03 Kasım 2018 16:55

'Tatil cenneti' Tayland’da çocukların cinsel sömürüsü

Tayland’da ‘turizm’ adı altında ülkeye gelenlerin çocuklara dönük cinsel istismarı raporlara yansıdı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

‘Turizm cenneti’ olarak adlandırılan Tayland’da ‘turizm’ adı altında ülkeye gelenlerin çocuklara dönük istismarı raporlara yansıdı.

‘Schyst Resande’ (Dürüst Seyahat) adlı oluşumun yayınlandığı rapor, İsveçli erkeklerin turizm cenneti olarak adlandırılan Tayland’da küçük yaştaki kız ve erkek çocuklarını para karşılığı istismar ettiğini gösterdi.

İsveç, 1999 yılında para ve maddi çıkar karşılığı cinsel ilişkiyi yasaklayan dünyanın ilk ülkesi oldu. Yasaya aykırı davrananlar para ve hapis cezalarına çarptırılıyor. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra İsveç’teki fuhuş vakalarında belirgin bir düşüş görülürken, fuhuş yapmak amacıyla İsveç dışına giden erkeklerin sayıları arttı.

İsveç ve Batılı ülkelerden erkeklerin Tayland gibi ülkelerde tatillerini geçirmelerini tercih etmelerinin ülkede yaygın olan fuhuş sektörüyle ilişkisi olduğu pek çok kez medyanın gündemine gelmişti.

ARAŞTIRMA GÖREVİ GAZETECİ JOAKİM MEDİN’E VERİLDİ

Çocuk Vakfı, Union Sendikası ve İsveç Kiliseleri’nin aralarında bulunduğu sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu ‘Schyst Resanda’ adlı örgütlenme, Tayland’a tatillerini geçirmek için giden İsveçli erkeklerin oradaki yaşamlarını araştırması için gazeteci Joakim Medin’i görevlendirdi.

Medin, Kobani saldırıları sırasında kenti en son terk eden ve IŞİD’ın yenilgisinden sonra kente ilk gelen gazeteci.

KENDİNİ ÖĞRENCİ OLARAK TANITTI, KONUŞMALARI GİZLİ MİKROFONLA KAYDETTİ

Tayland’da kendisini seks satın almak için gelen bir öğrenci olarak tanıtan Medin, İsveçli erkek turistlerle yakın ilişki kurdu ve konuşmalarını gizli mikrofon kullanarak kaydetti.

‘Welcome to Sin City” başlıklı raporda Tayland’da fuhuş sektöründe çalışanların büyük bir çoğunluğunun küçük yaştaki kız çocukları ve genç kadınların oluşturduğu, yüzde 10’unun da küçük erkek çocukları, genç erkekler ve trans bireyler oldukları belirtiliyor.

250 BİN KİŞİ FUHUŞLA GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Birleşmiş Milletler’in uyuşturucu ve suçlulukla mücadele bürosunun verilerine göre Tayland’da yaklaşık 250 bin kişi fuhuş yaparak geçimini sağlıyor. Medin, 1 ay Tayland’da kaldığı süre içinde İsveç’in her tarafından aralarında yoksul ve zenginlerin bulunduğu 30-70 yaş aralığında seks satın almak isteyen İsveçlilerle karşılaştığını söylüyor.

Çoğunun ırkçı düşünceleri savunmalarına karşın yakınlık kurmak amacıyla Tayland’a gelmelerindeki çelişkiye dikkat çeken Medin, “Çoğunlukla yalnız ve dışlanmış erkekler yakınlaşmanın biçimlerini arıyor” diyor.

ERKEKLER, YOKSUL OLDUKLARI İÇİN ÇOCUK VE GENÇ KADINLARIN FUHUŞ YAPTIKLARINI BİLİYOR

Para karşılığı cinsel ilişkiye giren İsveçlilerin fuhuş yapan kız ve genç kadınların Kuzey Tayland’dan geldiklerini ve ailelerini geçindirmek için fabrikalarda çalışan genç kadınların çok az kazandıkları için fuhuşa yöneldiklerini bildiklerini söylüyor.

İsveçli erkekler, bunu bilmelerine rağmen seks satın almalarını Taylandlıların kültüründe fuhuşun kötü olmadığını, kendilerini yerel kültüre adapte ettikleri gibi gerekçeler öne sürerek haklı göstermeye çalışıyor.

Bazı erkekler de, kadınların hizmet etmelerinden, kendilerine su vermelerinden, yemek servisi yapmalarından memnunluk duyduklarını söylüyor. Mats adındaki 47 yaşındaki bir İsveçli, “Kim kendisine bir kral gibi davranılmasını istemez” diyor.

KADINLARA İYİLİK ETTİKLERİNİ ÖNE SÜREREK FUHUŞU SAVUNUYORLAR

Bir kısım İsveçli de, seks satın alarak kadınlara iyilik yaptığını ve geçimlerine katkıda bulunduklarını savunuyor. Bir diğer İsveçli ise, arkadaşıyla konuşurken para karşılığı cinsel ilişkiye girmeyi iki kilo domuz eti satın almaya benzetiyor.

Medin, Tayland’a gidip para karşılığı cinsel ilişkiye giren erkeklerin çoğunun Batılılar olduğu anlayışına katılmıyor. “Para karşılığı cinsel ilişkiye girenlerin çoğu Çin veya Japon. Bir kısmı da Ortadoğu üklerinden geliyor” diyor.

Tayland’da fuhuşun yasak olmasına rağmen oldukça yaygın olmasını pek çok kişinin fuhuştan para kazanmasına bağlıyor. Kulüp, restorant, otel, taksi ve turizm sektörünün fuhuştan pay aldığını, polis ve memurların da rüşvet alarak fuhuşu görmeden geldiklerini söylüyor.

TÜRKİYE’DEN GELEN ÇOK SAYIDA TÜRK VAR

Türkiye ve Kürdistan’dan Tayland’a gelenler olup olmadığı sorusunu yönelttiğimiz Medin, Türkiye’den gelen çok sayıda kişiyle karşılaştığını söyleyerek yanıt verdi. 

Pattaya’da fuhuşun en yoğun yapıldığı yerde 6 veya 7 adet Türkler tarafından açılan ve işletilen kebapçı ve dondurmacı olduğunu söyledi.

İsveç’te yasalara saygılı görülen İsveçli erkeklerin Tayland’da Ortaçağ’dan kalma düşünce ve ilişkileri savunduklarını söyleyen Medin, “Bunların orada nasıl farklı kişiliğe büründüğünü görmek üzüntü verici” dedi. 

İSVEÇ, YURT DIŞINDA FUHUŞUN KRİMİNALİZE EDİLMESİ TARTIŞILIYOR

1999 yılında İsveç’in para karşılığı cinsel ilişkiyi yasaklanmasından sonra fuhuş amacıyla Tayland vb. ülkelere giden erkeklerin sayılarındaki artıştan sonra kadın ve çocuk örgütleri, yurt dışında gerçekleşen bu tür ilişkilerin kriminalize edilmesini istemişti.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşiller’den oluşan Koalisyon Hükümeti, 2015 yılında bu amaçla bir yasa tasarısı hazırlayarak sivil toplum örgütleri ve kurumların görüşüne sundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, yurt dışında işlenen suçların belirlenmesinde güçlükler olduğunu belirterek tasarıya karşı çıktı. Muhalefette bulunan Muhafazakar Parti, Liberal Parti, Merkez Partisi, Hıristiyan Demokratlar ile yabancı düşmanı İsveç Demokratları da, aleyhte görüş bildirince tasarı parlamentoya gönderilmedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri Öz İplik İş’te değişim isteği

SONRAKİ HABER

Başakşehir, Beşiktaş'ı yenerek zirvedeki yerini korudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...