14 Kasım 2018 09:25
Son Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2018 16:31

İsrail Savunma Bakanı Lieberman istifa etti

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze'deki ateşkese tepki olarak istifasını açıkladı.

Fotoğraf: Preiss-MSC/Wikimedia Commons(CC BY 3.0 de)

Paylaş

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde sağlanan ateşkese karşı çıktığı için istifa etti. Lieberman, Türkiye saati ile 14.00'te yaptığı basın toplantısıyla istifasını duyurdu. Lieberman, Gazze'deki gerginliğin ardından İsrail ile Filistinli gruplar arasında sağlanan ateşkese karşı çıkıyordu.

NETANYAHU ATEŞKESİ SAVUNDU

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise ateşkesi savundu. Gazze'de yaşanan son gerginliğe dair değerlendirmelerde bulunan Netanyahu, ateşkesin Gazze'deki Filistinli grupların isteği doğrultusunda alındığını belirterek “Düşmanlarımız ateşkes için yalvardı. Bunu (ateşkes çağrısı) neden yaptıklarını çok iyi biliyorlar” dedi.

Halkın vâkıf olmadığı bilgiler ışığında güç kararlar almak zorunda olduğunu söyleyen Netanyahu, “Acil durumlarda güvenlik açısından kritik kararlar alındığında düşmandan saklanması gereken bu kararlar her zaman kamuoyuyla paylaşılamaz” ifadesini kullandı.

LİKUD: İSTİFA ERKEN SEÇİMİ TETİKLEMEZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud'dan, koalisyon ortaklarından İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman'ın Savunma Bakanlığı'ndan istifasının ülkede erken seçimi tetiklemeyeceği değerlendirmesi geldi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'nda (KAN) yer alan habere göre, Likud Partisi'nden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Liberman'ın istifasının ardından gündeme gelen erken seçim söylentilerini reddetti.

Likudlu yetkili, “Erken seçime gidilmesini gerektirecek bir durum yok” ifadesini kullandı.

HÜKÜMET İÇİN KRİTİK SONUÇLARI OLABİLİR

Savunma Bakanı Avigdor Lieberman liderliğindeki İsrail Evimiz Partisi İsrail meclisinde 5 sandalyeye sahip.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun liderliğini yürüttüğü ve Lieberman'ın da içinde yer aldığı 6 partili koalisyon hükümetinin 66 milletvekili bulunuyor.

Lieberman'ın istifasıyla koalisyonun sandalye sayısı kritik sınıra, yani 61'e düştü.

Koalisyon hükümetinin 120 sandalyeli İsrail meclisinde güvenoyu alması için 61 milletvekiline sahip olması gerekiyor.

Lieberman'ın istifasıyla Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin tehlikeye girebileceği ve İsrail'de erken seçimin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Aşırı sağcı siyasetçi Avigdor Liberman, 2016’da Savunma Bakanlığı görevine getirilmişti.

GAZZELİLER İSTİFA KARARINI SEVİNÇLE KARŞILADI

Gazzeliler, Liberman'ın istifasını sevinçle karşıladı. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Eş-Şatıi Mülteci Kampı'ndaki evinin önünde düzenlediği eyleme onlarca Gazzeli katıldı. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, “Netanyahu düştü, direniş ayakta” yazan dövizler taşıdı.

Hamas'ın Kitle Eylem Birimi'nden Hammam Osman, “Liberman, Heniyye'yi suikastla tehdit etti ancak giden Liberman, kalan Heniyye oldu” dedi. (Kudüs/AA)

ÖNCEKİ HABER

Ekonomik ve sağlıklı bir ısınma için nelere dikkat edilmeli?

SONRAKİ HABER

Hekimlerin 'Hastanemi kapatma' eylemine polis saldırısı ve gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...