19 Eylül 2018 12:11

Şırnak Cezaevi’ndeki hak ihlalleri Meclis’e taşındı

HDP'li Hüseyin Kaçmaz, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini soru önergesiyle Meclise taşıdı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verilen önergede, cezaevinde keyfi uygulamaların olduğu, sağlık, beslenme, barınma ve bilgi edinme gibi temel insan haklarının çoğu zaman askıya alındığına dikkat çekildi. 
 
Kaçmaz, Adalet Bakanı Gül’ün yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:   
 
“* Şırnak T Tipi Cezaevi’nde mahpuslara keyfi biçimde mektuplarının verilmemesinden, idare ile mahpusların görüşmelerinin gardiyanların keyfi tutumuna bağlı olmasından Bakanlık olarak haberiniz var mı?
 
* Annelerin kullandığı taraktan, kalemtıraşa kadar bütün günlük kullanım malzemelerinin kullanım şeklinin gardiyanların keyfine bağlı olması ve yaşlı kadınlara ayakta sayım yaptırılması hakkında Bakanlığınızın herhangi bir genelgesi yayınlanmış mıdır?
 
* Mahpuslara kitap okuma konusunda belli kısıtlamaların getirilmesinin, suların belli aralıklarla sürekli kesilmesinin nedeni nedir?
 
* Spor salonuna gidişlerde herkesin tek sıra ve nizami olarak dizilmeye zorlanması ve televizyonda HDP’li vekillerin görüntülerinin çıkması esnasında TV’nin sesinin kısılması uygulaması Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?
 
* Siyasi koğuşları tercih eden yaşlı insanlara ‘domuz’ ve ‘şeytan’ şeklinde hitap eden cezaevi personelleri hakkında herhangi bir işlem yapıldı mı? Yapılmadıysa neden?
 
* Çocukların kaldığı koğuşlara oyuncakların, normal koğuşlara ise nevresim verilmemesinin ve elbiselere belli renk sınırlamalarının getirilmesinin nedeni nedir? 
 
* On kişilik odalarda 20’ye yakın kişi kalmakta, bazı mahpuslar yerde yatmakta ve görüşe gelen aileler arama esnasında hakaretlere uğramaktadır. Aynı şekilde mahpusları başka cezaevlerine sürgün etme yetkisinin başgardiyana verilmesinin hukuksal dayanağı nedir?
 
* Cezası bir yılın altına düşen mahpusların adli kontrol şartıyla bırakılma koşulunun bağımsız koğuşlara geçme şartına bağlanmasının ve bunu reddeden mahpusların adli kontrol şartı uygulamasından yararlandırılmamasının hukuksal bir dayanağı var mıdır?​” (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Yaşıtları okula giderken, onlar tarlada çalışıyor

SONRAKİ HABER

Hayatın Sesi TV owner and managers charged with 3 years and 9 months imprisonment

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa