26 Ekim 2018 05:49

Mecliste 'Sarayın şamar oğlanı' gerginliği: 'Misliyle karşılık' kararı

CHP'li Engin Altay’ın 'Sarayın şamar oğlanı' nitelemesi TBMM'de gerginliğe neden oldu. CHP kendilerine yönelik girişimlere karşılık verme kararı aldı.

Fotoğraf: VOA/Wikimedia Commons (Public Domain)

Paylaş

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay'ın pazartesi günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli için dile getirdiği "Sarayın şamar oğlanı oldu" ifadeleri üzerine başlayan polemik ve gerginlik TBMM Genel Kurul salonuna taşındı. Önceki akşam TSK Güçlendirme Vakfı’na ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri için kürsüye gelen Altay, MHP’lilerin tepkisiyle karşılaştı.Arbedeye dönüşen tartışma üzerine toplanan CHP grubu, bundan sonra yaşanabilecek gerilimlerde nasıl bir tavır izleneceğini konuştu. Bu çerçevede, öncelikle diğer partilerle görüşerek, ‘gerginlik istemiyoruz’ mesajı vermeyi planlayan CHP, kendilerine yönelik olası girişimlere ise “misliyle karşılık verme” kararı aldı.

GENEL KURULDA ARBEDE

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, önceki akşam TSK Güçlendirme Vakfı’na ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri için kürsüye geldiğinde MHP’lilerin tepkisiyle karşılaştı. MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ayağa kalkarak Altay’a doğru yürümeye başladı.

Altay da “Gel, dövecek misin” karşılığını verdi. MHP ve CHP’liler arasında karşılıklı laf atma ve tansiyon yükselince TBMM Başkanvekili MHP’li Celal Adan, oturuma ara verdi. Arada da tartışma sürdü. CHP ve MHP milletvekilleri arasında itiş-kakış yaşanırken, AKP Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, CHP’li Altay’ı Genel Kurul’dan dışarı çıkarttı.

Genel Kurul’da yaşanan tartışma Meclis tutanaklarına özetle şöyle geçti:

ENGİN ALTAY: Teşekkür ederim Sayın Başkan. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. Kuru gürültüye pabuç bırakmam, önce onu söyleyeyim. (MHP sıralarından gürültüler)

CEMAL ENGİNYURT: Biz de bırakmayız!

ENGİN ALTAY: Bir dinleyin.

CEMAL ENGİNYURT: Bizim liderimize hakaret etme hakkın yok! Kemal Kılıçdaroğlu’ya ya da bir başka lidere tek laf etmedik. Sen de bizim liderimize hakaret etme!

ENGİN ALTAY: Gel, gel, gel… Otur yerine, otur yerine, otur yerine.

BAŞKAN: Sayın milletvekilim…

CEMAL ENGİNYURT: Ne yaparsın oturmazsam? Beni mi döversin?

ENGİN ALTAY: Gel. Sen beni dövecekmişsin zaten, gel. Had bildirecekmişsin, gel.

CEMAL ENGİNYURT: Bizi korkutamazsın! Bizi yıldıramazsın!

ENGİN ALTAY: Bir dinle önce, bir dinle.

CEMAL ENGİNYURT: Biz Kemal Kılıçdaroğlu’ya hep “Sayın” dedik, hakaret etmedik.

ENGİN ALTAY: Ben de Sayın Bahçeli’ye “Sayın” diyorum.

CEMAL ENGİNYURT: Sen Devlet Bahçeli’ye “şamar oğlanı” diyemezsin! Böyle bir hakkın yok senin! Böyle bir hakkın yok!

ENGİN ALTAY: Dün Erkan Akçay’la biz bu konuyu yarım saat konuştuk. Ne söylediğimden haberin yok senin.

CEMAL ENGİNYURT: Böyle bir hakkın yok!

ENGİN ALTAY: Otur yerine!

CEMAL ENGİNYURT: Sen otur!

ENGİN ALTAY: Senden mi öğreneceğim ne konuşacağımı! Gel, gel gel. Başka da kimse gelmesin.

BAŞKAN: Sayın milletvekilleri, sizi sükûnete davet ediyorum.

CEMAL ENGİNYURT: Gel, istediğin yere gel!

ENGİN ALTAY: Sen gel! Geliyordun ya, gel!

BAŞKAN: Birleşime beş dakika ara veriyorum.

‘SAYIMIZ AZALINCA SALDIRDILAR’

Milliyet’ten Şevket Yaman’ın haberine göre CHP TBMM grubu, dün Grup Başkan Vekili Engin Altay başkanlığında basına kapalı olarak toplandı. Toplantının ana gündemini ise, CHP’nin 2019 bütçesi görüşmelerinde izleyeceği yol haritası oluşturdu.

Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, toplantıda, bütçe teklifi ile Sayıştay raporlarına ilişkin sunum yaptı. CHP, bütçe görüşmelerinin gerçekleştirileceği süre içinde, “sert muhalefetini sürdürme” kararı aldı.

Toplantıda, önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda MHP’liler yaşanan arbede de gündeme geldi. Bazı milletvekillerinin, “MHP’liler, diğer arkadaşlarımızın Genel Kurul’dan ayrılmasını bekledi, sayımız azalınca saldırdılar” diyerek, bu durumun kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından CHP milletvekilleri, TBMM’de yaşanacak tartışmalarda nasıl davranacaklarına ilişkin bir tavır benimsedi. Buna göre öncelikle, CHP grup başkanvekillerinin, diğer partilerdeki mevkidaşlarıyla görüşerek, “TBMM’de gerilim yaşanmasını istemediklerini” ileteceği öğrenildi. Buna rağmen yaşanabilecek gerilimlerde ise CHP milletvekillerinin sert bir tavır göstermesi yöntemi benimsendi.

ALTAY, YILDIRIM’LA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Engin Altay, dün TBMM Başkanı Binali Yıldırım ile TBMM Resmi Konut’ta görüştü. Görüşmede güvenlik soruşturmaları nedeniyle göreve başlatılamayan CHP’li milletvekili danışmanlarının durumunun gündeme geldiği, danışmanların kısa sürede göreve başlayacakları öğrenildi. Görüşmede ayrıca Yıldırım’ın Genel Kurul’da yaşanan gerilime ilişkin “sağduyu” mesajı verdiği de belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, Kaşıkçı cinayetinde gözaltına alınan 18 kişiyi istedi

SONRAKİ HABER

Gazeteci Nail Güreli, mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...