07 Kasım 2018 13:29

Arjantin Devlet Başkanı Macri ülkeyi ekonomik çöküşe sürüklüyor

Arjantin, Macri'nin göreve geldiği 3 yılda 153,619 milyar dolar borçlandı.

Arjantin Ulusal Kongresi | Fotoğraf: Eurico Zimbres/Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

Paylaş

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri göreve geldiği Aralık 2015’ten bugüne toplam 153,619 milyar dolar borç yarattı, bunun yüzde 83,4’ünü hazine tarafından işleme konan yüksek faizli tahviller oluşturdu.

Metropolitan Eğitim ve Çalışma Üniversitesi (UMET) Dış Borç Gözlemevine göre, ülkenin dış borcunun 1976-1983 yılları arasında ülkeyi yöneten yedi yıllık askeri diktatörlük dönemini geçti. Gözlemevi’nin bulgularına göre Macri Başkanlığı boyunca yıllık dış borç diktatörlük döneminden yüzde 155,6 daha hızlı artıyor. Raporda, üniversitenin rektörü Nicolas Trotta’nın imzasını taşıyan bölümde Devlet  Başkanı Macri’nin ülkeyi ekonomik çöküntüye sürüklediği söylenirken, “Borç askeri diktatörlük dönemindeki seviyelerin üzerinde bir ivme kaydediyor” denildi. Enflasyonun ikiye katlanıp pesonun daha da değer kaybettiği son iki aydır hükümetin tahvil satarak ekonomiyi rahatlatacağı vaadinde bulunuyordu. Raporda, hazinenin eylül ayından bu yana sattığı milyarlarca kısa vadeli dolar cinsinden tahvilin 200 gün gibi bir süre zarfında yüzde 5 ila 7 faiz oranıyla geri ödemeli olduğu, ancak medyanın borç faizini yüzde 69-74 oranında gösterdiği belirtildi.

Macri ve Maliye Bakanı Nicolas Dujovne’nin bu borcu kapatmak için IMF ile pazarlık yaptığı 56,3 milyar dolarlık kredi, milyonlarca Arjantin yurttaşın hükümetin IMF yetkililerini ikna etmek için uyguladığı kemer sıkma politikalarını protesto etmek için sokaklara dökülmesine sebep olmuştu. Macri’nin döviz kurunu stabilize etmek için bir trilyonun üzerinde Arjantin pesosunu piyasaya sürme hamlesi de aylardır işe yaramıyor. Her ne kadar Macri ve Dujovne ülkenin bugün içerisinde bulunduğu ekonomik durgunluktan ve yüzde 40’a varan enflasyon oranından geçmiş hükümetleri sorumlu tutsa da, uzmanlar sürekli düşüşün aşırı ve gereksiz dış borçlanma ile yüksek faiz oranlarına bağlı olduğunu ifade ediyor.

Ekim ayı sonunda sağlıkta yüzde 23, eğitimde yüzde 8’lük bir kesinti öngören 2019 bütçesi ve mali planı görüşmeleri sırasında Meclis dışında hükümeti ve IMF politikalarını protesto etmek isteyen vatandaşlara polis biber gazı ve plastik mermi ile saldırmış, bir kısmı eğitim emekçileri sendikası üyesi 31 kişiyle birçok basın mensubunu şiddet kullanarak gözaltına almıştı.

ELEKTRONİK FABRİKALARINDA İŞTEN ATMALAR BAŞLADI

Arjantin’in güneyinde “Ateş Toprakları” olarak da bilinen Tierra del Fuego’daki elektronik parça montajı yapan fabrikalar, tüketimin azalması ve ABD dolarının değer kazanması bahanesiyle vardiyaları azaltıp işçileri işten çıkarmaya başladı. Ushuania ve Rio Grande’deki firmalar maliyetleri azaltmak için Asya’dan daha düşük fiyatlara klima ve cep telefonu satın alarak üretim kalemlerini azaltıyor. Küçülmek için atılan bu adımlar elektronik şirketleri ile Metalurji İşçileri Sendikası arasında imzalanan, ücretlerin 2020’ye kadar dondurulmasını öngören ve işçilerin işten çıkarılmasını engelleyen “Vaca Muerta Fueguino” sözleşmesini tehlikeye sokuyor. Metalurji İşçileri Sendikası üyesi işçiler sanayi bakanlığına yazdıkları huzursuzluklarını belirten bir mektup kaleme aldı. Bakanlığın bu daralma planlarından haberdar olduğunun iddia edildiği mektupta, cep telefonu demontajının yüzde 80’den 70’e düştüğü, üretilen ürünlerin yüzde 30’unun montaj edilmiş olarak ithal edildiği belirtildi. Mektup klima sektöründe de parça ithalatına başlandığına dikkat çekiyor. Cep telefonu sektöründe yaşanan işten çıkarmalar, klima sektöründe maaşların gecikmesi işçilerin protestolarına neden oluyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bilgi Üniversitesi çoğunluğu sağlayan sendikaya itiraz etti

SONRAKİ HABER

Taciz suçuyla ikinci kez gözaltına alınan adam serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...