05 Kasım 2018 10:17

İş cinayetleri raporu: Ekim ayında en az 177 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) raporunu açıkladı: Ekim ayında en az 177, ilk 10 ayda en az 1640 işçi can verdi.

Fotoğraf: Cem Gül/Evrensel

Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) açıkladığı iş cinayeti raporuna göre ekim ayında en az 177 işçi yaşamını yitirdi. Böylece 2018 yılının ilk 10 ayında çalışırken hayatını kaybeden işçi sayısı 1640’a yükseldi. Başta 3. havalimanı olmak üzere hakları için mücadele eden işçilerin ve sendikacıların tutuklanmasına ve açılan davalara da değinilen raporda, uzun ve yoğun çalışmanın sonucu olarak kalp krizinden ölenlerin sayısındaki artışa dikkat çekildi.

Raporda şu bilgilere yer verildi: “Ocak ayında en az 144, şubat ayında en az 128, mart ayında en az 130, nisan ayında en az 189, mayıs ayında en az 169, haziran ayında en az 151, temmuz ayında en az 201, ağustos ayında en az 184, eylül ayında en az 167 ve ekim ayında en az 177 olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk on ayında en az 1640 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.”

10 KADIN 2 ÇOCUK İŞÇİ CAN VERDİ

Ekim ayında yaşamını yitiren işçilerin 10’unun kadın, 147’sinin erkek olduğu belirtilen raporda, “Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat ve sağlık işkollarında gerçekleşti. 1’i 14 yaş ve altında olmak üzere 2 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım işkolunda gerçekleşti. 14 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 7’si Suriyeli, 3’ü Afgan, 2’si Iraklı, 1’i Türkmen ve 1’i Zimbabveli.”

Ölümlerin en çok inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro, metal, enerji, madencilik ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleştiği ifade edilen raporda, ekim ayında inşaatta ölenlerin toplam iş cinayetlerindeki oranının yüzde 24 olduğu, yapı işleri olarak incelediğinde ise bu oranın yüzde 30’a çıktığı kaydedildi.

KALP KRİZİ ARTIYOR

En fazla ölümün nedeni trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve kalp kriziyle yaşandığı ifade edilen raporda, “Özellikle kalp krizlerindeki artış uzun, yoğun ve fazla çalışmanın çıplak bir sonucu” dendi. Ölenlerin 3’ünün (yüzde 1.69) sendikalı işçi, 174’ünün ise (yüzde 98.31) sendikasız olduğuna dikkat çekilen raporda, “Sendikalı işçiler metal işkolunda çalışıyordu. Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak kağıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansımız olmadığını da belirtelim” dendi.

TUTUKLANAN İŞÇİLER SERBEST BIRAKILSIN

Raporda işçi ve emekçilerin talepleri için verdiği mücadelelere de yer verildi.

“Aylardır yatırılmayan ücretlerini istemek, yatakhanede tahta kurusu olmasın ve servisler düzenli kalksın demek, mesai arkadaşlarının ölmesine karşı can güvenliği talebini savunmak suç değil haktır. İnşaat-İş Sendikası ve Dev Yapı-iş Sendikasının yöneticilerinin de içinde olduğu 30 işçi neden hâlâ Silivri Cezaevi’nde?​” denilen raporda, 3. havalimanında tutuklanan işçilerin serbest bırakılması istendi.

2014 şubat ayında İstanbul Hadımköy’de kurulu bulunan Amerikan tekeli Greif (Sunjüt) işçilerinin taşeron sistemine ve kölece çalışma koşullarına örgütlenerek verdiği mücadeleden dolayı dört yılın ardından 191 işçi ve destekçiye yeniden dava açıldığı hatırlatılan raporda, hekimlerin iş ve can güvencesi, çalışma ve yaşam hakkı için verdiği mücadeleye de dikkat çekildi. Emeklilikte yaşa takılanların hakları için verdiği mücadeleye, Flormar, Cargill, Makro-Uyum Market direnişleri başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında hakları için mücadele eden tüm işçilere destek açıklaması yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Bakan Albayrak, iyimserliğini Kasım’a kaydırdı

SONRAKİ HABER

Savcılığa ifade veren Ahmet Kural: Asılsız iftira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...