26 Ekim 2018 06:42

Erdoğan'ın atamalarını Erdoğan'a bağlı MİT soruşturacak

Ataması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle gerçekleştirilen kadroların güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sadece MİT tarafından yapılacak.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

"Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile güvenlik soruşturmalarında “terör”ün kapsamı genişletildi. Ayrıca ataması Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile gerçekleştirilen kadroların güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının sadece MİT tarafından yapılması kararı alındı.

Yapılan değişikliklere göre göre ilk defa veya yeniden kamuya atanacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak. OHAL döneminde ihraç edilen ancak herhangi bir şekilde görevine iade edilen personel için de güvenlik soruşturması yapılacak. Ancak zaten memur olanların başka bir kamu kurumuna naklen atanmalarında yeni bir araştırma ve soruşturmaya ihtiyaç duyulmayacak.

'SIR SAKLAMA YETENEĞİ' ARAŞTIRILMAYACAK

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre bundan sonra bakan yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı ofis başkanları, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurum ve kurul başkanları, valiler, büyükelçiler, YÖK üyeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı gibi makamlara yapılacak atamaların soruşturmasını MİT yürütecek. Bunların dışındakiler için soruşturma ise ilgili kurumun talebi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak.

Yönetmelik değişikliği ile güvenlik soruşturma işlemlerinde araştırılacak konular da yeniden düzenlendi. Bundan sonra atanacak kişinin sır saklama yeteneğinin olup olmadığı araştırılmayacak.

'TERÖR' TANIMI GENİŞLETİLDİ

Yönetmelikte daha önce, kişinin yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığı da arşiv araştırmalarına konu ediliyordu. Bunun için “yıkıcı ve bölücü faaliyet” kavramı “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, devletin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmeyi, temel hak ve hürriyetleri yok etmeyi hedefleyen faaliyetler” olarak tanımlanmıştı. Ancak yeni düzenleme ile bu kavramın çerçevesi genişletildi. “Yıkıcı ve bölücü faaliyet” tanımlamasına, “terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak” filleri de eklendi.

SORUŞTURMA SÜRESİ UZATILDI

Ayrıca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının süreleri de yeniden belirlendi. Önceki düzenlemeye göre arşiv araştırmalarının 30 gün içinde tamamlanması gerekiyordu. Yeni düzenleme ile bu takvim “30 iş günü” ifadeleri ile daha da uzatıldı. Aynı şekilde 60 gün süren güvenlik soruşturması da "60 iş günü" olarak yeniden düzenlendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İçişleri Bakanlığı ‘Havaya ateş açılmayacak’ diye taahhüt isteyecek

SONRAKİ HABER

Stockholm’de konutların özelleştirme girişimi protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa