09 Kasım 2018 15:17

İş kazası geçiren Özgül, işveren iflas etse bile tazminatını alacak

Emsal karar: TOKİ konutlarında çalışırken iş kazası geçiren işçi Şerif Özgül, açtığı davayı kazanırsa işveren iflas etse bile tazminatını alabilecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

Antep’te TOKİ konutlarında çalışırken iş kazası geçiren işçi Şerif Özgül'ün açtığı tazminat davasında mahkeme, Özgül’ün davayı kazanması durumunda tazminatını garanti altına alan karar verdi. Karara göre dava sonuçlandığı tarihte işveren iflas etse bile Özgül davayı kazanması durumunda tazminatını alabilecek. Karar emsal niteliğinde.

49 yaşındaki işçi Şerif Özgül, Antep’te 666 TOKİ konutlarının inşasında 10 Haziran 2017 tarihinde iskele üzerinde dış cephe sıvası yaparken dengesini kaybederek, çalıştığı 3. kattan yere düşüyor. Gelen ambulansla hastaneye kaldırılan Özgül’ün felç geçirdiği tespit edildi. İfadesi alınan Özgül, işverenlerin gerekli iş güvenlik önlemlerini almaması üzerine şikayetçi oldu.

GÜVENLİK ALINMAMASI DAVA DOSYASINDA

Özgül, çalıştığı iskelenin düz olmadığını ve eğri durduğunu işveren yetkililerine bildirdiğini söylerken, inşaat alanında standartlara uygun bariyer, emniyet halatı, emniyet kemeri ve diğer iş güvenliği önlemlerinde alınmadığı, açılan dava dosyasına girdi. İşveren yetkilileri ise gerekli iş güvenlik tedbirlerinin işçilere işe alım sürecinde yazılı olarak bildirildiğini ve işçilerin eğitildiğini ileri sürerek, kendilerinin kusurunun olmadığını ifade etti.

SGK İŞVERİNİ KUSURLU BULDU

Özgül’ün şikayeti ile söz konusu inşaatta Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da teftiş yaparak rapor hazırladı. SGK raporuna göre, Özgül’e yüzde 100 malul raporu verilirken, davalı işverende yüzde 100 kusurlu bulundu. Özgül’ün sigortasının da iş kazası geçirdiği gün yapıldığı öğrenildi.

Özgül, yaşadığı iş kazası sonucu Gaziantep 3. İş Mahkemesi’nde TOKİ ve ona bağlı olarak çalıştığı taşeron firmalardan Gold Yapı İnşaat ve Kayasan Yapı İnşaat ile denetimden sorumlu firma BCT İnşaat hakkında 28 Temmuz 2017 tarihinde tazminat davası açtı.

TAZMİNAT DAVASINDA EMSAL KARAR

Özgül, mahkemeden, uzun süren iş davalarına karşı tazminat hakkı kazanması durumunda davalı işverenin iflas etmesi durumuna karşı alacağını tahsil edebilmek için ihtiyati tedbir ya da ihtiyati haciz talebinde bulundu. Mahkemenin istediği nakti teminatı yatıramaması üzerine Özgül’in talebi reddedildi. Bunun üzerine istinafa başvuran Özgül’ün talebi Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi tarafından kabul edildi. Yüzde 100 iş göremez raporundan dolayı adli yardım almaya hak kazanan Özgül’ün durumunu gözeten mahkeme, her ne kadar yasada bu konuda boşluk da olsa adli yardım alan kişinin teminattan muaf tutulmasına hükmetti.

Söz konusu verilen karar ile henüz iş kazası davası devam ederken, davacının ekonomik yetersizliği de gözetilerek teminatsız olarak davalı işverenlerin mal varlıklarına ihtiyati haciz konulmasına imkan verildi. Bu sayede açılan tazminat davası neticesinde elde edilen hüküm karşılıksız kalma riskinden kurtulmuş oldu.

ÖNCEKİ HABER

Alper Kaya’dan gerilim romanı: Uykusuzlar İçin Hayatta Kalma Rehberi

SONRAKİ HABER

'İşçiye uygulanan şiddet kabul edilemez' 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa