12 Eylül 2018 00:54

Nemak Döküm’de krizle tehdit zorla mesai

Krizi gerekçe gösteren Nemak Döküm yönetimi, işçilere zorla mesai yaptırıyor. İşçiler ise bu baskının Türk Metal'in tavrından kaynaklandığı görüşünde.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’de bulunan Nemak Döküm’de yönetim, kriz ile tehdit ederek işçileri zorla mesaiye bıraktırırken işçiler, yönetimin bu kadar rahat bir şekilde kendi üzerlerinde baskı kurmasının üyesi oldukları Türk Metal’in tavrından kaynaklandığını dile getiriyor.

Patronlar, ekonomideki kötü gidişatı fırsata çevirmeye devam ediyor. İzmir’in Çiğli ilçesindeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan eski adıyla Cevher Döküm yeni adıyla Nemak Döküm fabrikası da bu durumu gerekçe göstererek işçileri mesaiye kalmaya zorluyor. 600 işçinin çalıştığı fabrikada dönem dönem uygulanan zorla mesai yakın zamanda tekrar başlamış.

Büyük firmalara araba motoru parçası üreten fabrikada, yönetim siparişleri yetiştirmek adına ilk olarak Kurban Bayramı tatilinin son 3 gününde işçileri mesaiye çağırmış. Haftanın her günü vardiyaların döndüğü fabrikada zorla mesaiye bıraktırma özellikle üretimin ana kısmı olan ürün işleme ve enjeksiyon kısımlarında uygulanıyor. İşçiler hafta içinin yanı sıra hafta sonu da mesaiye çağrılıyor. Kısa sürede aylık mesai sınırı doluyor.

‘BİRÇOK FABRİKA KAPANMA EŞİĞİNDE!’

Evrensel’e konuşan işçiler genel müdürün birimleri gezerek işçileri ‘ikna’ etmeye çalıştığını anlattı. Genel müdürün ‘Ülkede kriz var’, ‘Birçok fabrika kötü bir süreçten geçiyor’, ‘İş bulmak daha da zorlaşıyor’, ‘Mesaiye kalmayanlarla görüşeceğiz’ gibi ifadelerle tehdit ettiğini dile getirdiler. İşçilerin verdiği bilgilere göre toplantıda Türk Metal Sendikasının temsilcisi de vardı ancak temsilci, yönetimin bu sözleri sarf ettiğini kabul etmiyor.

MESAİYE KALMAYANA VARDİYA DEĞİŞİKLİĞİ

İşçiler mesaiye gelmeyi kabul etmeyenlerin de vardiya ve bölüm değişikliği ile yıldırılmaya çalışıldığını ifade ediyor. İşçiler, daha önceki zorla mesai uygulamalarına tepki gösteren bazı işçilerin işten çıkarıldığının bilgisini de veriyor. İşçiler “Yurt dışına üretim yaptığımız için diğer fabrikaların aksine dolardaki artış bizim fabrika için daha avantajlı bir durum. Birçok fabrikanın kapanma noktasına geldiği konusunda haklılar ancak bu bizim için tehdit unsuru olarak kullanılamaz” dedi.

‘SEBEBİ TÜRK METAL’İN TUTUMU’

İşçiler, yönetimin bu kadar rahatlıkla işçiler üzerinde baskı kurmasının üyesi oldukları Türk Metal Sendikasının fabrika içindeki tutumundan kaynaklandığını söylüyor. Hem işçiler maddi durumlarından kaynaklı hem de sendikanın tavrından kaynaklı çalışmaya zorlandıklarını belirtti. İşçiler, fabrikada 400 işçi çalışırken 300 oyla seçtikleri temsilcilerinin yerine çok az oy almış, kendilerine ve fabrika yönetimine yakın işçilerin atandığını da hatırlattı. İşçiler, daha önce yaşanmış işten çıkarmaların da tepkiyi önlediğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

AKP'li Turan: Bırakın krizi çalışan insan emeğinin karşılığını buluyor

SONRAKİ HABER

Antep’te işten atmalar binlerle ifade ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...