10 Eylül 2018 10:43

TGS, Meclisten seslendi: Haber alma hakkı için yüzde 40 sübvansiyon

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve CHP'li Utku Çakırözer, döviz kuru nedeniyle basın sektöründe yaşanan sıkıntılara dair Mecliste açıklama yaptı.

Fotoğraf: TGS

Paylaş

Döviz kuru karşısında artan kağıt fiyatları nedeniyle basın sektöründe yaşanan sıkıntılara ilişkin Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Mecliste ortak basın açıklaması yaptı.

TGS Genel Başkanı Durmuş, son aylarda yaşanan ekonomik sıkıntıların, döviz kurundaki artışın ağır yaralar açtığı sektörlerin başında medyanın geldiğini söyledi. 2005 yılında SEKA’nın özelleştirilmesinin ardından gazete kağıdı üretimi yapan Giresun ve Balıkesir fabrikalarının kapandığını, kağıtta dışa bağımlı hale gelen Türkiye’de kur artışının gazeteleri çıkamaz duruma getirdiğini kaydeden Durmuş, “Habertürk gazetesinin iki ay önce baskıyı durdurması ve 350 basın emekçisinin işsiz kalmasıyla başlayan süreç, tüm sıkıntıları su yüzüne çıkardı: Sözcü gazetesi bir ekini kapattı, Dünya, Cumhuriyet, Sözcü, BirGün, Yeni Asya ve Aydınlık fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldı, Milli Gazete sayfa sayısını düşürdü” dedi.

Bu sürece nasıl gelindiğini açıklayan Durmuş, 6 ay kadar önce kağıdın tonunu 700 dolara alan gazeteler, bunun karşılığında 2 bin 660 TL öderken, bugün aynı kağıdın tonunun 850 dolara yani 5 bin 525 TL’ye alınabildiğini söyledi. Durmuş, hem kağıda yapılan zam hem de döviz kurlarındaki artış nedeniyle kağıdın fiyatının 6 ay öncesine göre yüzde 100’ün üstünde arttığını söyledi.

YEREL GAZETELERDE ÜCRET ÖDENEMİYOR

Kağıt konusunda yaşanan bu sıkıntının yayınevlerini ve yerel gazeteleri de etkilediğini ifade eden Durmuş, Anadolu’da yayın yapan birçok yerel gazetenin çalışanlarına maaş ödeyemez, sigorta primlerini yatıramaz durumda olduğunu söyledi. Yayınevlerinde ise kitap basımında kullanılan enzo kağıdının tonunun 6 ay önce 900 dolar yani 3 bin 420 TL iken şu anda 1150 dolar yani 7 bin 475 lira olduğunu belirten Durmuş, mizah dergileri ile aylık çıkan sektör dergilerinin de yayınlarına ara vermek durumunda kaldığını dile getirdi.

‘GAZETE KAĞIDINDA KDV SIFIRLANSIN’

Sendika olarak çözüm önerilerini paylaşan Durmuş, gazete kağıdındaki yüzde 8’lik KDV sıfırlanması ve Basın İlan Kurumunun resmi ilan fiyatlarına zam yapmasının hayati önemde olduğunu söyledi. Devletin ayrım yapmadan tüm gazetelerin yıllık kağıt ihtiyacının yüzde 40’ını sübvanse etmesi gerektiğini belirten Durmuş, “Bu uygulamanın örnekleri, Avrupa ülkelerinde mevcut olduğu gibi geçmişte SEKA aracılığı ile de yapılmaktaydı. Alınacak bu önlemler ile hem halkın haber alma hakkı korunmuş, demokrasimize katkı sağlanmış hem de basın emekçilerinin işsiz kalması engellenmiş olur” dedi.

MEMLEKET MESELESİ HALİNE GELDİ

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, döviz kuru karşısında artan kağıt fiyatları nedeniyle basın sektöründe yaşanan sıkıntıların had safhaya ulaştığını söyledi. Sorunların çözümüne ilişkin hazırladığı araştırma önergesini Meclis Başkanlığına sunduğunu belirten Çakırözer, Cumhurbaşkanı ve Bakanlara acil önlemler alınması, yurttaşlara da gazete ve dergilerine sahip çıkması çağrısında bulundu. Kağıt krizi karşısında acil çözüm bulunmazsa gazete ve kitap okumanın lüks hale geleceğini belirten Çakırözer, “Ulusal basından, yerel basına dergilerden yayınevlerine kadar etkisini iyiden iyiye hissettiren kağıt sorunu artık memleket meselesi haline geldi. Bu sorun sadece basının sorunu değil, herkesin sorunudur. Hükümet giderek derinleşen bu krize ses vermelidir. Gazete ve kitap için kağıt üretimi stratejik öncelikli sektör olmalıdır” dedi.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Foça’da denize fuel oil bırakan gemide yeni araştırma yapılacak

SONRAKİ HABER

Fındık üreticilerinin Ankara’ya yapacağı yürüyüş yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...