27 Ekim 2018 14:17
Son Güncellenme Tarihi: 28 Ekim 2018 07:09

ABD'de bir sinagoga silahlı saldırı: 11 ölü

ABD’nin Pittsburgh kentindeki bir sinagoga düzenlenen silahlı saldırıda 11 kişi yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

ABD'nin Pennsylvania eyaletine bağlı Pittsburgh kentinde bir sinagoga giren silahlı saldırgan en az 11 kişiyi öldürdü, aralarında polislerin de bulunduğu altı kişiyi yaraladı. Görgü tanıkları, saldırganın sinagogda "tüm Yahudiler ölmeli" diye bağırdığını söyledi.

ABD basını zanlının 46 yaşındaki Robert Bowers olduğunu bildirdi. Bowers, Pittsburgh’ün güneyindeki Castle Shannon bölgesinden.

Olaya müdahale eden polislerle de çatışmaya giren ve AR15 tipi otomatik tüfek ve tabancalar kullanan saldırgan, yaralı olarak polise teslim oldu. Atdından hastaneye kaldırıldı.

Pittsburgh Kamu Güvenliği Müdürü Wendell Hissrich, FBI’ın soruşturmayı nefret suçu kapsamında yürüttüğünü bildirdi, “Bu hayatımda gördüğüm en kötü suç eylemlerinden biri” diye konuştu. Hissrich, saldırganın 11 kişiyi öldürdüğünü, aralarında polislerin de bulunduğu altı kişiyi yaraladığını bildirdi.

Bowers’ın sosyal medya paylaşımlarında Yahudi karşıtı mesajlar verdiği bildirildi ve mesajlardan birinde, “Halkımın katledilmesini bekleyemem, ben içeri giriyorum” şeklinde yazıyor.

Pennsylvania Valisi Tom Wolf, olayı “tam bir trajedi” diye yorumlarken, emniyet güçleri ve müdahale ekiplerine yardım amacıyla eyalet kaynaklarını tahsis ettiğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump da, idam cezası kapsamının genişletmesini istedi. Bu tarz suçları işleyen kişilerin “nihai cezayı hak ettiğini" söyleyen Trump, sinagogda silahlı koruma olması durumunda bu saldırının önlenebileceğini öne sürdü.

KAMPANYA GEZİLERİNİ ERTELEDİ

Trump olayın ardından önümüzdeki üç gün Kongre ara seçimleri için yürüttüğü siyasi kampanya gezilerini ertelediğini açıkladı.

Hayat Ağacı adlı sinagogun yetkilisi, olay sırasında cumartesi günleri yapılan şabbat ayini düzenlendiğini açıkladı.

Üç katlı Hayat Ağacı Sinagogu'nun kökenleri Pittsburgh’de Yahudiler’in organize olmaya başladığı 1860’lı yıllara dayanıyor. Kilisenin mevcut binası da 1946 yılında hizmete açıldı. Üç katlı sinagogun her katında şabbat ayinleri ve sünnet törenleri düzenleniyor.

​Olay yerinde bulunan KDKA muhabiri ölü sayısının artabileceğini bildirmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tanrıkulu'ndan Oktay'a 'hamile çocuklar' soruları

SONRAKİ HABER

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: ABD İran karşısında yalnız kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...