13 Eylül 2018 08:06
Son Güncellenme Tarihi: 13 Eylül 2018 08:13

Erdoğan'dan MB'ye: Faizi sen tespit edersin ama enflasyon kendi oluşur

Erdoğan ekonomideki gidişata ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan,  faiz artırımı beklenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi faizi eleştirdi. Erdoğan, “Enflasyon MB'nin attığı bazı yanlış adımlar nedeniyle yükseliyor” dedi. 

Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Kurulu'nda konuştu. Erdoğan burada döviz kurundaki dalgalanmalara ilişkin Merkez Bankasına mesaj gönderdi. Erdoğan ayrıca "Bizim anlayışımıza göre ihracat ve ithalat gibi dışarıyla işi olmayan hiç kimsenin dövizle yolu kesişmemelidir" dedi. 

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

'SERBEST PİYASA' VURGUSU

* "Döviz kurundaki dalgalanma başta olmak üzere, ekonomimizi olumsuz yönde etkileyen tüm hadiseleri serbest piyasa çerçevesinin dışına asla çıkmadan çözmenin mücadelesini veriyoruz."

* "Bizim anlayışımıza göre ihracat ve ithalat gibi dışarıyla işi olmayan hiç kimsenin dövizle yolu kesişmemelidir."

* "Her kim bu seçimlerin (Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilliği) üzerinde en küçük bir gölge olduğunu söylerse hem demokrasiye hem de Türkiye'ye bühtan ediyor demektir."

* "Zor dönemler, zor kararlar vermeyi ve uygulamayı gerektirir. Biz de ülkemizin içinden geçtiği dönemin nezaketine ve önemine uygun kararlar almaktan ve uygulamaktan asla çekinmiyoruz."

'KAMU HARCAMALARINDA TASARRUF'

* "Kamu harcamalarında mümkün olan en yüksek tasarrufu gerçekleştirerek bütçe dengesine katkıda bulunacağız."

* "Döviz kurundaki dalgalanmayı önlemeye yönelik pek çok tedbiri hayata geçirdik, geçiriyoruz. Bu doğrultuda yeni adımlarımız olacak."

* "Birçok bakanlıklarımız, genel müdürlüklerimiz kiracı. Bakanlık sayımızın 16'ya düşmesiyle birlikte kazanılan binaları değerlendirdik, planlaması yapıldı. Bundan böyle kiracı olan yerlerin tamamından çıkmak suretiyle onları buralara taşıyarak buradan da çok ciddi bir tasarrufta bulunduk."

FAİZ ELEŞTİRİSİ

*"Özellikle faiz konusundaki hassasiyetim aynı, değişen bir şey yok. Merkez Bankası bağımsız ya dolayısıyla o kendi kararını kendi alır, ayrı"

*"Yüzde 50'lere varan faiz oranı olduğu zaman... Böyle yüzde 50 karlılıkla kazanan çalışan var mı? Bu ancak esrar eroin tüccarlarında olur, normalde olmaz. Bu gerçek ortadayken faiz denilen bu sömürü aracını kullanmaya asla aracı olamayız, vesile olamayız."

MERKEZ BANKASINA MESAJ

* (Merkez Bankasına) Faizin oranını sen tespit edersin ama enflasyon kendi oluşur. Bugüne kadar Merkez Bankası'nın açıkladığı enflasyon oranını tutturduğunu görmedim.  Tutmaz. Tutmadığı için de bir veya ikinci çeyrekte enflasyon revize edilir.

* "Enflasyon işte senin attığın bu yanlış adımlar neticesinde ortaya çıkıyor. Bedelini millet karşımdaki esnaf ödüyor. Ben de diyorum ki bu yüksek faiz oranını düşürelim."

* "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. 'Enflasyon sebeptir, faiz neticedir' diyorsan bu işi bilmiyorsun arkadaş." 

* "Şu anda ben teori konuşmuyorum. Biz pratiğini yaşadık, dünyayı yeniden keşfetmemize gerek yok. TÜSİAD kendileri söylüyor, "Faiz çok yüksek" diye. Ben de diyorum ki bu yüksek faizi düşürelim ya. Geçenlerde baktım, bir reel sektör temsilcisi soruyor "Başkanım, yüzde 42 faiz istediler benden". Ne kadar için? "5 milyon lira için." Şimdi bir özel sektör bankası yüzde 42 faiz isterse ayakta durabilir mi?"

* "Bankalar kredi faizlerini aşırı şekilde yükselterek ve kredi musluklarını kısarak, reel sektör fiyatları şişirerek yangının üzerine adeta körükle giderlerse bundan herkes zararlı çıkar. Bu dönemde döviz bahanesiyle, dolarizasyonla sattıkları ürüne hiç alakası olmadığı halde bire 3, bire 5, bire 10 zam yapanlar iflah olmayacaklardır."

*"Bu dönemde döviz bahanesiyle sattıkları ürüne hiç alakası olmadığı halde zam yapanlar, iflah olmayacaktır ve helal-haramı ayırt etmeyenler ahi olamaz. Eğer ahilik kurumu yaşasaydı bu zam yapanları falakaya yatırırlardı."

* "Bu kriz bizim krizimiz değil. Bu yaşadıklarımız bize zorla yamanmak istenen, özel olarak üzerimize atılmaya çalışılan sahte bir dalgalanmanın ürünüdür. Sağlam durursak bu dalganın üzerinden aşar yolumuza çok daha güçlü devam ederiz." (AA)

 {{361302}}

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'a şiddetli yağış geliyor, AKOM'dan 'trafiğe çıkmayın' uyarısı

SONRAKİ HABER

Cargill işçilerinin İstanbul’a yürüyüşü başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...