01 Ekim 2018 10:47
Son Güncellenme Tarihi: 01 Ekim 2018 12:20

TBMM'de yeni yasama yılı başladı, 1 vekil hâlâ tutuklu

Meclis 27 Yasama Dönemi 2. Yasama Yılı TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın konuşması ile açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşma yaptı.

Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

Paylaş

24 Haziran seçimlerinin ardından geçilen sistemle bazı yetkilerini yürütmeye devreden bazı yetkileri ise tamamen kaldırılan Mecliste 27. Dönem resmen başladı. HDP Milletvekili Leyla güven’in tutukluluğu nedeniyle bulunmadığı törende Meclis Başkanı Binali Yıldırım, Meclisin sesinini kısılamayacağını savundu. İç Tüzük değişikliği ile muhalefetin sesinin kısılmak istendiğini tartışıldığı yeni dönemde Meclisin ilk gündemi, İç Tüzük, Suriye ve Irak’a tezkere.

Açılış öncesi bir açıklama yayınlayan HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tutuklu olduğunu hatırlatarak, “Güven’in tutukluluk durumunun son bulması ve Meclisin bu ayıptan kurtulmasını talep ediyoruz” dedi.

YILDIRIM: TÜRKİYE YENİ BİR SİSTEME GEÇMİŞTİR

Saat 14:00’te Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın başkanlığında toplanan Mecliste açılış konuşmasını yapan Yıldırım, mikrofonun sesinin geç açılması üzerine “Kimse Meclisin sesini kısamaz” dedi. Yıldırım’ın yaptığı konuşmada “Meclis yaz dönemi boyunca yeni Hükümet Sistemi’ne göre hazırlandı. Sayısı 550’den 600’e çıkarılan milletvekilleri için yeni düzenlemeler yapıldı. Genel Kurul Salonu’ndaki 25 koltuklu Bakanlar Kurulu bölümü kaldırıldı” dedi.

TBMM'nin önemine değinen Yıldırım, "TBMM her zaman çare kapısı olmuştur. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür milletin vekilleri görev yapmaktadır" diye konuştu.

Partili cumhurbaşkanlığı sistemine de değinen Yıldırım, "Türkiye yeni bir sisteme geçmiştir. Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır. Yeni sistemin ilk milletvekileri de bizler olarak TBMM'de sistemin ruhuna uygun olarak yasama, denetim odaklı çalışmlarımızı yürüteceğiz" dedi. Yıldırım, "Bu yasama Meclisinde milletvekili sayımız 600 olmuştur. 4 arkadaşımızın icrada görev almasıyla bu sayı 596'ya inmiş, 104 kadın milletvekili görev almıştır. 27'nci dönem yasama döneminde kadın milletvekillerimizin oranı yüzde 25 artmıştır" diye bilgi verdi.

ERDOĞAN ASKERİ TÖRENLE KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da yeni yasama yılı açılışı dolayısıyla Mecliste konuştu.

Erdoğan, Meclis Başkanvekili Celal Adan tarafından askeri törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Tören Birliği kıtasını selamlayan Erdoğan, daha sonra Genel Kurul Salonu’na geçti.

Yıldırım’ın konuşmasının ardından kürsüye geçen Erdoğan, “Önce tek partili, ardından çok partili rejimleri denedik. Maalesef ne yaparsak yapalım darbelere, vesayetlere, krizlere engel olamadık. Milletin karşısında yürütmenin tek muhatabı cumhurbaşkanıdır. Elbette her geçiş dönemi gibi, bu süreçte de birtakım sıkıntılar yaşanıyor olabilir” dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye, 16 Nisan'da tarihi bir halkoylamasına, 24 Haziran'da da tarihi bir seçime şahit oldu. 16 Nisan, yönetim sistemimizi değiştirdiğimiz büyük reformun adıdır. Bu çapta dönüşümü pek çok ülke ve halk ancak çok büyük çalkantılar yaşayarak tamamlayabilmiştir. Bizse Türkiye olarak demokrasinin kuralları içinde bu önemli değişimi gerçekleştirmeyi başardık."

"Önce tek partili, ardından çok partili rejimleri denedik. Ne yaparsak yapalım, darbelere, krizlere engel olamadık. Bu arayışlar son dönemde de sürmüştür. 2007 yılında yaşanan Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi, yeni bir reformu kaçınılmaz hale getirdi."

"Darbe yapmaya teşebbüs ettiler. Sınırlarımız içinde terör koridoru oluşturmaya kalktılar. Ardı ardına yaptığımız harekatlarla bu planı da paramparça ettik. Gece yarısı operasyonuyla ekonomimizi çökertmeye çalıştılar."

"Her geçiş sürecinde olduğu gibi bu süreçte de sıkıntılar oluyor olabilir, fark ettikçe yoluna koyuyoruz. Ekonomide asla hak etmediğimiz ve ülkemizin gerçek durumunu kesinlikle yansıtmayan dalgalanma, bu tür sıkıntıların daha çok göze batmasına yol açıyor. Tedbirler, görüşmeler ve programlarla ekonomimizi dengeye kavuşturmaya başladık. Geri bildirimlere göre hem çalışmaları gözden geçiriyor hem de yeni hedefler belirliyoruz."

"Yetkiyi milletimizden alarak, yine milletimize hesap verme mecburiyetin olduğunu bilerek hareket ediyoruz. 2002 Kasım ayından beri milletimize çok büyük borcumuz vardı. 15 Temmuz'da can borcu da eklendi. Milletimizin teveccühüne layık olabilmek için gece-gündüz çalışıyoruz."

BRUNSON YORUMU

"Terör örgütleriyle karanlık ilişkileri sebebiyle yargılanan bir rahibi bahane ederek, ülkemize yaptırımlar uygulamaya kalkan bu çarpık anlayışla diplomasinin ve hukukun sınırları içinde mücadele etmekte kararlıyız. İnşallah, en kısa sürede, aramızdaki meseleleri çözüp, Amerika ile yeniden siyasi ve ekonomik alanlarda stratejik ortaklık ruhuna uygun ilişkiler geliştirmeyi ümit ediyoruz."

'RUSYA İLE İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ'

"Rusya ile her alanda çok sıkı ve hızla gelişen ilişkiler içerisindeyiz. Her alanda Rusya’yla ülkelerimizin ortak çıkarına olan projeleri hayata geçiriyoruz. Biliyorsunuz bir dönem Rusya’yla aramızı bozmak için pek çok provokasyon yapıldı. Karşılıklı olarak sağduyuyu elden bırakmayarak sıkıntıların üstesinden geldik. Rusya ile aramızdaki olumlu işbirliğini inşallah daha da güçlendireceğiz."

'AVRUPA’YA SIRTIMIZI DÖNMÜYORUZ'

"Her devlet gibi Türkiye’nin de uluslararası ilişkilerinde iniş ve çıkışlar yaşanabilmektedir. Son yıllarda AB ve AB ülkeleriyle gerilimler yaşadık. Kimi Avrupa ülkelerinin Türkiye karşıtlığını iç politika malzemesi yapması sıkıntılara neden oldu. Avrupa ile bu dönemi yavaş yavaş geride bırakıyoruz. Türkiye’nin uğradığı haksızlıklara rağmen taahhütlerini yerine getirmesi elimizi güçlendirdi. En büyük ticaret ortağımız olan böyle bir coğrafyaya sırtımızı dönmemiz söz konusu olamaz."

EKONOMİ...

"Ekonomi özel önem verdiğimiz bir konu olmuştur. Türkiye’yi büyütürken bundan herkesin faydalanmasını sağladık. Yepyeni bir kalkınma modeli ortaya koyduk. Bir süredir yaşadığımız kurdaki yükselişin sebep olduğu hadiselerin ülkemizin ülkemizin ekonomik gerçekleriyle ilgili olmadığı açıktır. ABD yönetimi siyasi ve hukuki sorunları diyalog yerine tehdit ile çözmek gibi bir yanlış yola girmiştir. Türkiye ekonomisi bu tür tehdit ve saldırılarla yıkılmayacak kadar güçlüdür. Kurdaki yükselişin yol açtığı belirsizlik ortadan kalkıyor. Türkiye kimseden para talep etmiyor. Tüm çabamız uluslararası sermayenin ülkemizde yatırım yapmasını sağlamaktır."

TANAL'IN PROTESTOSUNU KILIÇDAROĞLU ÖNLEDİ

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre Erdoğan’ı TBMM’nin açılışında yaptığı konuşması sırasında protesto eden CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu engelledi.

Konuşmasının son bölümünü ekonomiye ayıran Erdoğan’a bu sırada CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tarafından tepki geldi. Tanal yerinden bağırarak Erdoğan’ı protesto ederken Tanal’ın tavrına ilk müdahale CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’dan geldi. Ön sırada oturan Kılıçdaroğlu arkasına dönerek Tanal’a eliyle dur işareti yaptı.

BAKANLAR MECLİSİ YUKARIDAN İZLEDİ

Geçilen yeni yürütme Meclis'ten çıkmadığı için bakanlar Meclis Genel Kurulunu Devlet Erkanı için ayrılan locadan izledi. Yeni sistemde atanan bakanlar Kuvvet Komutanlarının önünde oturdu. Genel kurul açılmadan önce gelen bakanlar bir süre ayakta sohbet etti.

Meclis açılışına bakanların yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kuvvet komutanları, yüksek yargı organlarının başkanları ve eski Meclis Başkanları katıldı.

Meclis Genel Kurul salonuna ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli’nin ardından salona HDP Eş Başkanları Pervin Buldan, Sezai Temelli, en son da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldi.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım, “Kimse Meclis’in sesini kısamaz” sözleriyle başlayan açılış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı açılış konuşması için Genel Kurul salonuna davet etti.

Erdoğan’ı AKP ve MHP Milletvekilleri ayağa kalkarak karşıladı. Erdoğan’ı AKP milletvekilleri ayakta alkışlarken MHP grubunda sadece Bahçeli’nin alkışlaması dikkat çekti. CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri ise İstiklal Marşı sırasında ayağa kalktı.

KURTULAN: GÜVEN TAHLİYE EDİLSİN

Meclis açışlışı öncesi açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, yeni yasama yılında, Meclisin bir üyesi olan Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tutuklu olduğunu hatırlatarak, “Milletvekilimizin tutukluluk durumu, Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen halen yasama faaliyetlerine katılamamaktadır. Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven’in tutukluluk durumunun son bulmasını ve Meclisin bu ayıptan kurtulmasını talep ediyoruz. Meclisin şu anki durumu, Türkiye’nin minyatürü gibi. Grubumuz tüm Türkiye’nin çok farklı kesimlerinin sesi olma niteliğinde bir durum. Bunun Meclisteki anayasa muhalefet partisi rolünü de bize yüklediğinin farkındayız” dedi.

‘DEMOKRATİK ANAYASA EN ACİL İHTİYAÇTIR’

Kurtulan, “Meclisin işlevinin olmadığı argümanı olsa da orayı demokrasiyi geliştirme yeri olduğunu görmek ve mücadelemizi yükseltmek zorundayız. Demokrasi mücadelesini bütün grubumuzla birlikte güçlendirmek ile birlikte tüm mücadelemizin temeline oturtmadan, sokağın sesini yükseltme, bize oy veren halkın mücadelesini ve önceliklerini de buraya yansıtma arayışında olduğumuzu söylemek isterim.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem ve demokratik anayasa, bu ülkenin en acil ihtiyacıdır. Bu Meclis, demokratik anayasaya talip olmalıdır. Kuvvetler ayrılığını tesis etmeli ve yargıyı bağımlılıktan kurtarılmalı. Seçilmişlerimiz başta olmak üzere muhalif tutuklular serbest bırakılmalıdır. Savaş politikalarını terk etmek lazım. Barış ve demokrasiye dair adımları buradan tesis etmek için mücadelemizi sürdürmemiz gerekiyor. Ekonomik kriz, mülteci krizi insanlık krizi, demokrasi krizi, birçok krizin nedeni savaş politikalarıdır. Yeni dönemde savaş politikaları ile, demokrasi ile, insanların önüne çıkmamız lazım” diye konuştu.

GÜNDEMDE TEZKERE, İÇ TÜZÜK VE AF VAR

Mecliste yarın partiler grup toplantıları yapacak. Çarşamba ve Perşembe ise Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon tezkeresi görüşülecek. Meclis İç Tüzüğü de bu haftanın yoğun gündem maddelerinden olacak. Yine MHP’nin af teklifi de Meclisin ilk gündemlerinden birini oluşturuyor.

Meclis Genel Kurulu’nda oturma düzeni değişmeyecek. Buna göre parti grupları soldan sağa AKP, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti sırasıyla oturacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ücretleri ödenmeyen inşaat işçileri 6 gündür direnişte

SONRAKİ HABER

Öğretmenin 'Alevilerin yemeği yenmez' söylemi, Meclise taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...