14 Eylül 2018 14:24

Deniz canlıları neden plastiği gıda sanıp yiyor?

Denizdeki plastik atıklar, zaman içerisinde ince bir mikrop katmanıyla kaplanıp koku yaydığı için deniz canlılarını kendisine çekiyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Küçük planktonlardan dev balinalara deniz canlılarının plastik tükettikleri belgelendi. Bunun nedeni plastiğin deniz canlılarına sadece yiyecek gibi gözükmesinden değil, kokmasından da kaynaklanıyor. BBC’ye konuşan Hollanda Kraliyet Deniz Araştırmaları Enstitüsünden Mikrobiyal Ekolojist Erik Zettler “Bir sonraki sahile gidişinizde sudan plastiği çıkartıp koklamayı deneyin. Balık gibi koktuğunu göreceksiniz” diyor.

Zettler, bu duruma okyanustaki plastiklerin çabucak genelde ‘Plastisfer’ adı verilen ince bir mikrop katmanıyla kaplanmasının yol açtığını söylüyor. Plastiğin üzerindeki sümüksü canlı tabaka, yiyecek gibi kokmasına ve tat vermesine yol açan kimyasallar salgılıyor.

Plastikten yayılan özellikle dimetil sülfit (DMS) adlı bir kimyasal madde, aralarında balıkların da bulunduğu hayvanları kendisine çekiyor.

Teori, yiyeceklerini kokularıyla bulan avcı deniz kuşları için de geçerli. Ancak çubuklu balina gibi diğer türler de asıl yiyecekleri planktonları sudan filtrelerken yanlışlıkla plastik tüketiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sur’daki ‘acele kamulaştırma’ AİHM’ye taşındı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'daki sağlık örgütleri: Bitlis'te bir çocuk şarbondan öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...