26 Kasım 2018 08:02

Hayatını kaybeden İtalyan Yönetmen Bernardo Bertolucci kimdir?

Yönetmen Bernardo Bertolucci, 77 yaşında hayatını kaybetti. Bertolucci, İtalyan sinemasının yetiştirdiği en önemli yönetmenler arasında sayılıyor.

Fotoğraf: Associazione Culturale Cinemazero/Wikimedia Commons(CC BY-SA 2.0)

Paylaş

İtalyan Yönetmen Bernardo Bertolucci, 77 yaşında hayatını kaybetti. Bertolucci'nin bir süredir kanser hastalığıyla boğuştuğu belirtildi.

Bertolucci, Paris'te Son Tango, Son İmparator, Düşler, Tutkular ve Suçlar gibi filmlerin yönetmeniydi.

İtalyan Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini gibi isimlerle birlikte İtalyan yeni dalga sinemasının önde gelen isimlerinden olan  Bertolucci, Hollywood'a geçişini imleyen 'Son İmparator' filmiyle 1987 yılında Akademi Ödülü'nü kazandı. 'Son İmparator' toplamda 9 Oscar ödülüne layık görülmüştü.

1941'de Parma'da bir şairle öğretmenin çocuğu olarak dünyaya gelen Bertolucci, babasının arkadaşı olan Yönetmen, Senarist, Şair Pier-Paolo Pasolini'nin asistanı olarak sinemaya adım attı.

Komünist kimliğini de yansıtan Devrimden Önce ve Konformist filmleriyle adını duyuran Bertolucci, 1972'de Marlon Brando ve Maria Schneider'in rol aldığı Paris'te Son Tango filmiyle dünya çapında ün kazandı.

Bertolucci, 1976'daki 300 dakikalık 1900 filminde Robert De Niro, Gérard Depardieu and Burt Lancaster gibi isimlerle çalıştı.

Çin'in başkenti Pekin'deki Yasak Şehir'de çekim yapma ayrıcalığına sahip olduğu 'Son İmparator' filmiyle En İyi Yönetmen Oscar'ını kazanan Bertolucci'nin son filmi 2012 yapımı Ben ve Sen'di.

'PARİS'TE SON TANGO'DA TECAVÜZ SAHNESİ SKANDALI

Bertolucci, Paris'te Son Tango filminin çekimleri sırasında, filmdeki tecavüz sahnesinin oyuncu Maria Schneider'in haberi olmadan çektiğini itiraf etmişti. Bertolucci, bu sahneyi habersiz çekme fikrini Marlon Brando ile birlikte bulduklarını söylemişti. 2011’de hayatını kaybeden Fransız oyuncu Schneider, bu sahneyle ilgili “Aşağılanmış ve tecavüze uğramış hissettim. Brando benden özür dilemedi" demişti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yıkılan Reina’da bilirkişi raporu düzenlenmesine karar verildi

SONRAKİ HABER

İstanbul'da 20 yılda 5 helikopter düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...