18 Ekim 2018 14:27

Kibriye Evren: Gazetecilik yaptığım için tutukluyum

Tutuklanan gazeteci Kibriye Evren, baskı ve tutuklamalarla gazeteciler susturulmak isteniyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Evinin kapısı kırılan, darbedilerek gözaltına alınan ve tutuklanan gazeteci Kibriye Evren, baskı ve tutuklamalarla toplum şahsında önce gazetecilerin susturulmak istendiğini söyledi. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen iki ayrı soruşturma kapsamında 9 Ekim günü aralarından gazeteci Kibriye Evren’in de bulunduğu 8’i gazeteci 142 kişi gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğündeki ifade işlemlerinden sonra adliyeye çıkarılan gazeteci Kibriye Evren ile birlikte 25 kişi tutuklandı, diğerleri de serbest bırakıldı. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde bulunan Kibriye Evren, ev baskını, gözaltı ve tutuklama sürecinde yaşadıklarını avukatları aracılığıyla anlattı. 

EVDE ÇIPLAK ARAMA 

Evine yapılan baskın sırasında evin kapısının kırıldığını sırtına basıldığını ve evde çıplak aramaya zorlandığını belirten Evren, “Evden ters kelepçe ile çıkarıldıktan sonra sağlık kontrolü adı altında hastaneye götürüldüm. Doktora sırtımıza basıldığını ısrarla belirtmeme rağmen muayene edilmeden ‘darp yoktur’ raporu ile hastaneden çıkarıldım. Doktorun muamelesi de emniyettekilerden ve polislerden farklı değildi. Evdeki çıplak aramadan sonra emniyette ikinci defa çıplak arama yapıldı. Emniyete gittiğimde içerisinde gazetecilerin, siyasetçilerin ve kadın aktivistlerin de olduğu 50 kadının gözaltına alınmakla sonuçlanan bu operasyonun kadın iradesini kırmaya yönelik siyasi bir operasyon olduğunu anlamak zor olmadı. 3 gün gözaltında kaldıktan sonra 4’üncü gün savcılığa çıkarıldık” diye konuştu.

Evren, dosyada gizlilik kararı olmasından kaynaklı avukatlar ve kendileri suçlamaya ilişkin bilgi edinemediklerine işaret ederek, “Savcılığa çıktığımda Kürtçe ifade vermek istediğim için ifadem alınmadan tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildim. Hakim sorgusunda gazetecilik faaliyetlerimden dolayı yurtdışına çıkmamı örgüt suçu olarak görüldüğünü öğrendim. Yine farklı haber sitelerinde çıkan haberleri retweetlediğim, farklı zamanlarda röportaj yaptığım haber kaynaklarım ve arkadaşlarla çekilen fotoğrafların ise pikniğe gidip örgütsel suç işlediğim gibi iddialarla ile suçlandım. Ayrıca 3 gizli tanığın ifadeleri sonucu tüm bu kanaatlere ulaşıldığını anladım” dedi.

Evren, “Şu anda cezaevinde bulunan tüm gazeteciler gibi benim de mesleki faaliyetlerimden dolayı cezaevinde olduğumun farkındayım. Mevcut iktidar kendinden olmayanı, kendi gibi düşünmeyeni, kendisine şakşakçılık yapmayan herkesi ya ‘terörist’ ilan eder ya da zor aygıtını kullanarak susturmaya çalışır” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

ABD Temsilciler Meclisi’ne Riyad’a silah satılmaması tasarısı sunuldu

SONRAKİ HABER

'Müdür yardımcısı, öğrencisini kemerle darbetti' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...