Polislerin 'Hatırlamıyorum' sözlerine Berkin Elvan'ın ailesinden tepki

Gezi Parkı eylemleri sırasında polis tarafından öldürülen Berkin Elvan davasında tanık polisler 'Tanımıyorum', 'Bilmiyorum', 'Görmedim' dedi.

28 Kasım 2018 11:23
Paylaş

Okmeydanı’da polis tarafından başından gaz fişeği ile vurularak öldürülen Berkin Elvan’ın davasında sanık polis yine tutuklanmadı. Avukat Can Atalay, “Davada, İçişleri Bakanlığı açık şekilde delil karartıyor” dedi.

Gezi Direnişi sırasında İstanbul Okmeydanı’da polis tarafından gaz bombası fişeğiyle vurulan ve 269 gün komada kalmasının ardından yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın 8. celsesi İstanbul Adliyesi 17 Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Sendika.org’da yer alan habere göre tanık polisler Berkin’i vuran Fatih D’ye ve olay gününe dair hiçbir şey hatırlamadıklarını söyleyince Gülsüm Elvan “Bu kadar da vicdansız olunmaz hiçbir şeyi hatırlamıyorlar” diye tepki göstererek salonu terk etti. Tanık Polis Saltuk S, “Fatih D. ile aynı grupta çalışmışız ama hiç hatırlamıyorum, Gezi olaylarında nerede çalıştım hatırlamıyorum” dedi. Mahkeme başkanı, SEGBİS’le bağlanan Fatih D’yi gösterdi ama tanık polis Saltuk S, tanımadığını söyledi.

‘SİZLERİN GÖREVİ ADALET DAĞITMAK’

Duruşmada Berkin’in babası Sami Elvan söz aldı, ”Bizi defalarca mezara sokmayın Sayın Yargıç. Sizlerin görevi adalet dağıtmak. Ben adalete açım.” dedi. 

Daha sonra tanık polisler konuşmaya devam etti. Sertaç H, “Grup şefiydim. Fatih D’yi sima olarak tanıyorum. Olaylar sırasında ZET tüfeği kullanıp kullanmadığını hatırlamıyorum” dedi. Bunun üzerine Avukat Can Atalay “Anlamakta güçlük çekiyoruz. Ekrana yakınlaşma ihtiyacı da hissetmeden çıkaramadığınızı söylüyorsunuz. Fatih D’nin fiziksel özelliklerini tarif edin” dedi. SEGBİS’le bağlanan Tanık polis Taner G. de “Fatih ağabeyimiz vardı, ZET’çiydi. Ben normal polis memuruydum. Olay esnasında gözaltıları biz yapardık. Fatih ağabey bizim yanımızdaydı hep. Hiç ayrılmadı bizden” dedi. Tanık Polis Murat Y. de “Olaylar sırasında kalkancıydım. Sima olarak Fatih D’yi tanıyabilirim belki” dedi.

TANIK POLİSLER KONUŞMAYA DEVAM ETTİ

Bartın İl Emniyet Müdürlüğünde görev yapan, o gün ZET tüfeği kullanan Polis Ferdi B. de SEGBİS ile bağlanarak “Fatih D’yi tanımıyorum. O dönemde ZET’çi olarak görev yapıyordum. Okmeydanı iç kısımlarına girmedik o gün. E-5 güzergahı üzerindeydim. ZET tüfeğini o gün kullanmadım” dedi. Baykal, Fatih D’yi kastederek “Çevik kuvvette çalışmışlığı vardır, ama yakından tanımıyorum” dedi. Mehmet Y. de Karaman’dan SEGBİS ile bağlanarak “Çevik kuvvette grup şefi olarak görev yapıyordum o dönemde. Fatih D. isminde kimse grubumda yoktu. Gece Okmeydanı’da bekledik benim grubum herhangi bir olaya müdahale etmedi” dedi.

ATALAY’DAN SEGBİS TEPKİSİ

Daha sonra söz alan Avukat Can Atalay, sanık polisin SEGBİS ile bağlanmasının sorunlarını anlatarak tepki gösterdi ve İçişleri Bakanlığının açık şekilde delil kararttığını söyledi: “Bir prosedürü yerine getirdiğimize inanmıyorum. Duruşma salonunun ışıkları kapalıyken teşhis yaptırılan tanıklara, karanlık salonda oturtulan sanığın teşhis edilmesi bekleniyor. İnsan hakları ihlalidir bu. SEGBİS meselesi önemlidir. Bu yargılamada teşhisin çok önemli olduğu yargılamanın kurucu unsuru olduğu için, talepte bulunuyoruz.”

‘SANIK POLİS EN UZAK İLE GÖNDERİLİYOR’

“Her polis cinayetinde, sanık olacağı anlaşılan polis en uzak ile tayin ediliyor.” diyen Atalay şöyle devam etti: “Sanık polis Fatih D, burada hazır olurdu ama bu siyasi iktidarın seçimi. SEGBİS meselesine çözüm bulunması gerekir. Bugüne kadar Emniyet Genel Müdürlüğü dedik, ondan da öte İçişleri Bakanlığı delil karartıyor bugün. Yusuf U’nun bu dosyada sanık olması gerekir. Açık şekilde İçişleri Bakanlığı delil karartıyor.” Atalay, tanık Polis Taner G.’nin Fatih D’den “Ağabeyimiz” diye söz etmesine tepki gösterdi. Avukat Çiğdem Akbulut da söz alarak Fatih D’nin ve ayrıca kanunsuz emri ilettiği için Yusuf U’nun da sanık olması gerektiğini söyledi. Mahkeme ara kararını açıkladı. Kararda sanık polis Fatih Dalgalı’nın tutuklanması talebi reddedildi. Duruşma 23 Ocak 2019 saat 10.00’a ertelendi. (HABER MERKEZİ)

SAMİ ELVAN: KAMUOYUNU KANDIRMAYA ÇALIŞIYOR

Duruşma sonrasında Sami Elvan, avukatlarıyla birlikte adliye önündeki meydanda basın mensuplarına açıklama yaptı. Sami Elvan, duruşmadaki tanık beyanlarına değinerek "Hepimiz tanıkların yalan beyanlarını gördük. Yanında çalışan, arkadaşını tanımayan polisler ve birlikte çalıştığı devamlı yemek yediği, evinden daha çok beraber olduğu arkadaşını tanımadığını hepimiz şahit olduk. Açık açık Türkiye kamuoyunu kandırmaya çalışıyorlar. Hakim ne sorarsa sorsun 'Bilnmiyorum, görmedim, duymadım' bu cevapları veriyorlar. Sabredeceğim. Sonuna kadar mücadelemi edeceğim. Adalete açım" dedi. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Tüm Köy Sen: Kriz gizleniyor soğan bahane ediliyor

SONRAKİ HABER

HDP'li Çepni Enerji bakanına Greenpeace'in Kisir raporunu sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...