11 Eylül 2018 12:50

Urartu ve Roma dönemine ait kaya mezarları bulundu

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında, Urartu ve Roma dönemlerine ait 5 kaya mezarı bulundu.

Fotoğraf: İsmail Şen/AA

Paylaş

Harput Kalesi mevkiinde 1985 yılında keşfedilen, 1. derece sit alanı olarak tescillenen ve bugüne kadar herhangi bir kazı çalışması gerçekleştirilmeyen bölgede, Elazığ Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından hazırlanan proje kapsamında kazı yapıldı. Kazı çalışmalarında Urartu ve Roma dönemine ait 5 kaya mezarı gün yüzüne çıkarıldı. Dönemin ileri gelen devlet adamı ve aristokratlarının defnedildiği tahmin edilen kaya mezarlarının, kazı, sondaj ve hafriyat çalışmalarının tamamlanmasının ardından turizme kazandırılması hedefleniyor. 

Söz konusu bölgedeki kazı çalışmalarını inceleyen Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, yazılı kaynaklara göre 4 bin yıllık medeniyet ve kültürün buluşma noktası olan Harput Mahallesi’nde son yıllarda paydaş kurumlarla çok sayıda kazı ve restorasyon çalışması yürütüldüğüne işaret ederek, “Harput’ta yürütmüş olduğumuz kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan kaya mezarlıkları 3 bin yıllık tarihe ışık tutacak.” dedi.

Kaya mezarlarının turizme kazandırılması için çalışmaların hızla devam ettiğini dile getiren Yanılmaz, “MÖ 1000 yılına ait Urartu ve Roma dönemlerine ait olan mezarlıklar genelde o dönemin aristokratlarının defnedildiği mezarlıklar. Harput’un tarihi geçmişini ortaya çıkarmak için kazı çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Yaklaşık 15 kişilik ekiple 6 dönüm alanda sürdürülen kazı çalışmalarının bir ayda tamamlanması planlanıyor.” şeklinde konuştu.

Yanılmaz  ayrıca Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) “Dünya Geçici Miras Listesi”ne kabul edilen Harput’un, “Dünya Kültür Mirası” olarak tescillenmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi. (Elazığ/AA)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan’da artan benzin fiyatları nedeniyle grev

SONRAKİ HABER

Maltepe Tiyatro Festivali perdelerini açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...