06 Kasım 2018 12:49

Ögrencilerden YÖK protestosu: YÖK kapatılsın

YÖK'ün kuruluşunu protesto eden üniversite ve gençlik örgütleri 'YÖK kapatılsın üniversiteyi üniversiteliler yönetsin' dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

YÖK'ün kuruluş yıl dönümünü öğrenciler Beyazıt Meydanı’nda düzenlenen eylemle protesto etti."Kriz yaratanların direniş üniversitenin" pankartının açıldığı eylemde "YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak", “Ferman devletin üniversiteler bizimdir" sloganlarını attı. Çukurova Üniversitesinde ise üniversite polis tarafından ablukaya alındı.  

'YÖK BUGÜN TEK ADAM' IN EMRİNDEDİR'

Beyazıt Meydanı'ndaki eylemde öğrenciler adına ortak basın açıklamasını Ezgi Avcı okudu. Avcı, “Kurulduğu günden itibaren ise iktidarların ve sermayenin eliyle yönetildi, yapılandırıldı. Üniversitede üretilen bilimin halk için değil sermaye yararına üretilmesi, sarayın ülkeyi ve üniversiteyi karanlığa teslim etmek ve gençliği baskılama aygıtı olarak yapılandırılan YÖK bugün tek adamın emri altındadır ve üniversiteleri Tayyip Erdoğan'ın iki dudağı arasına sıkıştırmaya çalışmaktadır” ifadelerine yer verildi. 

‘DİRENİŞ DURDURULAMAZ’ 

Ardından Dev Yapı İş Başkanı Özgür Karabulut, Türkiye İşçi Partisi(TİP) Milletvekilleri Erkan Baş ve Barış Atay'ın mesajı okundu. İlk olarak 3.Havalimanı eyleminde gözaltına alınıp tutuklanan Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut’un mesajı okundu. Karabulut’un mektubunda şu ifadeler yer aldı: “Bugün ne yazık ki yaşam haklarımız istemek tutuklanmak gerekçesi oluyor. Normal koşullarda patronlara bu talepler sonucunda cezalar verilip yaptırımlar uygulamaları gerekirken sırf kölelik koşullarında yaşayan başka öğrencilere örnek olmasın onlara korku yaratsın direnirseniz tutuklanırsınız dedirtmek için bugün cezaevindeyiz. Ama şunu bilmenizi isteriz; Ne işçilerin isyanı tutuklamalarla durdurulabilir ne de işçiler bundan korkar. Geçtiğimiz süreçte gördük dünyanın her tarafında dayanışma eylemleri yapıldı. Direnişimiz daha da büyüdü, büyüyecek. Nasıl ki 12 Eylül darbesiyle toplumu tektipleştirmeye çalıştılar. YÖK gibi kurumlarla geleceği yok etmeye çalıştılar. Umudu yok edemedilerse köle değiliz direnişi de durdurulamaz.”

'ÖZGÜR DÜŞÜNCE, BİLİMSEL AKIL MUTLAKA KAZANACAKTIR' 

Daha sonra TİP Milletvekili Erkan Baş'ın mektubu okundu. Baş, "Biz biliyor ve inanıyoruz ki YÖK ve AKP rejiminin kindar nesil yaratmak içi tüm gençliğe karşı attığı adımlar bizlerin ve sizlerin onurlu mücadelesiyle baş eğmez duruşuyla yok olup gidecektir. Özgür düşünce, bilimsel akıl ve gençliğin devrimci iradesi mutlaka kazanacaktır" dedi. Son olarak TİP Milletvekili Barış Atay'ın mesajı okundu. Atay, "YÖK’ün 37. yılı. gerici AKP iktidarının ilk vaatlerinden biri YÖK’ü kaldırmak olmasına rağmen kaldırılması bir yana üniversiteler iyice bağımlı hale getirilmiş özerklikleri tamamen yok edilmiştir. Sebeplerinin ne bilmiyormuş gibi AKP Genel Başkanı, neden ilk beş yüze giren üniversite olmadığını sormakta yurtdışında okumayı tercih eden öğrencileri ajanlıkla suçlamaktadır cumhurbaşkanına itaat farzdır diyen rektörlerin olduğu, ilerici hocaların KHK'lerle atıldığı bir yerde çok şaşırtıcı bir sonuç değildir" ifadelerine yer verdi. 

Öğrenciler açıklamaların ardından Beyazıt Marşı'nı okudu. (İstanbul/EVRENSEL)


ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNDE POLİS ABLUKASI

6 Kasım YÖK’ün kuruluş yıl dönümünde Çukurova Üniversitesi kampüsü bugün sabahın erken saatlerinden itibaren çok sayıda sivil ve çevik kuvvet polisleri tarafından ablukaya alındı. 

YÖK’ün protesto edildiği gün olan 6 Kasım’da kampüste çok sayıda polisin görevlendirilmesi dikkat çekti. 

Üniversitenin birçok yerinde TOMA’lar beklerken polislerin ellerinde silahlarla beklemesi ve öğrencilerin oturduğu kantinlerde oturmaları birçok üniversite öğrencisinin tepkisine neden oldu.  (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te çelik tekeli SSBA iş cinayetinde suçlu bulundu

SONRAKİ HABER

Mardin’de bütçe açığı: 71 milyon TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...