13 Eylül 2018 11:18

'Denetimli serbestlik hakkını elde edenler neden yararlanamıyor?'

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, denetimli serbestlik hakkını elde etmesine rağmen kullanamayan hükümlüleri Adalet Bakanına sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e denetimli serbestlik ile ilgili yasal düzenlemenin uygulamaya ne şekilde yansıdığını sordu.

Denetimli serbestliğin yasa tarafından belirlenen deneme süresinde, kişinin cezasının sosyal hayat içerisinde infazına olanak sağlayan bir ceza hukuku olduğunu kaydeden Beştaş, “Hakkında ceza hükmü verilen kişi sosyal yaşam içerisinde denetimli serbestlik yoluyla gözlemlenmektedir. Yasanın çıkarılma amacı kişinin ailevi bağlarının, sosyal hayatla dış dünya ile olan ilişkilerinin devam ettirebilmesi ve cezanın infazından sonra dış dünya ile uyum sağlamasının kolaylaştırılması olarak ifade edilmektedir” dedi.

Öte yandan yayınlanan KHK’ler ile yapılan pek çok düzenlemenin denetimli serbestlik hakkına sınırlayıcı kurallar getirdiğini belirten Beştaş, bakan Gül'e “Hâlihazırda kaç kişi denetimli serbestlik hakkından yararlandırılmaktadır? Bu sayının illere göre dağılımı ne şekildedir? Tarafıma çok sayıda başvuru gelen Siirt ili özelinde bu veriler ne şekildedir?​” diye sordu.

Denetimli serbestlik hakkı elde ettiği halde bu haktan yararlanamayan hükümlü sayısını soran Beştaş, “Bu sayının suç türlerine göre dağılımı nasıldır? Denetimli serbestlik hakkı elde ettiği halde pek çok hükümlünün bu haktan yararlandırılmama gerekçesi nedir? KHK ile denetimli serbestlik hakkına dair getirilen sınırlandırmalara ilişkin yeni bir düzenleme yapılması gündeminizde olacak mıdır?​” sorularına da yanıt istedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adalet Nöbeti: Yargı, yürütme gücünün bir uzantısına dönüştürüldü

SONRAKİ HABER

Dr. Mehmet Fatih Traş yaz okulu dördüncü gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...