NASA'nın uzay aracı InSight Mars’a indi

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, 6 yıl aranın ardından Mars'a uzay aracı indirdi.

26 Kasım 2018 18:24
Son Güncellenme Tarihi: 26 Kasım 2018 20:23
Paylaş

NASA'nın uzay aracı InSight'ın TSİ 22:53'te Kızıl Gezegen'in atmosferine girerek iniş yaptı. InSight, son 6 yıl içerisinde NASA'nın Mars'a indireceği ilk uzay aracı. Son hazrlıklar ve iniş anının kontrol merkezindeki heyecanı NASA tarafından canlı yayınlandı. (Geri sayım ve iniş anını videonun 54-55'inci dakikalarında izleyebilirsiniz.)

İniş görevi, ABD'nin California eyaletindeki Pasadena bölgesinde bulunan NASA merkezinden yürütüldü.

INSIGHT'TAN İLK FOTOĞRAF

İnişin hemen ardından InSight'ın iniş sırasında çektiği Mars'ı gösteren ilk fotoğraf da kumanda merkezine ulaştı. (Görüntünün merkeze ulaşma anını videonun 59'uncu dakikasında izleyebilirsiniz.)

YOLCULUK 6 AY SÜRDÜ, ATMOSFER 6 DAKİKADA GEÇİLDİ

NASA'dan yapılan açıklamada, Mars'ta sismik inceleme yapacak ve kızıl gezegenin yer altı katmanlarına ilişkin veri toplayacak uzay aracının, 6 aylık yolculuktan sonra 480 milyon kilometreden fazla mesafe katederek güvenli şekilde Mars'a indiği belirtildi.

AA'nın yayınladığı NASA açıklamasına göre, InSight uzay aracının Mars'ın atmosferinde 6 dakika 45 saniyelik yolculuğun ardından gezegene iniş yaptığı bildirildi.

Atmosfere girmesiyle hızı giderek artan aracın, paraşütlerini açarak kızıl gezegene çarpma etkisini azalttığı belirtilen açıklamada, aracın, Mars'ın kuzey yarım küresinde bir platoya indiği kaydedildi.

Aracın ilk 6 hafta boyunca herhangi bir araştırma yapmayacağı kaydedilen açıklamada, bilim adamlarının bu süre zarfında InSight'ın genel durumunu izleyeceği ifade edildi.

Bu süre sonrasında ise aracın robotik kolunun, aracın sismometresini Mars'ın yüzeyine bırakacağı ve sismometrenin, 40 günde gezegenin zemininin yaklaşık 2 metrelik derinliğine inerek titreşimleri kaydetmeye başlayacağı belirtildi.

MARS'IN ÇEKİRDEĞİNİN YAPISI VE BÜYÜKLÜĞÜ İNCELENECEK

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; NASA'nın Mars'ta görev yapan Opportunity adlı uzay aracının devre dışı kalmasıyla Mars araştırmaları hızını yitirmişti. InSight'ın bu açığı kapatıp Mars'ın hem yüzeyi hem de yer altı yapısı hakkında detaylı bilgileri Dünya'ya iletmesi umuluyor.

Bugüne kadar Mars'la ilgili tüm araştırmalar gezegenin yüzeyiyle sınırlı kalmıştı.

NASA'nın daha önce Mars'a inmiş olan Curiosity ve Opportunity uzay araçları gezegenin yüzeyini görüntüledi ve örnekler topladı.

InSight'ın görevi ise Mars üzerinde gezip örnek toplamak olmayacak. Görev süresi boyunca aynı yerde duracak olan uzay aracı, sondaj yoluyla Mars'ın yeraltı yapısını inceleyecek.

Mars'taki sismik aktivite, yeraltı ısısı ve gezegenin çekirdeği konusunda veriler toplayacak olan InSight, çekirdeğin yapısı ve büyüklüğü konusunda da bilim insanlarının ilk kez fikir sahibi olmasını sağlayacak. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

May'den Brexit uyarısı: Ya destek verilir; ya da en başa dönülür

SONRAKİ HABER

Spor Toto Süper Lig'de 13. haftanın görünümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...