24 Kasım 2018 08:17

Danone işçilerinden TARİŞ işçilerine destek

Danone işçileri direnişteki Tariş işçilerine destek açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kırklareli Lüleburgaz’da bulunan Danone işçileri, yaptıkları açıklama ile DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Tariş işçilerine destekte bulundu.

Türk-İş’e bağlı Tekgıda-İş’in taleplerine yanıt vermediğini söyleyerek 2014 yılında DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasına geçen ve bunun için aylarca eylemler yaparak mücadele veren Danone işçileri, Tariş işçilerine, “Mücadelenizi yılmadan sürdürün” dedi. Tariş’te işçilerin sendikalaşmasının engellenmesini kınayan Gıda-İş Trakya Bölge Temsilcisi Cengiz Atlı, “Kooperatif de olsa, patron da olsa sendikalı işçi çalıştırmak istemiyorlar. İşçilerin önüne binbir engel çıkarılıyor, işçilerin ekmeğiyle oynanıyor. Bunu aşmanın yolu, her koşulda birleşmekten ve mücadele etmekten geçiyor” diye konuştu. Danone işçisinin de bunu yaptığını hatırlatan Atlı, Tariş işçisinin de bunu yapmaktan başka çaresi olmadığını belirtti. Tariş işçisine her türlü desteği vereceklerini ifade eden Atlı, “Danone işçileri Tariş işçilerinin yanındadır” dedi. Açıklamaya, DİSK/Tekstil Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Savaş Testici, DİSK/Genel-İş Trakya Şube Yöneticisi Necmi Arda, DİSK/Emekli-Sen Lüleburgaz Şube Yöneticisi Yaşar Varol da katıldı.

KRİZİN FATURASINI KRİZİ YARATANLAR ÖDESİN

Öte yandan krize ilişkin de açıklamalarda bulunan Atlı şunları söyledi: “Uluslararası tefecilerin kapısında biz dolaşmadık. Milyarlarca dolar borcu biz yapmadık. Alınan o dolarları, betona biz gömmedik. 10 kuruşluk işi, 100 kuruşa, 200 kuruşa, 300 kuruşa yaptırarak, yandaşların kasasını biz doldurmadık. Ormanları, dereleri, yeşil alanları rant alanına biz çevirmedik. Ülkenin varlıklarını biz satmadık. Şimdi; yok Papaz Brunson’muş, yok ekonomik saldırıymış, yok bizi çekemiyorlarmış, yok şuymuş, yok buymuş, hiç boşuna ağzınızı yormayın. Boş laflara karnımız tok. Krizin sorumlusu biz değil, sizsiniz. Siz aldınız, siz harcadınız, siz borçlandınız, malı siz götürdünüz, siz zenginleştiniz, kasalarınızı tıka basa siz doldurdunuz. Fatura sizin. Bu nedenle ödemeyeceğiz, ödemeyeceğiz, ödemeyeceğiz! Krizi siz çıkardınız, faturayı da siz ödeyeceksiniz. Biz Danone işçileri olarak şu taleplerde bulunuyor, tüm işçi kardeşlerimizi de bu talepler etrafında birleşmeye, mücadele etmeye çağırıyoruz.

■ Kıdem Tazminatı işçi sınıfının kazanılmış hakkıdır, kıdem tazminatımıza dokundurtmayız. Kıdem tazminatımızla ilgili planlardan vazgeçilsin.
■Sendikalaşmanın, grev yapmanın, hak aramanın ve toplu iş sözleşmesinin önündeki tüm engeller kaldırılsın.
■ Borçlar kamunun borcu değil, patronların borcudur.
■ Krizin faturasını işçiler değil, patronlar ödesin.
■ Ücretler artırılsın, toplusözleşmeler güncellensin!
■ Asgari ücret, en düşük memur maaşı seviyesine yükseltilsin.
■ İşçi ücretlerine, ‘gerçek enflasyon’ oranında zam yapılsın.
■ Elektrik, su, doğal gaz başta olmak üzere zorunlu tüketim maddelerine yapılan zamlar, geri alınsın.
■ İşten atmalar yasaklansın ve ücretsiz izinler durdurulsun.
■ Kriz bahane edilerek işten çıkarmalara son verilsin.
■ Vergi adaletsizliğine son verilsin; vergi, çok kazanandan alınsın.
■ Kredi kartı borçlarının faizleri silinsin.
■ Emeklilik, yaşa takılanlar için kazanılmış bir haktır. Gasbedilen bu hak derhal verilsin.”(Lüleburgaz/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Öğretmen Kazım Ünlü halk kütüphanesi Mazgirt’te açıldı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Öğretmenler meslek kanununu Meclis'e sunuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...