24 Eylül 2018 09:18

Çin’den ‘Beyaz Kitap’: ABD ekonomik hegemonya peşinde

'Beyaz Kitap' isimli bir belgede, ABD’nin 'en büyük gelişmiş ekonomi', Çin’in ise 'gelişmekte olan en büyük ekonomi' olduğu yazıyor.

Fotoğraf: U.S. Department of Agriculture/Flickr (Public Domain)

Paylaş

Çin’de, ABD ile devam eden “ticaret savaşı”yla ilgili görüşlerin yer aldığı “Beyaz Kitap” isimli bir belge yayınlandı. Belgede, ABD-Çin ticaret savaşında Çin’in güncel pozisyonu ve öngörüleri yer alıyor.

Sputnik’in aktardığına göre yayınlanan kitapta, ABD’nin “en büyük gelişmiş ekonomi”, Çin’in ise “gelişmekte olan en büyük ekonomi” olduğu belirtilirken, “bazı ticari sürtüşmelerin doğal olduğu” belirtiliyor ve anahtar tavrın “karşılıklı güvenin nasıl geliştirileceği ve farklılıkların nasıl yönetileceği” sorularına verilecek cevapta yattığı ifade ediliyor.

TRUMP YÖNETİMİNE GÖNDERME

Beyaz Kitap’ta, iki ülke arasındaki ticari sürtüşmelerin “sürdürebilir” noktada tutulabileceği vurgulanırken, bunun önündeki engelin Trump yönetimi olduğu belirtiliyor ve “2017’de göreve gelen ABD yönetimi, ‘Önce Amerika’ sloganıyla  karşılıklı saygı ve eşit istişarenin temel normlarını terk etti” ifadeleri kullanılıyor.

Yayınlanan belgede ayrıca ABD’nin Trump yönetimiyle birlikte içerisine girdiği korumacı eğilim “tek taraflılık ve ekonomik hegemonyacılık” olarak nitelendirilerek “Gümrük vergisi gibi ekonomik önlemlerle diğer ülkelerin gözünü korkutuyor ve baskı yoluyla Çin’e kendi ekonomik çıkarlarını dayatıyor” denildi.

BEYAZ KİTAP NEDİR?

Beyaz Kitap, Çin Devlet Konseyi tarafından çeşitli aralıklarla yayınlanan ve önemli konu başlıklarına değinilen bir devlet belgesidir. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Dink davasını daha kaç heyet görecek'

SONRAKİ HABER

Aydın'da 5 köyde 120 JES sondajı yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...