01 Aralık 2018 10:54

Bursa’da sendikalardan kriz eylemi: Yüzde 1 değil, yüzde 99 korunsun

Bursa’da sendikalar, meslek odaları ve sivil toplum kuruşları krize ve zamlara karşı eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bursa’da DİSK, KESK, Türk-İş’e bağlı Teksif, TÜMTİS, Belediye-İş, TTB, TMMOB, BATİS ve BAMİS krizin bedelini ödememek ve yapılan zamların geri çekilmesi için Heykel’de basın açıklaması yapıp bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

‘TEMEL MESELE KRİZİN FATURASININ KİME ÖDETİLECEĞİDİR’

Heykel’de yapılan açıklamada konuşan TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Özdemir Aslan, “Enflasyondan işsizliğe, yoksullaşmadan ekonomik durgunluğa kadar hayatlarımızı her alanda kâbusa çeviren kapsamlı bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. En yetkili ağızlar ‘kriz’ sözcüğünü kullanmaktan özenle kaçınsalar da, bizler için krizin anlamı birbiri ardına kapanan dükkânlar, marketlerde sürekli yapılan zamlardır, kabaran elektrik, su, doğalgaz faturalarıdır, ödenmeyen borçlardır, evlere gelen hacizdir, işsizliktir, iş cinayetleridir. Krizin anlamı yaşamımızın giderek sürdürülemez hale gelmesidir. Aslında bugün temel mesele, bu büyük krizin faturasının kime ödetileceğidir. İktidar çevreleri şimdiye kadar yaşanan tüm krizlerde olduğu gibi bu krizin faturasını da işçi sınıfına, emekçilere, yoksul halk kesimlerine çıkartmak niyetindedir. Küçük bir azınlığın borcu zamlarla, adaletsiz vergilerle işsizlik tehdidiyle halkın yüzde 99’unun sırtına yıkılmaktadır. İşsizlik fonuyla banklara beslenmekte, kıdem tazminatına göz dikilmekte, iş güvencesi tamamen ortadan kaldırılmaktadır” dedi.

‘ÜLKENİN YÜZDE 99’U BORÇLU DEĞİLDİR’

“Faturayı ödemesi gereken sadece patronlar değil, aynı zamanda siyasi iktidardır” diyen Aslan açıklamaya şöyle devam etti:

“Ülkemizi büyük bir yıkımın eşiğine getiren neoliberal politikaları yıllardır kimler hayata geçirdiyse krizin sorumlusu da onlardır. Krizin sorumlusu, Türkiye’yi sermaye için cazip bir ülke yapmak adına emeğin en temel haklarını gasp edenlerdir. Krizin sorumlusu ülkenin kaynaklarını üretime değil yandaşa, halka değil şatafata, barışa değil savaşa kullanan siyasi iktidardır. Bu ülkenin yüzde 99’u borçlu değil alacaklıdır. Her ekonomik kriz bir karar aşamasıdır ve bugün verilecek kararın temel sorusu şudur: Kriz karşısında işçiler, kamu emekçileri, işsizler, gençler, kadınlar, emekliler, köylüler, yoksullar mı korunacak, şirketler, bankalar, patronlar ve ülkeyi yönetenler mi korunacak? Krizin bedelini emeğiyle bu ülkenin değerlerini yaratan yüzde 99 mu ödeyecek, krizi yaratan yüzde 1 mi ödeyecek? Krizin bedelini ödemeyeceğiz, krizde yüzde 1 değil, yüzde 99 korunsun!”

Açıklama sonrası eyleme katılanlar bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zümrüt Gıda işçisi: Çocuklarımı okutmak için evimi sattım

SONRAKİ HABER

CIA: Selman, cinayet ekibini denetleyen danışmana 11 mesaj attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...