14 Kasım 2018 13:51

Ekonomi politikalarını eleştirmek suç: Evrensel'e 100 bin TL'lik dava

Hükümetin ekonomi programının işçilerin haklarına saldırı işareti anlamına geldiği yönündeki haber nedeniyle 100 bin TL ceza isteniyor.

Evrensel gazetesinin davaya konu olan haberi | Berat Albayrak fotoğrafı: AA

Paylaş

Evrensel gazetesine hükümetin ekonomi programının işçilerin haklarına saldırı işareti anlamına geldiği yönündeki 13 Temmuz 2018 tarihli haberle ilgili toplam 100 bin TL ceza talebi ile dava açıldı. Gazetemizin 22 Temmuz’da tekzip de yayınladığı haber ile ilgili, sorumlu yazı işleri müdürü Cem Şimşek'e “hakaret” suçlaması da yöneltildi.

Evrensel'e açılan dava, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın avukatı Ahmet Özel’in şikayeti üzerine başlatıldı. İddianamede, Evrensel'de 13 Temmuz 2018 günü yer alan “Albayrak işçilere saldırı programının sinyalini verdi” başlıklı haber ve haber üzerine yine Avukat Özel tarafından gönderilmiş ve gazetemizde yayınlanmış olan tekzip metni suçlama konusu yapılıyor.

Hükümetin ekonomi programı ile ilgili İktisatçi Doç. Dr. Murat Birdal’ın eleştirilerine yer verilen haber ile ilgili ise savcılık, “Kişilerin hakkını ihlal etmeyen ve aşağılayıcı olmayan, doğru haber ve yorumlar ile eleştiriler olduğu, bunun aksinin kabulünün kişiler hakkındaki asılsız iddia ve bu iddiaya dayalı aşağılayıcı şekilde kullanılan sözlerin yaptırım dışı tutulması gerektiği gibi bir sonuca götüreceği ve bu kabulün hukukun temel prensiplerine aykırı olduğu, bu suretle atılı suçların yasal unsurlarının oluştuğu anlaşılmıştır” diyerek Evrensel'e toplamda 100 bin lira ceza verilmesini istedi.

Gazetenin avukatı Devrim Avcı’nın, soruşturma sırasında savcılığa verdiği dilekçede ise şu ifadeler yer alıyor: “Söz konusu haber, Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak’ın ekonomi politikasının bir eleştirisidir. Bu haberde öğretim üyesi olan, Doç Dr. Murat Birdal’dan görüş alınmıştır. Haberde hakaret içeren, şikayetçinin şahsına dair bir ifade bulunmamaktadır. Hükümetin, kabinenin, siyasi iktidarın, demokratik bir toplumda yaşıyorsak eğer, ekonomi politikası eleştirilebilir, sosyal yardım politikası eleştirilebilir, idam cezasının getirilmesi eleştirilebilir. Ancak, buna yönelik eleştirilerin, bir kamu görevlisi olan bakanın kişilik haklarını ihlal ettiğini ifade etmek, düşünce ve ifade özgürlüğünün açık bir ihlalidir. Anayasa’ya, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’ne aykırıdır.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BEDK’nın sitesine aylardır erişilemiyor

SONRAKİ HABER

Maaşını 32 bin liraya yükseltti, 3 ikramiye ve rekor harcırah aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...