22 Kasım 2018 09:36

İznik Roma Tiyatrosu üç katlıymış

İznik'teki Roma Tiyatrosu kazılarında MÖ 6’ncı yüzyıla kadar inen Ion Kolonizasyonu dönemine ait seramikler ve tiyatronun yeni bir katı bulundu.

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi/AA

Paylaş

Bursa’nın İznik ilçesinde, 2’nci yüzyılda yapıldığı bilinen Roma Tiyatrosu kazılarında, MÖ 6’ncı yüzyıla kadar inen Ion Kolonizasyonu dönemine ait seramikler bulundu. Kazı Heyeti Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç, İznik Roma Tiyatrosu kazılarında çok önemli sonuçlara ulaştıklarını vurguladı.

Meriç, “Tarihi kayıtlardan Roma Tiyatrosunun 2’nci yüzyılda yapıldığını biliyoruz. Ancak bu dönem yaptığımız kazılarda MÖ 6’ncı yüzyıla kadar inen Ion Kolonizasyonu dönemine ait seramikler bulduk. Bu çok önemli. Yani tiyatro yapılmadan önce de burada yaşamın varlığı tespit edilmiş oldu” değerlendirmesinde bulundu. Bu kazı döneminde tespit ettikleri diğer önemli verinin ise tiyatronun kat yüksekliğiyle ilgili olduğunu anlatan Meriç, şunları aktardı:

BİR KATI DAHA ÇIKTI

“Temel kazıları sırasında tiyatronun üçüncü katını taşıyan payeleri bulduk. Bu payelerle tiyatronun bilindiği gibi 2 değil, 3 katlı olduğu keşfedildi. Üçüncü katı taşıyan 28 adet fil ayağı temeline ulaştık. Tiyatronun önündeki sütunlu galerilerin de çok katlı olduğu tespit edildi. Tiyatro kazıları büyük çapta bitme aşamasına geldi. Önümüzdeki yıl son kazılar bitecek ve restorasyon başlayacak. Tiyatro bize İznik’in geniş çapta tarihçesini gösteriyor. Bu çok katmanlı İznik tarihini, tiyatroyu gezenler görmüş olacak.”

Meriç, 3 yılda tiyatro alanından yaklaşık bin metreküp (bin 600 ton) toprak tasfiye edildiğini, bir anlamda iğneyle kuyu kazarak tarihe ışık tuttuklarını ifade etti. (Bursa/AA)

ÖNCEKİ HABER

Ayvalık'ta suları arsenikli köye şimdi de jeotermal sondajı yapılacak

SONRAKİ HABER

Kaboğlu'dan Demirtaş kararı yorumu: AİHM kararları bağlayıcıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...