26 Kasım 2018 10:52

Emek Partisi Derince'de krizi tartıştı

Sendika uzmanı Onur Bakır ve Emek Partisi Kocaeli il başkanı Arzu Erkan’ın katılımıyla 'Krize karşı nasıl mücadele edilir?' başlıklı panel düzenlendi.

Fotoğraf/Evrensel

Paylaş

Kocaeli’nin Derince ilçesinde sendika uzmanı Onur Bakır ve Emek Partisi Kocaeli il başkanı Arzu Erkan’ın katılımıyla 'Krize karşı nasıl mücadele edilir?' başlıklı panel düzenlendi.

Emek Partisi (EMEP) Derince İlçe Örgütü, Esentepe Mahallesinde sendika uzmanı Onur Bakır ve EMEP il başkanı Arzu Erkan’ın katılımıyla ekonomik krizi tartıştı. Bakır, ekonomik krizin oluşum sürecini, Hükümetin bu süreçteki politikalarını ve işçi sınıfının bu dönemdeki durumunu vurgularken, Erkan ise krizin üstesinden nasıl gelineceği ve krize karşı nasıl mücadele edileceğini belirtti. Kocaeli Vartolular Derneği’nde gerçekleşen etkinlikte dinleyiciler aktif bir biçimde tartışmaya dahil oldu, katılım yüksekti.

'YEP, KRİZİ İŞÇİLERE ÖDETMEYE DAYALI BİR PROGRAM'

Panelde ilk sözü alan sendika uzmanı Onur Bakır; Hükümetin krizi manipülasyon olarak görmesine rağmen Yeni Ekonomik Programını (YEP) açıkladığını hatırlattı. Krize karşı tedbirlerin alınmaya çalışıldığına dikkat çeken Bakır, YEP için, "Bu program açıkça görüldüğü üzere özel sektörün ve sermayenin programıdır. İçinde işçi kelimesini bulamıyoruz” dedi. Türkiye’nin dış borcunun sadece 2 yılda yüzde 100 arttığını belirtten Bakır, "Krizin borcunu ödeyecek olan ise halk olarak belirleniyor. Kazanırken bizim olmayan gelir, borç ödenirken hepimizin oluyor. Dolayısıyla YEP krizi bize, işçilere ödetmeye dayalı bir program" dedi. Bakır, işçi sınıfının bugüne kadar elinden alınan bütün kazanımlarının örgütlü mücadele ile geri alınabileceğini vurgulayarak birliktelik çağrısı yaptı.

'BİRLİK OLALIM DEMEKLE BİRLİK OLUNMUYOR'

Emek Partisi il başkanı Arzu Erkan ise konuşmasına Onur Bakır’ın sunumundan sonra krize karşı nasıl mücadele edileceğinin tartışılması gerektiğini söyleyerek başladı. Türk Metal Sendikasının 'Kendi ürettiğini tüket' şiarıyla bir reklam filmi çektiğini aktaran Erkan, "Klipte fabrikadaki işçiler de yer alıyor ve 'Söz konusu vatansa gerisi teferruattır' mesajı veriliyor. Tüm bunlar krizin memleket meselesi olarak gösterilmesi için yapılıyor ve 'patronlar zor durumda, hadi işçiler ve tüm Türkiye olarak onlara yardım edelim' deniliyor" dedi.

Gebze’de 'Krizin faturasını ödemeyeceğiz' denilerek eylem yapıldığını yine aynı bölgede Flormar ve Tayaş direnişlerinin olduğuna dikkat çeken Erkan, "Elbette sendikaların durumu kötü ancak biz bunları nasıl düzeltebiliriz bunu tartışmalıyız. Yalnızca 'birlik olalım' diyerek birlik olunamayacak belli, harekete geçmeliyiz" ifadelerini kullandı. Asgari ücretin Aralık ayında belirleneceğini ifade eden Erkan, işçilerin asgari ücrete dair taleplerini yüksek sesle ifade etmesi gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından çeşitli fabrikalardan panele katılan dinleyiciler, kafalarındaki soruları sordu, neler yapılabileceğini tartıştı. Etkinlik, Emek Partisi'nin 2 Aralık’ta saat 13.00'te İzmit merkezde yapacağı 'Asgari ücret' açıklamasına davet ile bitirildi. (Kocaeli/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Soylu, şiddete karşı sokağa çıkan kadınları hedef aldı

SONRAKİ HABER

Şeker pancarı üreticileri ürünlerini dökmek zorunda kalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...