11 Ekim 2018 11:52

Bakanlığın utanç tablosu: Bir hastanede 1260 kız çocuğu hamile

Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası'nın kamuoyuyla paylaştığı rapora göre bir devlet hastanesine bir yılda 1260 hamile çocuk başvurdu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sağlık Bakanlığı'nın soruşturma raporu, İstanbul'daki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 115 hamile çocuk olmasına ilişkin korkunç gerçeği ortaya koydu. Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası'nın kamuoyuyla paylaştığı rapora göre hastaneye bir yılda 1260 hamile çocuk başvurdu.

KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası (SES), 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde AKP'nin çocuk karnesini verdi.

SES Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Sağlık Bakanlığı'nın soruşturma raporunu değerlendirdi. İstanbul'da bulunan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir yılda 1260 hamile kız çocuğunun kaydedildiğini açıklayan Erden, “Burada söz konusu olan her bir rakam candır, istismara uğramış, kendi çocukken gebe bırakılmış çocuklardır” dedi.

Erden, Bakanlığı'nın verilerine göre bu hastanede 5 ay içerisinde 158 çocuğun, 1 yıl içerisinde ise 1260 çocuğun hamile olmasını infial olarak nitelendirdi. Bu tabloyu kabul edilemez olduğunu ifade eden Erden, “Rapora göre, Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde 2016 yılında 1260 çocuğun hamileliği tespit edilmiş, bu çocukların 64’ü 15 yaş altında. Evet, yanlış duymadınız sadece bir hastanede bir yıl içerisinde 1260 çocuk hamileliği tespit edilmiş. Bu tabloyu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Çocuklarımızı bu karanlığa teslim etmeyeceğiz. Bizler sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak bu alanda mücadele eden kadın örgütleriyle, çocuk örgütleriyle birlikte çocuklarımızın barış içinde, özgürce çocukluklarını yaşayabilecekleri, çocuk olabilecekleri, her türlü istismardan korunacakları, çocuğun üstün yararının her şeyden önde tutulacağı, temel haklara ayrımsız-eşit ulaşabilecekleri bir dünya için kararlılıkla mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

'BÜTÜN SORUMLULUK BAKANLIKTA'

İstanbul Valiliği'nin daha önce konunun araştırılması için neden soruşturma izni vermediğini soran Erden, Sağlık Bakanlığı'nın 15 yaş üstü hamile çocuklar hakkında bildirim yapılmayacağı açıklamaları nedeniyle sorumluluğun Bakanlıkta olduğunu vurguladı. Benzer durumların olmaması için de hangi önlemlerin alınacağını da soran Erden, “Ortaya çıkan kusur ve ihmalin tek başına sağlık emekçilerine kesilmesi doğru değildir” dedi.

'AKP BU SÜRECİ ADIM ADIM ÖRDÜ'

2009 yılı itibariyle MEB'de yaşanan yönetmelik değişikliğiyle ortaokul ve lise öğrencilerinin nişanlanmasının serbest bırakılması ve karma eğitimin tartışılması noktasına kadar gelinen bu süreçte AKP hükümetinin yaşanan istismarları adım adım ördüğüne dikkat çeken Erden, “18 yaşın altındaki her birey çocuk olarak kabul edilmeli, tüm hukuki düzenlemeler buna uygun hale getirilmelidir” dedi.

'ACİL HAREKETE GEÇİLMELİ'

Erden, başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere çocuğun cinsel istismarının ortadan kaldırılması için acil olarak harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Bu durumun eğitimde uygulanan gerici politikalar ve muhafazakarlaşmanın bir göstergesi olduğunu söyleyen Erden, raporun açıklanmasından bu yana iki gün geçtiğini ve sorunlulardan tek bir açıklama dahi duymadıklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

‘İmar Barışı’ Tarihi Yarımada’nın yüzde 90’ını kapsıyormuş

SONRAKİ HABER

Aladağ'ın köylerine hâlâ yol ve elektrik yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...