01 Aralık 2018 12:51

İzlanda’da kadınları aşağılayan 6 milletvekilinin istifası isteniyor

İzlanda’da 6 milletvekili, kadın vekilleri hedef alan cinsiyetçi ifadeler kullandı. 6 vekilin istifası isteniyor.

Fotoğraf: Szilas/WIKIMEDIA COMMONS

Paylaş

İzlanda’da kadın meslektaşları hakkında cinsiyetçi ve aşağılayıcı ifadeler kullandıkları açığa çıkan 6 milletvekilinin istifa etmesi isteniyor.

Stundin gazetesi 20 Kasım günü başkent Rejkyavik’te bulunan bir meyhanede 6 milletvekili arasında geçen konuşmaları, çekilen resim ve filmleri yayımladı.

Gizlice kaydedilen konuşmalarda Merkez Partisi milletvekilleri; Signamur David Gunnlaugsson, Gunnar Bragi Sveinsson, Berbor Olason ve Anna Kolbrun Arnadottir, Halkın Partisi milletvekilleri Olafur İsleifsson ve Karl Gauti Hjaltason, kadın meslektaşları hakkında cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyici, görünüş ve hastalıklarından dolayı aşağılayıcı ifadeler kullanıyor.

Stundin’in yayımladığı ses kayıtlarında Merkez Partisi milletvekilleri, Halkın Partisi milletvekillerini partilerine geçmeye ikna etmeye çalışırken Halkın Partisi lideri Inga Seland için ağza alınmayacak cinsel içerikli aşağılayıcı sözler sarf ediyor. Seland'ın partiyi yönetecek olgunlukta olmadığını öne sürüyor.

Signamur David Gunnlaugsson, başbakanlık yaptığı dönemde Bağımsızlık Partisi'nin bir yöneticisini ABD büyükelçisi olarak atadığı için partinin lideri Bjarni Benediktsson'un kendisine büyükelçi olarak atayacağı sözünü verdiğini söylüyor.

Gunnlaugsson, başbakanlık görevini yürüttüğü 2016 yılında vergi cennetleri ülkelerdeki yatırımları hakkında yalan söylediğinin açığa çıkması üzerine istifa etmek zorunda kalmıştı.

Ses kayıtlarının yayınlanmasından sonra Facebook hesaplarından açıklamalar yapan Merkez Partili 4 milletvekili, sarf ettikleri sözlerden dolayı özür diledi ve amaçlarının kimseye hakaret etmek olmadığını söyledi.

Ancak Stundin 4 milletvekilinin özür dilemesinden bir gün sonra yeni bir ses kaydı yayınladı. Kayıtlarda Gunnar Bragi Sveinsson, Berbor Olason, Metoo Kampanyası hakkında aşağılayıcı ifadeler kullanıyor. Sosyal Demokrat Milletvekili Albertina Fridborg Eliasdottir'in cinsel tacizine uğradıklarını, kendilerine tecevüz etmeye kalktığını iddia ediyor.

Parlak Gelecek Partisi'nin bir dönem milletvekilliği görevini yürüten cam kemik hastası Freyja Haraldsdottir'in dış görünüşüyle alay ediliyor ve bir fok balığına benzediğini söylüyor.

6 milletvekili, diğer kadın milletvekillerinin dış görünüşleriyle ilgili yorumlar da yapıyor. Bazı kadın milletvekilleri hakkında çekici ve güzel olmadıkları için gelecek seçimlerde parlamentoya giremeyeceği yorumunu yapıyorlar.

Skandalın açığa çıkmasından sonra 5 milletvekili, istifaları için her hangi bir neden olmadığını öne sürerken kadın milletvekili Anna Kolbrun Arnadottir  politikayı bırakmayı düşündüğünü açıkladı.

Halkın Partisi Merkez Yönetim Kurulu acil olarak toplanarak oy birliğiyle Olafur İsleifsson ve Karl Gauti Hjaltason'a milletvekilliği görevinden çekilme çağrısı yaptı. Halkın Partisi'nin parlamentoda 4 milletvekili bulunuyor.

Halkın Partisi Başkanı Inga Seland, partide ortaya çıkan çatlağı onarma olanağı olmadığını Olafur İsleifsson ve Karl Gauti Hjaltason'un yanı sıra 4 Merkez Partili milletvekilinin de istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Parlamentoda bütçe görüşmeleri sürdüğü sırada 6 milletvekilinin meyhanede içki içtiklerini hatırlatan Seland, “Onlara saygı duyuyordum. Birlikte çok iyi işler yaptık ama sorumluluk alarak neyin doğru neyin yanlış olduğunun sinyalini açıkça vermeliyiz” dedi.

Kadın ve sivil toplum örgütleri, sosyal medya hesaplarından 6 milletvekilini protesto etmek için başkent Rejkyavik'te gösteri düzenleyeceğini açıkladı. (Stackholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Donetsk’te seçimleri hedef alan saldırı önlendi' iddiası

SONRAKİ HABER

Ensest ilişkinin yerel seçimlerle ilişkisi ve Sisyphos etkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...