.

Irkçılık karşıtı eylemin hemen ardından Norveç’in İslamlaştırılmasını Durdur (SIAN) adlı ırkçı bir gruba ait iki kişi eylem alanına gelerek bazı kişileri görüntülemek istedi. Eylem görevlileri tarafından görüntü almaları engellenenlerden 50 yaş civarında olan ırkçı bir kadın, orada bulunan anti-ırkçı birinin yüzüne gaz sıkmaya başlayınca arbede çıktı. Polis müdahale ederek bu iki kişiyi gözaltına aldı.

Anti-ırkçı eylemden sonra aynı yerde Folkebevegelsen Mot Innvandring (Göç Karşıtı Halk Hareketi) adlı ırkçı grup eylem yapacaktı. Anti-ırkçı eylemden sonra alan çevresinden ayrılmayan anti-ırkçılardan bazılarını polis alandan uzaklaştırmaya çalıştı. Fakat anti-ırkçılardan çok sayıda kişi, ırkçıların yapacakları eylemi engellemek için alandan ayrılmadılar. Polis önlem almasına rağmen, ırkçı grup eylemi gerçekleştiremedi.

 

ÖNCEKİ HABER

‘Krize karşı mücadeleyi antiemperyalist bir noktaya koymalıyız’

SONRAKİ HABER

SYKP Flormar işçileri için kampanya başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa