01 Aralık 2018 12:26

Yeşil ve Sol Parti Kongresi'nden birliktelik çağrısı

Yeşil Sol Parti, 2. Olağan Kongresi’ni ‘Kararlıyız, Umutluyuz, Kazanacağız’ sloganıyla topladı. Kongrede kriz, yerel seçim konuları gündeme geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yeşil Sol Parti 2. Olağan Büyük Kongresini topladı. “Kararlıyız, Umutluyuz, Kazanacağız” sloganıyla Akar Otel’de gerçekleşen kongreye Türkiye’nin dört bir yanından gelen delegelerin yanı sıra HDP’den Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Almanya Yeşiller ve Sol Parti Milletvekili Hakan Taş, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy ve siyasi parti, sendika ve meslek odası temsilcileri katıldı.

‘ADİL, EŞİT, ÖZGÜR BİR YAŞAMI BAŞARABİLİRİZ’

Açılış konuşmasını yapan parti eş sözcüsü Eylem Tuncaelli, tüm dünyada yükselen direnişe dikkat çekti. İktidarın toplumda kutuplaşma yaratarak kendini ayakta tutmaya çalıştığını belirten Tuncaelli, böyle bir süreçte yerel seçimlere gidildiğine dikkat çekti. Demirtaş’ın AİHM kararına rağmen tutukluluk halinin devam etmesine, Osman Kavala’nın halen iddianamesiz olarak içeride tutulmasına tepki gösteren Tuncaelli, “Öğrencisinden akademisyenine tüm özgürlük direnişçilerini selamlıyorum. Adil, güvenilir, eşit, özgür, yeşil bir yaşam bizlerle mümkün, bunu başarabiliriz. Buradan aldığımız kararlarla daha azimli devam edeceğimizi düşünüyorum. Umutluyuz, kararlıyız ve biliyorum ki biz kazanacağız” dedi.

‘TÜM DEMOKRASİ İSTEYEN KİTLELERLE BULUŞMALIYIZ’

Eş Sözcü Naci Sönmez ise, ilk yola çıktıklarında ekolojinin önemsiz görüldüğünü belirterek, “Ekolojiyi börtü böcek olarak algılayanlar şimdi ekolojinin yaşam için değerini anladı” dedi. Sınıf ve ekoloji mücadelesi verirken Kürt siyasal hareketiyle birlikte hareket ettiğini ifade eden Sönmez, “Bugün esas olan toplumsal ihtiyaçlara cevap vermektir. Kendi çıkarlarımızı bir kenara bırakarak, yerel seçimler öncesi nasıl bir demokrasi mücadelesini öne koymalıyız, nasıl bir HDP, nasıl bir CHP, nasıl bir Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi demeliyiz ve tüm demokrasi kitleleriyle buluşmalıyız” şeklinde konuştu. Seçimlerde birlikte hareket edilmesi gerekliliğine vurgu yapan Sönmez, “Bugün özellikle HDP’yi öcü gibi gösteren etkenlere karşı bizim devreye girmemiz gerekiyor” dedi.

‘EKSİKLİKLERİMİZLE YÜZLEŞMELİYİZ’

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, zor zamanlarda doğru yerde durmanın önemine dikkat çekti. Artık dayanışmanın tek başına yetmediğini dile getiren Bilgen, “Artık doğru yolda birlikte yürümeliyiz. Yüz yıl önce sarayda ne yaşanıyorsa şimdi onu yaşıyoruz” dedi. Büyük bedeller ödendiğini ifade eden Bilgen şunları söyledi:

“Hiçbir baskı öz eleştiri yapmamıza engel değil. Koltuk kapma yarışındaki siyasete muhalefetin toplumsal bir yanıt vermesi gerekiyor. Halkçı, toplumcu siyaset yapmak önümüzdeki dönüm noktasını belirleyecek. 24 Haziran seçimlerinde halk, siyasi partilerden bir adım önde denklem kurdu. Eğer partiler bu yönde bir siyaset izlerse hep birlikte kazanırız. Hala vakit varken böylesi platformlarda hepimiz kendi eksizliklerimizle yüzleşerek doğru adımlar atabiliriz.”

TEK ADAMIN YOLUNU TIKAMAK YAN YANA GELMEKTEN GEÇİYOR

EMEP Genel Başkanı Şükran Doğan ise, tek adam tek parti sürecinin kendini yeniden örgütlemeye çalıştığı ve baskıların arttığı bir dönemin yaşandığını söyledi. Doğan şöyle konuştu:

“Yaşanan kriz ortamı ve yerel seçimlerde nasıl hareket edileceğimiz yaşantımızı belirleyecek. Tek adam yolunun inşasını tıkamak, krizi, sermayenin ve iktidarın başına yıkmak, bir araya gelmekten geçiyor. Şehirlerimizin, köylerimizin, kentlerimizin, kadınların, işçilerin, emekçilerin ‘Nasıl yaşamayı istiyoruz’ altında tartışması ve bunu belirlemesi gerekiyor. Yan yana gelmemizi sağlayacak iki somut durum var ve bu bizim sınavımız.”

‘YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ FATSA ÖRNEĞİ HATIRLANMALI’

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Türkiye’de tek adam diktatörlüğü yaşandığını belirterek, eşitlikten, demokrasiden, barıştan, özgürlüklerden yana olanların farklı alanlarda olsalar da kol kola yürümesi gerektiğini söyledi. Yerel seçimler denilince Fatsa örneğine bakılması gerektiğini söyleyen Kaya, “İstanbul'a ihanet eden iktidarı düşünmeliyiz. Sizin kararlılığınız bizim de umudumuzdur” dedi.

‘ANAYASASIZ BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ’

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik anayasasızlık süreci yaşandığını ifade ederek 150 bin kamu emekçisinin sorgusuz, sualsiz işten çıkarıldığını, tüm özgürlüklerinin mahkeme kararı olmadan kısıtlandığını söyledi. İşsizliğe, yoksulluğa karşı emekten, demokrasiden yana olan muhalif kesimlerle hareket etme kararı aldıklarını belirten Bozgeyik, “Sesimizi ortaklaştıralım” dedi.

‘ALMANYA ÇIKARLARI İÇİN İNSAN HAKLARINI HİÇE SAYIYOR’

Almanya Sol Parti Milletvekili Hakan Taş, savaş karşıtı görüşlerin yasaklandığına ve baskılandığına dikkat çekerek, tüm demokrasi güçleriyle dayanışma içerisinde olduklarını söyledi. Almanya’nın Türkiye ile ilişkilerinde ekonomik çıkarlarını gözeterek insan haklarını hiçe saydığını belirten Taş, “Böyle gelmiş ama böyle gitmez” dedi. Taş, Selahattin Demirtaş’ın da bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kasım ayı basın özgürlüğü raporu: 10 gazeteciye 39 yıl 11 ay hapis

SONRAKİ HABER

Dünya ‘GDO’lu bebek’lere hazır mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...